építőipar

2020.03.02. 20:00

Megyénkben folyamatosan volt munkájuk a vállalkozóknak

Országosan jó évet zárhatott tavaly az építőipar, ami megyénkre is jellemző. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, a megyei székhelyű építőipari termelés értéke megyénkben 2019-ben elérte a 64 757 millió forintot, míg 2018-ban 56 048 millió forint volt. Ez egy év alatt 8706 milliós növekedést jelent. Magánszemélyeknél és vállalkozásoknál egyaránt történtek építkezések és felújítások.

Kovács Berta

Az építőanyagok iránt továbbra is nagy a kereslet, a forgalmazóknál idén nincs hiány belőlük

Fotó: Illusztrációfotó: Shutterstock

Új lakásból tavaly országosan 20 százalékkal több épült, mint egy évvel korábban. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt év során 403 új lakásépítési engedélyt adtak ki, míg az előző évben 387-et, 2017-ben pedig 338-at.

– A múlt évet nagyon feszített munkatempó jellemezte, jelentős megrendelésállománnyal – támasztotta alá az adatokat Lángi Gyöngyi, a főként Szolnokon és környékén tevékenykedő Lángi Építőipari és Szolgáltató Kft. kereskedelmi vezetője is. – Több munkára is igény mutatkozott, mint amennyire kapacitásunk volt, a munkaerőhiánnyal továbbra is küzdünk, a dolgozók jönnek-mennek egyik cégtől a másikhoz.

Idén a megkeresések száma csökkenést mutat, de még korai megítélni, hogy ez milyen mértékű. Hiszen a nyári időszakban szoktak a legtöbben hozzánk fordulni. De télen sem álltunk le, mi egyébként is úgy szoktuk a feladatokat szervezni, hogy a leghidegebb hónapban is dolgozunk, ilyenkorra időzítjük a belső munkákat.

Az építőanyagok iránt továbbra is nagy a kereslet, a forgalmazóknál idén nincs hiány belőlük
Fotó: Illusztrációfotó: Shutterstock

A társasházi lakásokat folyamatosan tervezzük, a családi házas megkeresés már kevesebb, a 2020-tól a huszonhét százalékra emelt áfa nagyon megnövelte az árakat. Korábban a csok sokat lendített a lakásépítési hajlandóságon – mutatott rá. – A társasházi lakásokra folyamatosan mutatkozott igény, így a most épülőfélben lévő lakások is elkeltek már, azonban észre lehet venni, hogy az érdeklődők száma fogyatkozik. Azok nagy része, akik korábban befektetési céllal vásároltak ingatlant, most államkötvénybe fektették a pénzüket.

Céges megrendelés viszont volt, a nagyobb vállalkozásoknál felújítási, átépítési munkákra volt igény. Lángi Gyöngyi azt is elmondta, azt örömmel állapították meg, hogy 2020-ra már van annyi munkájuk, ami leköti egész évre a kapacitásukat. De azzal számolnak, hogy csökkenni fog a lakásépítési kedv. Rámutatott, hogy indultak új építőipari cégek, ezek biztos, hogy konkurenciát jelentenek, de valószínű, megvan már a megrendelői körük, különben nem is érné meg céget alapítaniuk.

Az eladott építőanyagok mennyisége is tükrözi a megnövekedett építési kedvet.

– Elfogadhatóan alakult a tavalyi évben a forgalmunk, folyamatos volt a növekedés, ami az elmúlt három évre is jellemző. Szerkezeti áru, szigetelés és száraz építőelemek is egyaránt jól fogytak – nyilatkozta Fejes Tóth Lajos, az építőanyagokat árusító Lambda Systeme Kft. kirendeltségvezetője. A cég a lakossági építkezéseken túl nagyobb, állami beruházásokhoz is értékesít építőanyagot.

– Az idei év eleje a 2019-eshez hasonlóan alakult. A múlt év első felében komoly hiány mutatkozott például szigetelőanyagból, ennek ellenére folyamatos volt az igény. Ez évben nincs hiány egyelőre semmiből, keresik is az építőanyagokat.

Erőteljes piacnövekedésre 2020-ban már nem számítunk, de bízunk benne, hogy a tavalyi év eredményeit tudjuk majd hozni.

Sokat kellett várniuk

Tavaly számos olyan építkezés is zajlott, melyet valójában már az előző évben szerettek volna megkezdeni. A szolnoki Tóth Katalinéknak is várniuk kellett egy évet, a vállalkozó leterheltsége miatt.

– Nem számoltunk a hosszú várakozási idővel, 2018 tavaszán kerestünk vállalkozót a nyárra tervezett beruházásra – árulta el Katalin. – Sajnos a szóba jöhető vállalkozók már be voltak táblázva arra az évre, így végül tavaly tudtuk csak megejteni az építkezést. A cégtől halljuk, sokan jártak hasonló cipőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában