Örömhír

2020.04.26. 07:00

Törökországban jár a meggyűrűzött, Berényben nevelkedett gólya

Örömhír érke­zett nemrég a jászsági Sasközpontba. Egy madarász ugyanis Törökországban április 5-én leolvasta annak a gólyának a gyűrűjét, melyet öt évvel ezelőtt a Sasközpontban neveltek fel és onnan engedtek szabadon.

Illés Anita

– A fehér gólya fiókakorában került hozzánk 2015-ben, nem sokkal azután, ahogy a Sasközpont megnyitott. Az első mentett madarak egyike volt, amelyet felneveltünk, majd a fiókareptető nyílt napon gólyagyűrűzés után a többiekkel szabadon engedtük – részletezte Juhász Tibor, a jászsági Sasközpont vezetője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. A mentett madár így a röpdéből kiszabadulva újra visszatérhetett a természetbe.

– Ennyi idő után úgy néz ki, hogy sikeres volt a szabadon engedés, hiszen a törökországi Karacabeynél egy madarásznak sikerült leolvasni a gólya gyűrűjét. A Madárgyűrűzési Központtól megkaptuk az adatot, ami igazolja, hogy Törökországban vonulás közben történt a leolvasás. A gólya jól van, több vonulást is túlélt – tette hozzá a Sasközpont vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában