testületi ülés

2020.02.10. 11:30

Viták a berényi büdzsé kapcsán: továbbra sincs megegyezés

A város idei költségvetésének előkészítése, tervezése határozza meg a közbeszédet Jászberényben. A városvezetés és az ellenzék között azonban éles viták, eltérő vélemények, elvek vannak a büdzsével kapcsolatban, így az elmúlt hetek egyeztetéseit, tanácskozásait követően még nem jutottak megegyezésre.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Mint arról korábban beszámoltunk, a képviselő-testület decemberben tárgyalta, és egyhangú döntéssel elfogadta a város 2020-as költségvetési koncepciójáról szóló előterjesztést. Ebben már szerepelt az is, hogy a várható helyi iparűzési adóbevétel csökkenése miatt a működési egyensúly biztosításához a költségvetés kiadásai között jelentős átrendezésre, a folyamatban lévő beruházások befejezéséhez pedig külső forrás bevonására van szükség.

A politikai adok-kapok ellenére az elkezdett projektek befejezése érdekében még decemberben konstruktív döntés született, a grémium akkor egyhangú döntéssel megerősítette a korábbi hitelfelvételi szándékot.

A politikai csatározásokkal tarkított tárgyalások idén tovább folytatódtak, legutóbb február 6-án az önkormányzat négy állandó bizottsága tárgyalta a költségvetési rendelettervezetet, ami a február 12-ei képviselő-testületi ülésen kerülhet napirendre. A vita egyik sarkalatos pontja a hiteligénnyel, illetve a működési célú támogatások előirányzataival kapcsolatos. A tervezet szerint az idei büdzsét a folyamatban lévő fejlesztések finanszírozásához 834 millió forint engedélyezésre váró hitel felvételével állították össze.

Budai Lóránt polgármester (Közösen Jászberényért Egyesület) korábban elmondta: a kötelező feladatokat szeretnék azon a színvonalon megtartani, amelyen az elmúlt időszakban voltak. A nem kötelező feladatokra azonban idén jóval kevesebb pénz juthat. A városvezetés szerint a korábbi években „felduzzasztott” támogatási rendszer a csökkenő bevételek és a fejlesztések befejezési kényszere miatt nem fenntartható.

Az előző évi támogatások átlagosan negyven százalékkal csökkentett értékkel kerülhetnek a büdzsébe. Így várhatóan kevesebb pénz jut majd a kultúrára, a sportra, a civil szervezetek és a helyi média működésére. Úgy vélik, a csökkentett üzemmód is csak akkor tartható, ha a hitel pozitív elbírálásban részesül. A bizottsági ülések után a városvezető tájékoztatott: a fideszes képviselők egyértelművé tették, hogy a kormány nem fog segíteni Jászberénynek.

– A kormánypárti képviselőcsoport nem támogatja azt a hitelfelvételt, amit korábban ők indítottak el. Számoltunk azzal, hogy mi lesz akkor, ha nincs hitel, ezért elkészült egy alternatív költségvetés, melyet ma informális ülésen ismertetünk – tette hozzá.

Nem szavazták meg a tervet

Tamás Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője korábban kifejtette, hogy a város adózási és pénzügyi helyzete sötéten van lefestve. A bizottsági üléseket követően közölte, hogy a költségvetés vitájában városépítés helyett politikai hisztériakeltés történik a városvezetés részéről, ezért a Fidesz-frakció nem szavazta meg az első tervezetet.

– A gazdaság erősödik, a kormány új vállalkozások kiemelt támogatását szervezi, és engedélyezett Jászberénynek 680 milliós hitelkeretet. Nincs kormány, aki az átgondolt döntéseit félévente módosítaná, ennek ellenére Budaiék újabb 834 millió forintos hiteligényt terveztek a költségvetésben – mutatott rá a frakcióvezető. Megtudtuk, javasolják majd többek között a jelenleg folyó beruházások kifizetéseinek átütemezését.

Ellenzik a „fűnyíró elvet”

Az ellenzéki képviselők nem értenek egyet a működési célú támogatások jelentős csökkentésével. A Fidesz-frakció úgy látja, hogy a helyi adóbevétel alultervezett, az Electrolux áttelepítéséből adódó adóbevétel-hiány pótolható lesz, hiszen ezen a vállalkozók már dolgoznak, így indokolatlanok a „fűnyíró elv” szerint tervezett megszorítások – áll közleményükben.

Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy módosító javaslatokat szeretne benyújtani a költségvetési rendeletről szóló előterjesztéshez annak érdekében, hogy az egyesületek túléljék az évet. – Akármilyen rossznak tartom a költségvetést, valószínűleg meg fogom szavazni, ha a módosítót befogadják, mert Jászberénynek érdeke, hogy legyen költségvetése – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában