További összefogásra ösztönzi a vírusveszély a megyebelieket

Cserkeszőlő lakosainak több mint fele külterületen él, róluk három tanyagondnok gondoskodik. A teendők sokasodnak, mert bár szállítást nem végeznek, olyan személyek is bekerültek az ellátottak körébe, akik eddig maguknak oldották meg a bevásárlást, gyógyszer kiváltását és az egyéb ügyek intézését.

Munkatársainktól

A szolnoki mentőállomás fertőtlenítési pontjára két generátor került

Forrás: Beküldött fotó

A tanyagondnokok jelentik a kapcsolatot a külvilággal

– Az ellátás iránt igények száma minden területen folyamatosan nő – hangsúlyozta Nagy Katalin tanyagondnok. – Jelenleg kilencven időskorú, vagy rászoruló személyt látunk el, és emellett ötvennégy iskolás- és óvodáskorú gyermeknek szállítjuk ki az önkormányzat által biztosított ebédet. Amennyiben igénylik, minden hatvanöt évét betöltött személyt ellátunk vagy ápolunk – mondta.

A házi gondozást külön munkatárs végzi a faluban, így csökkentve a járványterjedés esélyét.

– Beszűkült az élettér, sok esetben csak a tanyagondnok jelenti a kapcsolatot a „világgal”, így telefonos ügyeletet is fenntartunk – emelte ki Nagy Katalin. Mindemellett az önkormányzat is huszonnégy órás telefonügyeletet tart a település lakói számára a járványügyi helyzettel kapcsolatban, valamint polgárőrség segítségével a falu egész területén nappali és éjszakai járőrszolgálatot biztosít.

Cserkeszőlőn tanyagondnokok látják el a külterületen élőket
Fotó: Beküldött fotó

Különleges adományt kaptak az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kirendeltségei a minap. Egy húszgrammos és egy tízgrammos ózongenerátorral gazdagodott a felszerelésük.

Az első berendezést már munkába is állították

A légtisztító szerkezeteket az Együtt Ádám Atiért közösségi oldalon közzétett felhívás nyomán sikerült beszerezni. A berendezések egyikét Szolnokra, a másikat Martfűre szánták, ám a kialakult helyzet miatt egyelőre mindkettőt a megyeszékhely fertőtlenítési pontján használják. A jótékonysági megmozdulásból befolyt összegből egyébként elsőként a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet Sürgősségi Osztálya számára vásároltak ilyen berendezést. Ezt szintén a közelmúltban adták át, a generátort még aznap sikeresen munkába is állították. Kiss Ágnes, a megmozdulás elindítója hozzátette, hogy egyéb módon is segítenék az egészségügyi területen dolgozókat, valamint a lakosságot.

– A megmaradt összegből maszkok, valamint nővérruhák varrását valósítanánk meg. Ebben is bárki segíthet minket! További felajánlásokkal, anyagokkal vagy akár magával a varrással – részletezte.

A mentősök munkáját egyébként Kunszentmártonban is igyekeznek segíteni. Wenner-Várkonyi Attila polgármester a város közösségi oldalán tette közzé a közelmúltban, hogy ózongenerátort szereztek be a helyi mentőállomás számára.

Negyed óra leforgása alatt fertőtleníti a mentőautót

– Sokszor embert próbáló az a munka, amit a helyi mentősök végeznek. A járványhelyzet kapcsán egyezettünk az állomásvezetővel, hogy mire lenne szükségük – mondta a polgármester, majd kifejtette, sok feltétel adott, hogy a mentőállomás megfelelően működjön.

Az állomásvezető az egyeztetés során kiemelte, ha koronavírus-megbetegedés tüneteit mutató személyt szállítanak, a rohamkocsinak minden esetben Szolnokra kell menni, hogy fertőtlenítsék a belső teret, ami időigényes és nem mellesleg plusz költségeket okoz.

– Az operatív törzs javaslata alapján vásároltuk meg az ózongenerátort, ami a mentőautó belső légterét negyed óra alatt fertőtleníti – hangsúlyozta a polgármester. A generátort múlt hét pénteken át is adták az állomásvezetőnek.

A szolnoki mentőállomás fertőtlenítési pontjára két generátor került
Fotó: Beküldött fotó

Buszmegállókat, utcákat is fertőtlenítenek

Nemsokára minden háztartásnak biztosítanak maszkot Tószegen. A helyi önkormányzat nagyobb tételben rendelt szájvédőket, melyek egy héten belül elkészülnek. A kiosztást azonnal el is kezdik majd, minden háztartásba két-két darab mosható, fertőtleníthető, újrahasznosítható maszkot juttatnak el.

– A háromezer-ötszáz eszközt ingyenesen biztosítjuk a lakosoknak – mondta el dr. Gyuricza Miklós. Tószeg polgármestere azt is hozzátette, hogy következő intézkedésként az illetékes munkatársak megkezdték a buszmegállók, nagyobb forgalmú közterületi részek és közforgalmú helyek fertőtlenítését is a községben.

A helyi cég a kórház mellett az önkormányzatot is segíti

A jászberényi székhelyű Co-op Star Zrt. a kialakult járványügyi helyzetben felajánlotta a cég működési területén található kórházak egészségügyi dolgozóinak, hogy boltjaikban előrendelés alapján összeállítják azt a csomagot, amit szeretnének megvásárolni. Így nem kell sorban állniuk a termékekért, és a bevásárlás helyett több idejük marad a pihenésre.

A vállalat pénzbeli támogatásról is döntött – tájékoztatott dr. Rédei István, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A cég székhelyén, Jászberényben egymillió forinttal támogatják a járványhelyzet kezelésében a Szent Erzsébet Kórházat segítő „Jászság Egészségéért” Alapítványt. Ezenkívül szintén egymillió forintos keretösszeget ajánlottak fel a jászberényi önkormányzatnak is.

Költségeket csoportosítanak át a falubeliek támogatására

Igyekeznek mindenkinek segítséget nyújtani a községben, a járvány elleni védekezés miatt a tiszaszentimrei önkormányzat több intézkedést is foganatosított az elmúlt napokban. Elsősorban otthonmaradásra kérik a falu idősebb lakóit, ha valakinek segítségre van szüksége, akkor jelezheti azt a helyhatóság felé. Szórólapokon is feltüntették az erre a célra szolgáló elérhetőségeket.

– Az önkéntesek állhatatos munkáját ezúton is köszönjük – hangsúlyozta Koczúrné Tóth Ibolya polgármester. – Segítséget nyújtanak a bevásárláshoz és a gyógyszerek kiváltásához.

A települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatására idén közel tizennyolcmillió forint támogatást kapott Tiszaszentimre. Ennek döntő többségét lakásfenntartásra fordítják, valamint biztosítják a köztemetéseket, temetési segélyeket, valamint a tanyagondnoki szolgáltatást. Rendkívüli települési támogatásra mindössze négymillió forint marad, ami várhatóan kevés lesz – a költségekben átcsoportosításra lesz majd szükség.

A veszélyhelyzet idején testületi üléseket sem tartanak, valamennyi hatáskört a polgármester gyakorolja – folyamatosan egyeztetve a képviselőkkel. Felfüggesztették a tiszteletdíjak kifizetését, az így felszabaduló összeget a rendkívüli önkormányzati támogatásokhoz tudják átcsoportosítani.

Ingyen sebészeti maszkot kap a várostól minden tiszafüredi

A koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében már számos intézkedést hozott a város önkormányzata, most pedig jelentős összegeket fordítanak védőfelszerelések beszerzésére.

A megyében elsők között vezették be Tiszafüreden az ingyenesen hívható zöldszámot, ahol többek között a hatvanöt évnél idősebb helyi lakosok, valamint házi karanténban tartózkodók kérhetnek segítséget az önkormányzattól. Házi segítségnyújtás keretében az önkéntesek naponta több mint száz helyre visznek rendszeresen élelmiszercsomagot, elsősorban rászorulók és idősek számára.

A napokban adták át az önkormányzat által önerőből vásárolt ózongenerátorokat a helyi mentőállomás dolgozóinak, valamint a Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény részére.

Ezer darab FFP2 típusú szájmaszkot is rendelt a város, melyet a járvány megfékezésén dolgozó szakemberek, orvosok, ápolók és mentősök kapnak, valamint a szociális intézményekben feladatot ellátó munkatársak. Ezek átadására napokon belül sor kerül, akárcsak a lakosság részére vásárolt sebészeti maszkok esetében. Összesen tizenegyezer darab háromrétegű sebészeti maszkot rendelt az önkormányzat, a szállítmány jelenleg úton van. A város költségvetésének terhére vásárolt védőfelszereléshez a lakosság hamarosan térítésmentesen juthat hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában