Múltunk

2023.09.12. 10:44

Budapestről indulhat a nagyszabású vándorkiállítás Európa őstörténetéről

A Magyar Nemzeti Múzeumból indulhat a nagyszabású Európa első királyai című kiállítás nemzetközi turnéja az öreg kontinensen. A jelenleg a chicagói Field Museumban látható, Délkelet-Európa kiemelkedő régészeti leleteit bemutató tárlat 2025 tavaszán költözhet Európába, ha sikeresek a szakmai tárgyalások – írja a Magyar Nemzet.

MW

A Magyar Nemzeti Múzeumból indulhat a nagyszabású európai kiállítás sorozat

Forrás: MTI

Fotó: Branstetter Sándor

William A. Parkinson, a chicagói Field Museum of Natural History természettudományi gyűjtemény régésze és kurátora, valamint a békéscsabai származású magyar kollégája, Gyucha Attila, a Georgiai Egyetem professzora kilenc évvel ezelőtt találta ki az Európa első királyai kiállítás alapkoncepcióját. 

 

Be akarták mutatni az észak-amerikai közönségnek, miképp jutott el Európa az egyenlőségen alapuló, első földművelő közösségektől a társadalmi különbségek és hierarchia ma ismert formáiig, az első királyokig és uralkodó dinasztiákig. 

A történet elmeséléséhez tizenegy balkáni és Kárpát-medencei ország újkőkor és vaskor közötti időszakából (i. e. 6000–300) származó leletét használták.

Rendkívüli feladat volt, képtelennek tűnő álom, nemcsak a projekt összetettsége miatt, hanem mert a régió egyes országai évszázadok óta terheltek etnikai és politikai konfliktusokkal. Mégis mindegyiket sikerült megnyernünk a kiállításhoz. A kezdetekkor sokan kételkedtek a sikerben, hiszen az országok közötti törésvonalakat úgy kellett áthidalnunk, hogy a szakmai célokból ne engedjünk

 – magyarázza Gyucha Attila.

A tárlaton mintegy hétszáz régészeti emlék, köztük sírleletek, ékszerek és fegyverek szerepelnek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia és Szlovénia múzeumaiból, valamint a jelenleg elérhető legmodernebb szemléltető- és oktatóeszközök. 

A magyarországi tárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a debreceni Déri Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum biztosította.

A kiállítás ritka különlegessége az egyik késő bronzkori, 1847-ben előkerült arany leletegyüttes, a szarvaszói (vagy sarasau-i) lelet. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején az a döntés született, hogy a tárgyak fele Romániába, a másik fele hazánkba kerüljön, a Nemzeti Múzeumba. A leletek az Európa első királyai tárlatot megelőzően még sosem voltak együtt láthatók. 

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!