Ígéretet tett

2019.05.01. 09:28

Bejelentette a trón átvételét az új japán császár

Bejelentette a krizantémtrón átvételét szerdán Naruhito új japán császár, akinek uralkodásával kezdetét veszi a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka.

Japan's new Emperor Naruhito (L) delivers his speech next to Empress Masako (2nd L) during a ceremony to receive the first audience after the accession to the throne at the Matsu-no-Ma state room inside the Imperial Palace in Tokyo on May 1, 2019. - Japan's new Emperor Naruhito formally ascended the Chrysanthemum Throne on May 1, a day after his father abdicated from the world's oldest monarchy and ushered in a new imperial era. (Photo by STR / Japan Pool / AFP) / Japan OUT / NO SALES - No Archives

Forrás: STR / Japan Pool / AFP

Fotó: AFP

Az apja, Akihito örökébe lépő 59 éves Naruhito rövid szerdai nyilatkozatában azt mondta: „Ezennel átvettem a trónt a japán alkotmány, a különleges intézkedések törvénye és a császári ház törvénye alapján.”

„Ígérem, hogy mindig az embereket fogom szem előtt tartani, és közel kerülve hozzájuk fogom ellátni kötelezettségemet, az állam és a japán nép egységének jelképeként, az alkotmánnyal összhangban”

- tette hozzá.

„Őszintén bízom az emberek boldogulásában, az ország további fejlődésében és a világbékében”

- mondta.

A rövid, tízperces ceremónián egyszerű fekete öltönyben megjelenő új japán uralkodó a jogszerű trónöröklés bizonyítékául átvette a császári jelképeket, a pecséteket, a kardot és az ékszert.

Naruhito apja, a 85 éves Akihito császár három évtized után kedden távozott a trónról, és ezzel lezárul a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak.

Az új császár hivatalos trónra lépését októberben tartják ünnepélyes szertartás keretében, amelyre külföldi méltóságokat is meghívnak. Japánban a császár az állam jelképe, politikai szerepe nincs, és csupán protokolláris kötelezettségei vannak.

Borítókép: Naruhito császár és felesége, Masako császárné a bejelentési ceremónián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!