testületi ülés

2020.02.12. 14:00

Hitel nélkül elmaradnak a fejlesztések Jászberényben

Harmadszor hívott össze Budai Lóránt polgármester (Közösen Jászberényért Egyesület) informális testületi ülést hétfőn délután, melynek témája a város idei költségvetési tervezete volt.

lllés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Mint azt elmondta: a február 6-i bizottsági üléseken elhangzott információk ismeretében a város nem számíthat hitelre, és a Fidesz frakció végül nem támogatta a külső forrással tervezett költségvetést, így javaslatuknak megfelelően, a városvezetés egy alternatív költségvetést állított össze. A tervezés során a folyamatban lévő beruházások finanszírozásához nyolcszázharmincnégymillió forint hitelt igényeltek volna. Ezt az összeget kivették az alternatív büdzséből, melyet ismertettek.

– Amennyiben hitel nélkül tervezünk, akkor az eddigieknél is kevesebb jut a nem kötelező feladatokra, a kultúra, a sport támogatására, és vissza kell adni a fejlesztéseket – mutatott rá a városvezető.

Ez utóbbi között két projektet említett: a vasút környékének fejlesztését és a munkásszálló megépítését. Továbbra is hatszázmillió forinttal számolják a helyi iparűzési adóbevétel-kiesést. Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélekedett: a decemberi, januári információk alapján nem valószínű, hogy lesz hitel.

– Meg lehet próbálni, de sokkal rosszabb lesz év közben új költségvetést készíteni – hangsúlyozta, majd javaslatokkal modellezte, hogyan kellene hitel felvétele nélkül tervezni. Vállalkozói véleményekre hivatkozva iparűzési adóbevétel-kiesésként nem hatszázmilliót, hanem négyszázmilliót tennének a büdzsébe, mert az Electrolux kivonulása lassúbb ütemben történik. Számításba vették a két el nem kezdett beruházás, a vasút és a munkásszálló önerejének megtakarításából adódó összeget is.

Hozzátette: a Malom-projekt beruházója kérte, hogy négy hónappal szeretné elcsúsztatni a befejezést, így meg lehetne egyezni, hogy az utolsó számlát 2021-ben rendezzék.

A számokkal való bűvészkedés a tanácskozáson tovább folytatódott, a büdzsé bevételi oldala mellett a kiadást is érintették. Az ülést követően további egyeztetést folytatott a Közösen Jászberényért Egyesület és a Fidesz frakció is. A mai képviselő-testületi ülésen kerül napirendre a város költségvetéséről szóló előterjesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában