Szolnok

2020.01.11. 20:00

Növekszik a megbetegedések száma a levegő rossz minősége miatt

Többfelé továbbra is gondot jelent a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tizenöt településen kifogásolt a levegőminőség egészségügyi szempontból, köztük Szolnokon. A következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Szerencsére a megyeszékhely mérőállomásának adatai szerint a szálló por koncentrációja még nem érte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, de a kedden és szerdán mért adatok szerint már meghaladta az egészségügyi határértéket.

– A szállópor-koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést, nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolások miatti orvoshoz fordulások, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma – tájékoztat a Jász- Nagykun- Szolnok megyei Kormányhivatal. A hivatal illetékesei azt tanácsolják, amennyiben lehetséges, érdemes a lakásokban környezetkímélő földgázt vagy elektromos fűtést használni, ezzel is csökkenthető a környezeti levegő terhelése, és lerövidíteni a szabadban töltött idő mennyiségét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb adatai és tájékoztatása szerint mivel a szolnoki légszennyezettség jelenlegi szintje már átlépi a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértékeket, ez hosszú távon már számottevő egészségkárosodást okozhat. Az OMSZ egészségügyi javaslata az érzékeny csoportok számára, hogy kerüljék a tartós kint tartózkodást, a lakás szellőztetését pedig a legtisztább időszakra időzítsék. A lakosságot arra intik, lehetőleg minél kevesebb időszakra csökkentsék a kültéri tevékenységeket, amennyiben valaki tüneteket észlel magán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint mivel az időjárás számottevően nem változik, így hétvégén és hétfőn a szolnoki levegő szennyezettsége továbbra is a problémás szinten marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában