Ladik

2013.02.22. 13:45

Ez még nem a végállomás

A Ladik második fordulója lezárult, nemsokára belevethetitek magatokat a végjátékba.

Rimóczi Ágnes

Újabb megállóhoz értünk. Befejeződött a Lapot a diákoknak (Ladik) elnevezésű médiavetélkedő második fordulója. Nincs azonban vége, rövid szusszanás után itt az idő, hogy mindenki belehúzzon...

Kedves ladikosok! Gratulálunk nektek, eljutottatok az általános iskolásoknak hirdetett verseny második fordulójához (az oldalon láthatjátok, melyik csapat, hogyan teljesített a mostani fordulóban, s az is kiderül, hogy állnak a csapatok az összesítés után).

Változott a felállás az első részhez viszonyítva, ami bizonyítja, hogy bármi előfordulhat... Nemsokára jön a harmadik forduló, ami mindent eldönt!
Addig azonban nézzük, hogyan sikerült megoldanotok a második forduló feladatait. Összességében jól oldottátok meg a feladatlapot, időnként különösen klassz megoldások születettek, de azért volt némi hiányosság! Ejtsünk néhány szót ezekről, hogy pótolni tudjátok azt, ami „kérdéses” volt...

Újra és újra vissztérnek a sajtóműfajok „problémái”. Ebben a fordulóban riportot kellett készítenetek, ami ugye nem azonos az interjúval. Miről is beszélünk akkor, amikor kérdés-felelet formájában írunk egy cikket? És mi az, amikor az események hangulatát, a történések milyenségét is belecsempésszük az írásunkba? Ezek nagyon fontos kérdések! Nézzetek utána az ezzel kapcsolatos tudnivalóknak, mert bizony újra előkerülhetnek...

Az újsággal kapcsolatos kérdésekre ügyesen válaszoltatok, a szoljon.hu hírportálhoz kapcsolódó feladatban már több hiba csúszott, ezért kérünk benneteket, hogy a honlapot böngésszétek rendszeresen.
Mindezzel együtt a csapatoknak köszönjük a munkát, reméljük nektek is tetszett ez a móka. Azonban még koránt sincs vége a versenynek.

Nemsokára küldjük a harmadik forduló kérdéseit, feladatait. Készüljetek, forgassátok az Új Néplapot, hogy az utolsó részben is bizonyíthassatok. Hajrá, diákok! A Ladik tovább úszik. Ne szálljatok ki!
S ne feledjétek, a megyei döntőben első helyen végzett csapat május végén az országos döntőben újra rajthoz áll, ahol megméreti magát az ország ladikos csapatai között.

* * * * *

Egyik feladatban egy fotót kértünk tőletek, melyhez négy stílusban kellett képszöveget írnotok. Íme a szolnoki Hírfogyasztók csapat megoldása:

1. megyei napilap: Szolnok általános iskolásai az önkéntesség napján több mint 800 mázsa papírt gyűjtöttek össze. Az ebből származó bevételt a Hetényi Kórház Gyermekosztályának ajánlották fel.

2. bulvárlap: Ősz-téli kollekció csak kartonból! címmel divatbemutatón vehetnek részt az ország tehetséges fiataljai ruhatervezői. A zsűriben neves szakemberek vesznek részt. Felvételünkön a szükséges alapanyagokat beszerzése folyik.

3. ifjúsági havilap: Szenzációs ötlet kartonból: néhány fiatal, eddig a világon egyedülálló módon kartonból készíti el  a párizsi NotreDame élethű mását.

4. tudományos folyóirat: A „Bele ne fulladj, csinálj belőle újat!” elnevezésű kampánnyal hívja fel a figyelmet az esőerdők rohamos pusztulására és védelmére az ENSZ. Az újrahasznosított termékek évente 200 négyzetkilométer erdő életét mentik meg.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A Hírfogyasztók a fotó történéseit többféleképpen értelmezték - ahogy a feladatban előírás volt. :-)
[/caption]

Így állnak a csapatok a második forduló után
Csapat Iskola Település 2. forduló Összpont
1. Szent Johannák Szandaszőlősi Általános Iskola Szolnok 44 89
2. Hírfogyasztók II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szolnok 40 86
3. Sajtósok(k) Fiumei Úti Általános Iskola Szolnok 41 86
4. Firkászok József Attila Általános Iskola Martfű 42 86
5. Paparazzi József Attila Általános Iskola Martfű 40 85
6. Gólya-hír Damjanich János Ált. Iskola Zagyvarékas 43 85
7. Törtető riporterek Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Jászapáti 39 84
8. Aranytoll József Attila Általános Iskola Martfű 41 84
9. Android Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Szajol 38 83
10. KisbíRock Kunhegyesi Ált. Isk., AMI és Szakiskola Dózsa Tagintézmény Kunhegyes 38 82
11. Bogírók Kossuth Lajos Általános Iskola Kisújszállás 38 82
12. Kölyökírók II. Rákóczi Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Rákóczifalva 39 81
13. Íródeákok II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szolnok 40 81
14.  Zagyva(ság) Damjanich János Ált. Iskola Zagyvarékas 36 78
15. Matrózok Szandaszőlősi Általános Iskola Szolnok 33 75
16. Skyfall  Hunyadi M. Angol Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Törökszentmiklós 33 72
17. Tollforgatók Hunyadi M. Angol Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Törökszentmiklós 33 69
18. Tollkirályok Lehel Vezér Gimnázium Jászberény 34 69
19. Atomkaticák Szandaszőlősi Általános Iskola Szolnok 38 69
20. Papírnyűvő Hunyadi M. Angol Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Törökszentmiklós 28 61
21. Négy+egy Hunyadi M. Angol Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Törökszentmiklós 33 59
22. Jobbak Hunyadi M. Angol Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Törökszentmiklós 33 50
23. Ladik Zsenik Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolája Karcag 0 41
24. Legend for future Veress Zoltán Általános Iskola és Óvoda 0 26

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!