Jubileum

2020.03.13. 14:00

Ötvenedik évfordulóját ünnepelte a kiséri honismereti szakkör

Megalakításának ötvenedik évfordulóját ünnepelte március 7-én a Csete Balázs Honismereti Szakkör.

Illés Anita

Benedek József (balra) felidézte a szakkör történetét

Fotó: Illés Anita

A közösség tagjai és meghívott barátaik a református temetőben gyülekeztek, ahol a névadó Csete Balázs néprajztudós és Győri János történelem-népművelő szakos tanár, szakköralapító sírjánál elhelyezték az emlékezés koszorúit. A művelődési házban folytatódó ünnepségen Lukácsi György polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd a rendezvényt dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke nyitotta meg.

Benedek József (balra) felidézte a szakkör történetét
Fotó: Illés Anita

– Két pedagógus, Csete Balázs és Győri János szavára már jóval ötven évvel ezelőtt megnyíltak a jászkiséri szívek. A padlásokról, kamrákból előkerültek azok a régi tárgyak és szellemi értékek, amelyek ma gerincét adják a Jászság egyik legszebb és legnagyobb helytörténeti gyűjteményének. Kitartás, hazaszeretet, önzetlenség jellemezte azokat, akik elkezdték ezt a munkát – méltatta az ősök tevékenységét.

Az előadások sorát Deb­reczeni-Droppán Béla, a honismereti szövetség elnöke kezdte, aki a honismereti mozgalom elmúlt hatvan évét foglalta össze, valamint kitért a jelenre és a jövőre is. Dr. Gecse Annabella néprajzkutató prezentációjában Szabó László jászsági tanulmánykötetét mutatta be. A történelmi alapokon nyugvó, ám új tartalommal bővült jászkapitányi intézmény 21. századi hagyományőrző szolgálatát Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ismertette. Az előadók sorát Benedek József, a Csete Balázs Honismereti Szakkör vezetője zárta, aki összefoglalta a közösség elmúlt ötven évét.

– Munkánkat kezdetben csak néprajzi tárgyak gyűjtése jellemezte. Ezt fokozatosan egészítette ki a helyi népszokások megfigyelése, írásos rögzítése. 1981-ben hoztuk létre a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményt, ahol helyet kaptak az összegyűjtött tárgyak, eszközök. Ezek száma napjainkban meghaladja a kétezer darabot – emlékezett vissza Benedek József. Szólt még egyebek mellett az Emlékpark létrehozásáról, a népi játszóházi foglalkozásokról, kirándulásokról, az „Apáról-Fiúra” című népi hagyományokat őrző játékok bemutatójáról és a közösség elismeréseiről, szakmai, baráti kapcsolatairól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában