JÁSZKUNSÁG

2019.09.17. 13:56

Új betegség jött az ősszel: oltassuk be kedvencünket!

Az ősz beköszöntével a kennelköhögés is megjelent. Az ebeket érintő, légcső- és hörgőgyulladás kellemetlen tünetekkel jár. Felbukkanása leginkább a csoportban tartott egyedeknél jellemző, illetve közöttük bukkan fel. Ám azok az állatok is elkaphatják, amelyek gyakran érintkeznek egymással futtatókban, kutyapanziókban, kiállításon vagy kutyaiskolákban.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az immunerősítés egy alapvető megelőzési forma, ám nem jelent százszázalékos védelmet. Már csak azért sem, mert a fertőzést különféle baktériumok terjesztik, szinte lehetetlen az összes ellen védekezni.

– Az elnevezés gyűjtőnév, a betegség többféle kórokozó együttes hatása nyomán jelenik meg. Jellegzetessége, hogy a fuldokló köhögést váladék kíséri.

„Létezik vakcina a megelőzésre, érdemes is beadatni, de így sem garantálható a teljes védelem”

– részletezte dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

Hozzátette, hogy azok a kutyák, amelyek megkapják az oltást és mégis megfertőződnek, könnyebben kezelhetőek. Az állat bármelyik életkorban elkaphatja, és sajnos a gyógyult ebek is hosszú ideig üríthetik még a kórokozókat. Érdemes mihamarabb kezeltetni, hiszen a szövődmények súlyosak lehetnek.

Az emberre alapvetően veszélytelen, ám ennek az erős immunrendszer is feltétele. A kennelköhögés felbukkanása jellemzően az ebek nagyobb mozgási időszakához köthető. Tehát a szaporodási ciklusok idejéhez, tavasszal és ősszel. Az állatorvosoknál ilyenkor megnő az említett tünetekkel behozott állatok száma. A martfűi Tóth Imre is emiatt indult a rendelőbe a kedvencével.

– Nagy testű, hároméves kutyám van. Tegnap este elvittem futni, otthon már láttam rajta, hogy valami nincs rendben. Az éjszakát pedig végigköhögte. Nem tudom, mitől, remélem, nem szedett össze semmi komolyat. Egyébként szerencsére egészséges, nagyon ritkán járunk orvoshoz.

A szolnoki Kocsis Viktorék szintén az állatorvoshoz indultak. A kutyán hétvégén jöttek ki a tünetek, melyek gyorsan súlyosbodtak.

– Az ugatása köhögésbe ment át. Megjelent a sűrű váladék is. Eleinte evett, azután már az ételt sem fogadta el. Bágyadt volt és levert. Orvoshoz vittük, kapott gyulladáscsökkentőt, és szednie kell majd antibiotikumot. Nagyon rossz volt hallani, látni, reméljük, hogy gyorsan rendbe jön.

A gazda hozzátette, kedvencük eddig nem kapta el a betegséget. A kennelköhögés elleni vakcinát nem adatták be neki, ám a jövőben érdemes lesz megfontolni. Sőt! Azok a tulajdonosok, akik megőrzésre kutyapanziókban hagyják az ebeket, a legtöbb helyen csakis igazolt oltással tehetik meg mindezt. A szintén szolnoki Szabó Jánosné pozitívan értékeli ezt.

– Néhány napra elutazunk és a kutyánkra, Fifire kutyapanzióban vigyáznak. Kitétel volt a kennelköhögés elleni vakcina. Nagyon jó dolognak tartom ezt, én és a többi gazda is nyugodtabb, hiszen talán így kisebb eséllyel kapnak el valamit egymástól. Kedvencünk egyébként már tízéves, fokozottabban óvjuk az egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában