Jászkunság

2017.07.30. 13:30

Fesztiválon is biztonságban: a zsebtolvajok nem alszanak

A fesztiválok a felszabadult szórakozás terepét jelentik, ahol az ember igazán elengedheti magát, kiszakad a napi rutin szorításából. Ám vannak ennek az önfeledtségnek veszélyei is, melyekre figyelemmel lehet a tudatos fesztiválozó és így biztos szép emlék marad számára a szabadtéri kikapcsolódás néhány napja.

Czakó Nóra

Egy fotó a 2016-os, mezőtúri East Festről

Forrás: eastfest.hu

A nyár a fesztiválszezon ideje, nagyon sokan erre az időszakra tartalékolják szabadságukat és felhalmozott tőkéjüket azért, hogy valamelyik többnapos szabadtéri rendezvényen váltsák át azokat feledhetetlen élményekre.

Magyarország az elmúlt évtizedekben fesztivál-nagyhatalommá nőtte ki magát, egész nyáron egymást érik a jobbnál jobb ifjúsági, művészeti, zenei vagy gasztrofesztiválok, amelyek közül ki-ki egyéni érdeklődésének megfelelően kiválaszthatja a hozzá legközelebb állót.

Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni értékeink védelméről, ugyanis a fesztivál forgatagában a zsebtol­vajok gyakran találnak kedvező alkalmat bűnös szándékuk megvalósítására. A legfontosabb tehát a megelőzés, ezért a megyei rendőr-főkapitányság néhány alapvető tanáccsal hívta fel a szórakozni vágyók figyelmét a veszélyekre. Ha ezeket megfogadjuk, elkerülhetjük az áldozattá válást.

– A legfontosabb a különféle értékek, pénztárca, bankkártyája, mobiltelefon védelme, ezért ezeket mindig tegyük biztonságos helyre. Semmi esetre se hagyjuk őrizetlenül a sátorban. Szintén nem ajánlott sok készpénzt magunknál tartani, de ha mégis szükséges, egymástól elkülönítve tároljuk őket – sorolta az intelmeket Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő.

– A készpénzt lehetőleg ne a nadrágunk hátsó zsebébe tegyük, valamint a bankkártyát és a PIN-kódot soha ne tartsuk egymás mellett. Mivel az okmányok elvesztése sok utána­járást vonhat maga után, ezért mindig csak a szükséges iratokat vigyük magunkkal a fesztiválra – tette hozzá ­Szabó Zita.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a zsebtolvajok általában nem egyedül dolgoznak.

A legtöbb esetben a bűnelkövetők „munkamegosztásban” tevékenykednek.

Egyikük a figyelemelterelésért felel, aki a tolvaj tevékenységét fedezni, eltakarni hivatott.

Szintén újabb „munkakört” lát el a kívülállókat figyelő jelző, valamint a megszerzett zsákmány mielőbbi – a helyszínről történő – eltávolítását kivitelező értékmentő.

Egy fotó a 2016-os, mezőtúri East Festről
Forrás: eastfest.hu

Azoknak, akik autóval érkeznek a fesztiválra, szintén érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadniuk.

– A gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz, ezért ne hagyjunk táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (még a tartóját sem), egyéb értékes műszaki cikket, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, még a kesztyűtartóban sem.

– Még üres táskát, ruhaneműt se felejtsünk a gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. Mindig zárjuk be az ajtókat, az ablakokat pedig húzzuk fel, és kapcsoljuk be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállunk ki.

– Kiszállás után mindig ellenőrizzük a gépkocsi lezárt állapotát, a riasztó élességét. Ha lehet, vegyük igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket is – fejtette ki a szóvivő.

Egészségünk védelmét se feledjük

A fesztiválokon ajánlott kényelmes, jól szellőző öltözetet viselni, ami a lehető legnagyobb bőrfelületet ­takarja, hogy megvédjük bőrünket a káros napsugaraktól, de a naptejet se feledjük.

A lábbelik esetén is a kényel­messég legyen a fő ­szempont, a legjobb ­választás azonban egy bokát jól ­tartó cipő.

A fesztiválokon gyakori az alkoholfogyasztás, azonban a szeszes ital több vizet hajt ki a szervezetből, ezért aki nem fogyaszt mellé kellő mennyiségű jól hidratáló ­folyadékot, annál még nagyobb a ­kiszáradás veszélye.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!