videóval

2020.04.12. 07:00

Tojásberzselésre tanít a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület

Húsvéti szokásainkat, a hagyományos tojásfestési technikák rejtelmeit mutatja be a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület (JNME) online kézműves foglalkozása.

Illés Anita

Forrás: Részlet a videóból

Az ismeretterjesztő videót egy pályázat részeként készítették el, melynek célja az identitáserősítés a népművészet eszközeivel. A felvételen Gál-Dobos Beáta, néprajzkutató, a JNME elnöke a húsvéti ünnepkör szokásait mutatja be képekkel és filmekkel illusztrálva.

Tőzsér Melinda, a JNME tagja a tojásberzselés módszerét, valamint a hagyományos tojásírást, a viasszal történő írókázást ismerteti. Az alkotó kiemelte, hogy ez a fajta díszítés az, ami ősi, tiszta, élő népművészet. A tojásra írt mintának szimbolikus értéke van, mindig az őseinktől átörökített mintát használjuk.

Az ősi hiedelemvilágból származó szimbólumok üzennek annak, akinek a tojást adjuk. Lukács Zsuzsanna, aki szintén az egyesület tagja papírfonás technikával megálmodott húsvéti ajtódísz elkészítésének lépéseit mutatja be a videóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában