JÁSZKUNSÁG

2018.09.12. 06:58

Kirívó problémák szerencsére nem történtek a megyei szállásadóknál

A vendég mindig az első, de azért még a szállodai dolgozóknál is van, hogy betelik a pohár. A kellemetlenkedők nem kerülik el a megyei szállásadókat sem.

Czakó Nóra

A szállodai recepciósnak tudni kell kezelni a problémákat, ám kirívóak nem történnek megyénkben

Fotó: Shutterstock

Az egyik vezető szállásportál felmérése szerint négy szálláshelyből háromban már legalább egyszer sértett előírást vendég. A leggyakoribb a rongálás, az apartmanba becsempészett nem fizető vendég, no meg a lopás.

A kutatáshoz 1500 szállásadót és turisztikai szolgáltatót kérdeztek meg, akik szerint a sort a fizetés nélküli távozás folytatja. Renitensek pedig a megyei szállodákban is megfordulnak.

– Nálunk nem jellemző, hogy fizetés nélkül távoznának a vendégek, viszont a minibárral szokott probléma lenni – mondta el hírportálunknak Zámbori Péter, a kisújszállási Hotel Kumánia ügyvezető igazgatója.

– Ez azonban nem feltétlenül szándékos, mert lehet, valaki csak elfelejti, hogy fogyasztott, de olyan már előfordult, hogy például megivott egy whiskyt és bediktált egy kólát.

– Az, hogy becsempészik a nem fizető vendéget, szintén nem jellemző, sőt, mi nem is engedjük fel a látogatókat a szobába, a recepciónál kell várakozniuk. A rongálást pedig nem tudjuk bizonyítani, hogy szándékos-e, de majdnem mindennapos a karbantartási igény.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben napi probléma, hogy olyan helyen ugrálnak a medencébe, ahol nem lehet. Szintén állandó gond, hogy tizennégy éven aluli gyermekek nem mehetnek bele a gyógyvízbe. Hiába olvassák el azonban a feliratot, fittyet hánynak rá.

– Az is állandó konfliktusforrás, hogy nem zuhanyoznak le a vendégek a medencébe lépés előtt, illetve azt sem értik meg, hogy a nagy csúszdánál tíz év a korhatár. Hiába jön azzal a szülő, hogy de hát a gyereke kilenc és fél éves, nem engedhetjük fel.

– A szálloda területén a háziállatokkal nem szokott komoly probléma lenni, viszont abból adódnak nézeteltérések, hogy magára a strand területére nem lehet azokat bevinni – fejtette ki Zámbori Péter.

– Megesik, hogy saját italt csempésznek be az étterembe a vendégek. Megveszik az ásványvizet a bevásárlóközpontban és vacsoránál felteszik az asztalra. Ilyenkor udvariasan elmagyarázzuk, hogy a szobában vagy a strandon nyugodtan elfogyaszthatják, de itt nem.

– Néha azonban nem értik meg, hogy miért nem lehet. Ami még probléma, az a dohányzás. Ez ugyanis tilos a szállodában, még az erkélyen is. Hoztunk is erre egy szabályt, ötezer forintot plusz takarítási díjat számolunk fel, ha dohányzáson kapjuk a vendéget, először azonban csak figyelmeztetjük.

– Úgy néz ki, hogy ez visszatartó erő is, persze volt olyan vendég, akit nem érdekelt és inkább kifizette – tette hozzá.

A szállodai recepciósnak tudni kell kezelni a problémákat, ám kirívóak nem történnek megyénkben
Fotó: Shutterstock

Ábrahám Tamás, a tiszafüredi Hableány Hotel igazgatója lapunknak elmondta, az utóbbi időben nem fordult elő olyan, hogy fizetés nélkül távozott volna vendég, és becsempészni sem szoktak látogatókat.

– Olyan viszont sűrűbben megesik, hogy lefoglalják a szállást, de utána mégsem jönnek. Ez nekünk azért probléma, mert így addig nem tudjuk másik vendégnek kiadni azt a szobát. Az ilyen esetek szoktak bosszúságot okozni, de a vendégekkel általában nincs gond.

– Ennek az lehet az oka, hogy pár évvel ezelőtt még nem igazán volt jellemző, hogy hotelben szálltak meg az emberek, akkor még nem tehették meg. Most azonban már többet járnak szállodákba, így tudják, hogyan kell viselkedni, még a háziállatok is. Így azokkal sem szokott gond lenni. Látszik, hogy lakásban tartják őket.

Jól alakult az idei nyári szezon

Zámbori Pétertől megtudtuk, a kisújszállási Hotel Kumániában nagyon jól alakult az idei nyári szezon a forgalom szempontjából. A korábbi évek eredményeit is túlszárnyalta. Júliusban például 92 százalékos kihasználtsággal üzemeltek.

Mióta megnyitott a szálloda, ilyen magas értékre még nem volt példa. A tiszafüredi Hableány Hotelben is nagyon jó volt a nyár a forgalom szempontjából.

– Ebben az is közrejátszott, hogy rengeteg programot rendeztek Tiszafüreden, és a kerékpárturizmus is egyre erősödik – mondta Ábrahám Tamás. – Vendégeink között egyébként jelenleg a magyarok vannak túlsúlyban, pedig eddig a német és osztrák volt túlsúlyban.

– Főként családok szállnak meg nálunk és inkább visszajáró vendégek. Éttermünkben pedig kevés a tiszafüredi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában