KÖZLEKEDÉS

2018.06.03. 15:30

Több százan járnak kerékpárral munkába Kisújszálláson, problémát okoz a tárolás

Több százan mennek kerékpárral a munkahelyükre, iskolába, ügyet intézni, orvoshoz, bevásárolni Kisújon. A nagyobb cégeknél, közintézményeknél általában megoldott a kerékpártoló, de a városközpontban, a buszállomásnál már reggel nincs szabad hely, így sokan a szomszédos iskola előtti tárolóba zárják biciklijüket. Az autósoknak sem sokkal könnyebb napközben a városközpontban szabad parkolót találni.

Daróczi Erzsébet

A kossuthos negyedikesek közül iskolába is sokan kerékpárral járnak

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A városban sokan közlekednek kerékpárral, a városközpontban évek óta gondot okoz a tárolás. Most önkormányzatunk A fenntart­ható közlekedésfejlesztés Kisújszálláson elnevezésű pályázaton elnyert támogatásból biztonságosabbá tudja tenni a kerékpáros közlekedést tárolókkal, kerékpáros nyommal és az autósok részére is újabb parkolókat alakíthatunk ki – mondta el honlapunknak dr. Nagy Tünde, a polgármesteri hivatal jogi és városfejlesztési ügyintézője.

Az önkormányzat megbízott egy céget, hogy készítsen a város belterületére­ ­kerékpárforgalmi hálózati tervet. Ebben a szakemberek javasoltak különféle kerékpárforgalmi beavatkozásokat, melyhez pályázati lehetőségeket kerestünk.

A fenti nyertes pályázatban nem volt lehetőség az egész városra kiterjedően ezt megoldani, így most az első ütem készül el, melynek során a buszállomás előtt negyvenegy, a vasútállomásnál kilenc U alakú kerékpártámaszt helyezünk el.

Sokan érkeznek vonattal, busszal Kisújszállásra más településről dolgozni, akik a város déli határában lévő üzembe kerekezve járnak ki, majd hazautazáskor a városközpontban tárolják másnapig a bicikliket.

A városközponti autós parko­lási helyzet is jelentősen javul a Nyár utca Rákóczi és Arany János utca közötti szakaszán megépülő harminchét beállásos parkolóval.

A kerékpárforgalmi hálózati terv első ütemében kerékpáros nyomvonalat alakítunk ki – a meglévő gábor­kerti kerékpárúthoz kapcsolódva – a Baross Gábor utcán, a Nyár ­utcán, a Rákóczi Ferenc utca egy szakaszán, a Dózsa György utcán és a Malom utca egy részén, összesen 3,18 kilométeren. A nyom felfestését megelőzően szakaszosan az útburkolat javítása is megtörténik.

A kossuthos negyedikesek közül iskolába is sokan kerékpárral járnak
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A pályázat megvalósításához kapcsolódik egy szemléletformáló kampány is azért, hogy a kerékpáros nyom használatára megtanítsuk a lakosokat, autósokat, kerékpárosokat. Ebbe a városban vizsgáztató autósiskolákat, a rendőrséget és a helyi civil szervezeteket is bevonjuk.

– A „Bringázz Kisújon!” szeptemberi programján több százan végigtekerhetnek majd az akkorra elkészülő kerékpárnyomon, a „Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon” pedig a rendőrség segítségével egy biciklis pályát alakítunk ki ügyességi feladatokkal.

– Valamint a városi hirdetőtáblákon és a helyi lapban is tájékoztatást adunk a szabályos közlekedésről, parkolásról – sorolta dr. Nagy Tünde.

Ők nem csak a verseny miatt hajtanak

A Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola negyedikesei ottjártunkkor a kihívás napjához csatlakoztak, és kerékpárral tettek egy több kilométeres kört.

– Diákjaink közül sokan járnak naponta kerékpárral iskolába, így nem csak a mai nap tizenöt perces kihívását teljesítve ülnek kétkerekűre. Így reggel hamar megtelik az iskolai kerékpártárolónk – mondta el indulás előtt Pardi Anikó tanítónő, miközben a gyerekek igyekeztek a tárolóból kivenni biciklijüket.

– A buszállomás előtti toroló is egész nap tele van, és a művészeti iskola előttibe is nehéz lezárni a kétkerekűeket. Már várjuk, hogy elkészüljenek az újabb tárolók...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában