JÁSZKUNSÁG

2019.09.19. 06:55

Sok vállalkozásnál alapoznak a nyugdíjas munkavállalók tudására

A munkaerőhiány mind több területet érint hosszú távon, így a vállalkozók arra kényszerülnek, hogy a meghirdetett állásra jelentkezők kiválasztásánál olyan engedményeket tegyenek, melyektől korábban ódzkodtak. Ilyen például a már nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló, még aktív, dolgozni akaró 60–70 évesek foglalkoztatása.

Kovács Berta

Ez kedvező az érintett korosztály számára is, hiszen eddig legtöbbjük leginkább a kereskedelemben (többek között árufeltöltőként) vagy takarítóként kapott munkát. A fiatal generációra jellemző, hogy elsősorban a hozzá hasonló korosztályban gondolkodik, de szerencsére mind többen nyitnak a náluk korosabb jelentkezők felé.

– Igazából az adott pozíciótól függ, hogy mennyire fogadnak jól egy idősebb munkatársat – mutatott rá Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) megyei elnöke.

– Ritka az olyan szakterület, ahol bármilyen munkakörbe alkalmas lehet egy nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló kolléga. A munkáltatók azért ódzkodnak, mert a megszerzett tudást magával viszi, nem lehet rá hosszú távon építeni, és mások is az adottságai, mint egy fiatalnak.

Egy 70 éves többek között már nem emelhet nehezet, nem olyan mozgékony, nehezen fogadja el az innováció fontosságát, és vannak olyan korábbról hozott, berögzült szokásaik, amik a fiatalok számára érthetetlenek. De egyes területeken nagyon jól jön egy ilyen korú jelentkező, például adatrögzítésre, utómunkálatokra, időszakos feladatokra kimondottan alkalmasak.

Egy teamben jól jöhet egy idősebb, komoly tudású szakember hozzáértése, és a vállalkozás is nyerhet egy korosabb, széles kapcsolati tőkével rendelkező gazdasági szakemberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában