Jászkunság

2020.05.30. 20:00

Harc indult a gyanús állatszaporítók ellen az interneten

Az egyik legnagyobb online piactér a közelmúltban jelentette be, hogy komoly szigorításokat alkalmaznak a kisállatok védelmének érdekében. Az új szabályok értelmében törlik a felületről a szaporítók hirdetéseit. Az állatmenhelyek számára pedig ingyenes felületeket biztosítanak, hogy népszerűsítsék a négylábúak örökbefogadását.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szaporítók az egyedeket válogatás, szűrés nélkül pároztatják, az utódok genetikai és egészségügyi állapota kétséges. A tartási körülmények pedig szinte minden esetben kimerítik az állatkínzás fogalmát. A Jófogás igen részletes szabályrendszert dolgozott ki a szaporítók kizárására.

Közleményükben kifejtették, hogy az egyik legfontosabb szempont a hiteles dokumentáció. A tenyésztőknek ugyanis rendelkezniük kell egy sor engedéllyel, hitelesítéssel, melyekkel igazolható a tevékenységük. Ezek hiányában azonnal törlik a hirdetéseket. Tilos továbbá nyolchetesnél fiatalabb kölyköt kínálni. Ellenben kötelező a mikrocsip, az oltások, a törzskönyv és származási lap feltüntetése.

– Remek dolog ez a szabályozás, ám úgy gondolom, sok változásra van még szükség, hogy elejét vehessük a munkálkodásuknak – mondta Nagy Mariann szolnoki civil állatvédő.

– Ameddig valaki csak arra törekszik, hogy minél olcsóbban jusson hozzá a kívánt fajtához, legyen szó bármilyen állatról, ennek soha nem lesz vége. A „jó áron” szerzett kölykök gyakran betegesek, szélsőséges esetben korán elpusztulnak. Vagy egy életen át kezelésekre költhet a gazdi, többet, mint amennyibe egy tenyésztőtől származó egyed került volna – fejtette ki.

Mariann jó néhány állat mentésénél segédkezett már, nem egyszer találkozott szaporítók telepeivel is.

– Sajnos hálózatok épülnek ki a beszerzésre is. Akár egy lomtalanítás alkalmával képesek alaposan szétnézni, nem csak az utcai holmik között. Kifigyelik a tulajdonosok szokásait, és az állatok elkábításával vagy jutalomfalatokkal egyszerűen eltulajdonítják őket a kertből. Találkoztam már kennelből elrabolt német juhász esetével, de olyan is megesett, hogy öt pulit szedtek össze két tanyáról! Az ivaros állatokat szaporítják, az ivartalanított példányokon hirdetés útján igyekeznek gyorsan túladni – sorolta Mariann. Hozzátette, az sem ritka, hogy fotót készítenek a kiszemelt állatról, kínálni kezdik és csak komoly szándékú vevő jelentkezése esetén kísérlik meg eltulajdonítani azt.

– Minél kisebb méretű a négylábú, annál könnyebben tudják begyűjteni. Sokan fényes nappal sem riadnak vissza ilyesmitől, így nem árt óvatosnak lenni. És azt mondom, hiába a megbízhatónak ítélt, zárt kert, sajnos nem garancia semmire – részletezte.

A megyeszékhelyen élő Kovács Juliannáék családi kedvence egy francia buldog. Megbízható tenyésztőtől vásárolták négy évvel ezelőtt.

– A fiaim kedvence ez a fajta. Nem volt kérdés, hogy korrekt helyről válasszunk kiskutyát. Sokáig kerestük a megfelelő kennelt, de megérte. Pepe szerencsére teljesen egészséges, kiegyensúlyozott. A tenyésztővel a mai napig jó kapcsolatban vagyunk – részletezte.

Megyénk nem áll túl jól

Az oldal statisztikákat készít a szabálytalan hirdetésekről. Megyénk sajnos nem szerepel túl előkelő helyen, ami az elutasítási arányt illeti. Ez negyvenkét százalékot jelent. A legtöbb szabálytalan hirdetéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében próbálkoztak, negyvenkilenc százalékos aránnyal. Nagy arányban mondtak nemet Nógrád (45,2 százalék), Békés (43 százalék) és Zala (40 százalék) megyében is a hirdetőknek. Érdekesség, hogy ez az arány a fővárosban volt a legkisebb, mégpedig 23,3 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában