Cegléd

2018.12.13. 10:30

Ritkaságokat is őriz a Kossuth Múzeum egyedi kiállítása

Számos érdekességet rejt Cegléd Kossuth Múzeumának emeleti kiállítótere.

Hartai Gergely

Kuthy György restaurátor Kossuth íróasztalát mutatja

Fotó: Mészáros János

Kossuth Lajos családjáról készült festmények és egy igényesen berendezett 19. századi szoba is az államférfi famíliájának emlékét idézi.

A tárlat egyik ritkasága a politikus restaurált asztala, melynek többi elemét jelenleg a Pénzügyminisztériumban őrzik. Emellett fiának bútorai is a gyűjtemény repertoárját gazdagítják.

Reznák Erzsébet múzeumigazgató lapunknak arról számolt be, Kossuth Lajos gyökerei egészen a Felvidékig nyúlnak vissza. – Kossuthnak négy húga volt, közülük is a legismertebb Zsuzsanna.

Reznák Erzsébet igazgatónő a Kossuth családjáról készült festmények előtt
Fotó: Mészáros János

Neki köszönhetjük az ápolónői hálózat magyarországi megszervezését. Ennek pedig az 1848/49-es szabadságharc idején különösen nagy jelentősége volt. Főként, mivel a tevékenység a harcokban megsebesült katonák ellátását célozta – idézte fel a neves családtag életét az intézményvezető.

A kiállítás falai közt képet kaphatunk a Kossuthoz kötődő olaszországi, törökországi és New York-i tárgyi emlékekről is.

A szép épület értékes történelmi kincseket rejt
Fotó: Mészáros János

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!