Megyénk újabb intézményeiben születtek óvintézkedések

További intézkedések láttak napvilágot csütörtökön, miután a kormány március 12-én 0 órától veszélyhelyzetet hirdetett: megtiltották a 100 fő feletti zárt rendezvényeket, az egyetemeket bezárták, a közoktatási intézményeket nem; illetve csak a magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba a leginkább fertőzött országokból (Dél-Korea, Kína, Irán és Olaszország), de ők is rögtön kéthetes hatósági karanténba kerülnek.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A térségünkben működő intézmények is azonnal reagáltak a körülményekre. A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, további intézkedésig, elhalasztotta szokásos rendezvényeinek, fesztiváljainak megrendezését. Egyelőre azonban továbbra is működnek az Aba-Novákban zajló képzések, klubok és egyéb csoportos foglalkozások.

A Debreceni Egyetem közleményt adott ki, miszerint a hallgatói és dolgozói között csütörtök délutánig továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy az egyetem működésének egyik telephelyén, így a Szolnoki Campuson és a Karcagi Kutatóintézetnél sem. Az intézmény március 12-re és 13-ra oktatási szünetet rendelt el, azonban a kihirdetett vizsgáztatások megtörténhetnek. A szóbeli vizsgákat azonban csak egyénileg egyeztetett időpontokban lehet megtartani, így biztosítva, hogy a folyosón várakozás ne történjen nagyobb csoportokban, írásbeli vizsgánál pedig a vizsgázók közötti 1 méter távolságot megtartva és 50 főnél kisebb létszámban.

A fenntartó március 16 és 20 között a hallgatók számára előre hozott tavaszi szünetet rendelt el. Felhívják a hallgatók figyelmét, hogy a tavaszi szünet ideje alatt ne utazzanak külföldre, és lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak. Március 23-tól a rendelet visszavonásáig távoktatást szükséges szervezni. Az oktatási szünet és a távoktatás időszaka alatt hallgatók az oktatási épületeket nem látogathatják.

Az Eszterházy Károly Egyetem is kiadott közleményt, amely a Jászberényi Campust is érinti. Aszerint az intézmény kötelezi azokat a hallgatókat, akik az elmúlt 14 napban az új koronavírus járvány közösségi terjedésének helyén jártak (Kína, Dél-Korea, Olaszország, Irán) vagy olyan személyekkel voltak közvetlen kapcsolatban, akik Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban vagy Iránban jártak a találkozást megelőző két hétben, hogy azonnal jelezzék azt a kollégiumvezetőnek.

Létszámkorlátozás mellett tartanak csak nyitva a Cinema City mozik – tudatta a cég vezetése. Egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. A mozihálózat weboldalán egy előadásra bármelyik helyre szabadon foglalható vagy vásárolható mozijegy a fenti létszámkorlátozással. A mozikat rendszeresen fertőtlenítik.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum március 14-től bizonytalan ideig bezárja kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában