JÁSZKISÉR

2017.09.19. 19:55

Az éles hitvitákat már maguk mögött hagyták az egyházak

A kölcsönös tisztelet bizonysága volt az is, hogy az elmúlt hétvégén Jászkiséren a római katolikus és református hívők közösen szervezett emléküléssel ünnepelték a reformáció félezer éves évfordulóját.

– Amikor Luther Márton 1517-ben megfogalmazott téziseivel a keresztény egyház megújításának mozgalmát elindította, utat engedett a hit megélése folyamatos változásának is – mondta az emlékülésen Takaró Mihály irodalomtörténész, amikor a reformáció kultúrára gyakorolt hatásairól szólt.

Hozzátette, manapság már nem az a kérdés fogalmazódik meg, hogy mit higgyünk, hanem inkább az, hogy hogyan éljük meg a keresztény hitet.

– A felnövekvő nemzedéket – vélekedett az előadó – épp azért nem érinti meg sok esetben a keresztény hit, mert a múltbéli hitmegélést próbáljuk számukra átadni. Fel kell ismerni, hogy napjainkban sem a hit nem kell az embereknek, hanem legfeljebb a hit megélésének formáival nem tudnak azonosulni.

– A reformáció ötszáz éves múltja pedig épp a folyamatos változás, a folyamatos megújulás lehetőségek üzenetét hordozza magában, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Mindezzel párhuzamba állította a mai Magyarország helyzetét is, amikor rámutatott, a nemzet megmaradása csak a kulturális és morális megújulástól függ.

Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója és Bertalan János jászkapitány vezetésével köszöntötték a rendezvény résztvevőit a megjelent jász- és kunkapitányok
Fotós: Banka Csaba

 

A körülöttünk zajló események azt mutatják, hogy Európa, sőt az egész világ krízisben van.

„De rajtunk, embereken múlik, hogy ebből a krízisből katasztrófa vagy katarzis lesz”

Együttgondolkodással, a közös értékek megtartásával persze sokat elérhetünk, amire jó példát adott a jászkiséri rendezvény.

A döntően katolikus hagyományokkal rendelkező Jászságon belül mindig különös jelentőséggel bírt az összetartó jászkiséri református közösség léte, ami napjainkban is rendkívül fontos.

Nem véletlen, hogy a programot katolikusok és reformátusok közösen készítették elő a helyi önkormányzattal együtt, a munkát pedig a Jászságért Díjas Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet fogta össze. A rendezvényre a helybélieken kívül az újkori jász- és kunkapitányok is szép számban ellátogattak, és közösen köszöntötték a megemlékezés résztvevőit.

Példamutató életet élt

A rendezvény keretében Jászkisér Város Posztumusz Díszpolgára címet adományoztak Juhász Zsófia református lelkésznek, az elismerést hozzátartozói vehették át. Görcsös Éva mutatta be a Juhász Zsófiáról elnevezett szeretetotthon tevékenységét.

A jászkiséri születésű lelkész tudós, tiszteletes, gyógypedagógus, diakónus pap, költő volt egy személyben. Fogyatékos gyermekek között végzett munkássága elismeréséül 1988-ban magas kormánykitüntetésben részesült (Állami Ifjúsági Díj), 1990-ben hunyt el.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!