TÚRKEVE

2017.10.07. 10:30

Világhírűek voltak, életművüket mégis szülővárosukra hagyták a szobrász testvérek

A Finta testvérek munkássága meghatározó Túrkeve művészeti életében. A páratlan tehetséggel megáldott „szobrásztriumvirátus” számos alkotása látható a róluk elnevezett múzeumban.

A XX. század első felének jeles alkotói voltak a túrkevei származású művésztestvérek, Sándor, Gergely és Sámuel.

Szerte a világban sikereket arattak, mégis úgy döntöttek, életművüket szülővárosukra hagyják.

– Fontos küldetésünknek tartjuk a Finta-hagyaték megfelelő kezelését, arra törekszünk, hogy az állandó kiállításunk mellett folyamatosan változó időszaki tárlatokon is be tudjuk mutatni a három testvér életét, munkásságát – emelte ki Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a közelmúltban különleges felkérésnek tettek eleget.

– A Janus Pannonius Költészeti Nagydíj átadásához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében került sor a „Finta Sándor Brazíliában” című tárlat megnyitására Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban – tudtuk meg.

– Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnökének közvetlen felkérésére a kiállítást a Finta Múzeum rendezte. A tárlat a Költészeti Nagydíj idei kitüntetettje, Augusto de Campos brazil költő tiszteletére nyílt meg.

A kiállítás a tervek szerint 2018-ban megtekinthető lesz a pécsi Vasarely Múzeumban és a túrkevei Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében is.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!