GALÉRIÁVAL

2019.01.08. 16:30

Még a Kanári-szigeteken is kapósak a kevi iparművész látványos munkái

Bámulatos módon alakítja a fűzfavesszőket, keze nyomán az egyszerű „botokból” kosarak, székek, szakajtók formálódnak.

Sz. Zs.

Immár több mint negyven esztendeje készít szebbnél szebb fonott bútorokat Luka Lajos vesszőfonó és kertibútor-készítő népi iparművész. Alkotásai mintegy keresztmetszetét adják egy nagy ívű pályának.

Művészi fokon műveli a mesterséget, ennek elismeréseként 2002-ben Népi Iparművész címet kapott. Számos egyéni kiállítást rendezett, műveit megcsodálhatták már Franciaországban is, de Hollandiába, sőt a Kanári-szigetekre is készített fonatokat.

Emlékei szerint egykor nem volt olyan falu vagy város az országban, ahol ne élt volna egy-két vesszőhöz értő ember. A műanyagok megjelenéséig a használati tárgyak nagy részét ebből a könnyen elérhető anyagból készítették.

A vesszőfonás még a nemrégiben bemutatott Kunok hazája című filmben is szerepel, Luka Lajos különböző munkáival többször is felbukkan az alkotásban.

Galériánkban a kevi mester munkáját mutatjuk be. Első öt fotónkon a tárgyak készítésének ­munkafolyamatait láthatjuk, míg az utolsó két felvételen a művész néhány elkészült alkotást mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában