Szolnok/Galériával

2019.07.18. 14:00

Honvédelmi táborban vesznek részt a fiatalok

Két turnusban száz középiskolás vesz részt a hetekben a Honvédelmi Táborban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

P. Pusztai Nóra

A fiatalok egy rövidített alapkiképzésen vesznek részt, mely során elsajátíthatnak például néhány túléléshez szükséges technikát is. A tábor fénypontja, hogy a résztvevők katonai helikopterrel is utazhatnak.

Immár hagyományosan, idén is megrendezte az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nyári Honvédelmi Táborát. A két turnus alatt száz középiskolás fiatal tölti hasznosan az idejét a bázison, megtanulva a honvédelemmel kapcsolatos alapvető feladatokat.

– Idei első turnusunkban negyvenhat gyerek jelentkezett az ország minden részéről, még Dunántúlról is. A kalandra vágyó fiatalok kis része visszajáró, jelentkezéskor egy netes felületen regisztráltathatták magukat. A meghirdetett helyek, néhány nap alatt beteltek – tudtuk meg Mádi Lajos MH 86. Szolnok Helikopter Bázis alezredesétől, a tábor vezetőjétől.

Minden nap más-más terület részleteit sajátíthatják el a középiskolások. A résztvevők egy századot alkotnak a hét elején két szakaszra osztották őket.

– Próbálunk úgy viselkedni velük, mintha igazi katonák lennének. Minden reggel az ébresztő után tornával indul a nap. A bátortalanabbak is sorra kerülnek a vezénylésben, ami önbizalmukat is növeli – hangsúlyozta az alezredes, majd hozzátette, hogy egy rövidített alapkiképzésen vesznek részt a táborozók.

Megtanulták a rendfokozatokat, valamint menetelni. Megismerkedtek a fegyverekkel, amivel lőttek is. Elsajátították a harcmezőn való mozgást. Az egyik napon még harci helikopterrel is utaztak.

– Nagy álmom volt, hogy egyszer helikopteren repülhessek, ami itt megvalósult. Számomra ez volt a legnagyobb élmény – emelte ki Somodi Fanni a törteli tizenhat éves lány, aki továbbtanulási célul a Nemzetvédelmi Egyetemet tűzte ki. Úgy gondolja, a tanulmányai során is megfelelő alapot adnak az itt elsajátított ismeretek.

Csütörtök délelőtt túlélési technikákat tanulhattak a fiatal felnőttek. A három oktatási helyen megismerkedtek a tűzgyújtási lehetőségekkel, víztisztítással, egyéni és gépjármű álcázással és egy mentőautó felszereléseivel, valamint harci helyzet közbeni elsősegélynyújtással is.

– Az álcázás módjainak megismerése vonzott leginkább, mind a személyi, mind a gépkocsi tekintetében – mondta a budapesti Tóth Balázs, aki Fannihoz hasonlóan a honvédségnél szeretne elhelyezkedni.

– A tábor célja elsősorban az, hogy jól érezzék magukat a fiatalok. Szerintem a gyerekek igénylik, hogy kicsit fegyelmezettebb keretet kapjanak, mint a hétköznapi életükben. Persze a honvédség nem titkolt szándéka az is, hogy utánpótlást neveljen ezáltal – hangsúlyozta Mádi Lajos.

A hét során menedéket építettek a gyerekek. A tábor utolsó estéje élménybeszámolóval és tábortűzzel zárul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában