Nem csak a mieinknek szól a himnusz Románia ellen

2024.02.05. 13:09

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a nyitómeccsén nem számíthat Varga Dénesre

A hölgyek után férfi pólósaink is megkezdik szereplésüket a dohai vízilabda-világbajnokságon, hétfő este 18.30-tól Románia lesz a magyar válogatott első ellenfele. A szövetségi kapitány Varga Zsolt az első meccsen nem számíthat a betegeskedő Varga Dénesre, de a pályafutása tizedik vb-jére készülő klasszis nélkül is elvárható a magabiztos győzelem a két magyar játékossal felálló román válogatott ellen.

MW

Címvédésre készül a férfi vízilabda válogatott

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ismét ott vannak a férfi vízilabda-válogatott keretében, míg hárman – Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid – életük első világbajnokságára készülhetnek – olvasható az Origón. A tavalyi világbajnokságon szereplők közül Lévai Márton mellett Molnár Erik és Vigvári Vendel maradt ki

Férfi vízilabdázóink a nyáron Fukuokában szerezték meg Magyarország negyedik férfi világbajnoki címét, s most fél évvel később arra készülnek, hogy először megvédjék a címüket. Ez dupla bravúr lenne, hiszen a sportág történetében az eddigi húsz világbajnokságon mindössze kétszer volt címvédés: Jugoszlávia 1991-ben, Spanyolország pedig 2001-ben őrizte meg elsőségét. 

Magyarok a román csapatban 

A román vízilabda újabban feljövőben van, hosszú idő után világversenyen ismét bejutottak a legjobb nyolc közé, bár a zágrábi Eb-n végül csak nyolcadikak lettek. 

A fejlődésben annak is szerepe lehet, hogy az aradi születésű Vancsik Levente után a Nagyváradi VSK másik magyar játékosa, Belényessi Dávid is elfogadta a román szövetség, illetve a jelenlegi szövetségi kapitány, a korábbi olasz válogatott kiválóság, Bogdan Rath invitálását

 – írta meg a Magyar Nemzet. A magyar válogatott játékosainál mindkét pólós már-már régi ismerősöknek számíthat. Vancsik Levente is lehúzott két idényt a magyar bajnokságban, Belényesi Dávid pedig 2018–2023 között a Szolnoki Dózsa, majd az UVSE pólósa volt, csak tavaly nyáron igazolt haza, Nagyváradra. A magyar válogatott elleni mérkőzés természetesen mindkettőjüknek különleges. 

Átérzik a magyar Himnuszt

A termetes, több mint két méter magas center, Vancsik Levente, még ha másik országot is képvisel, szeretettel gondol Magyarországra is. 

Kavarognak bennünk az érzések, amikor a Himnuszt hallgatjuk. Számunkra ugye mindkét himnusz mond valamit, úgy a román, mint a magyar, éppen ezért megpróbáljuk mindig a legjobbat kihozni magunkból. Dáviddal büszkék vagyunk arra is, hogy magyarok vagyunk

 – árulta el a vízilabdázó. Belényesi Dávid pedig ennél is többre tör, nem mondott le arról, hogy egyszer a magyar válogatottban szerepeljen. 

A jelenlegi játéktudásom alapján nem volt várható meghívás a magyar felnőtt nemzeti csapatba. Úgy gondolom, hogy ha a felnőtt román válogatottban megfelelő fejlődést érek el, akkor azért fel tudom hívni magamra a magyar szakvezetők figyelmét is, tehát a magyar válogatottságról nem mondtam le véglegesen. Az számomra egy álom, egy életcél

 – nyilatkozta Belényesi még tavaly nyáron.

Az első csoportellenfelünknek akár klasszis magyar kapusuk is lehetne, hiszen Bányai Márk Nagyváradon született. Igaz, a magyar válogatott második számú kapusának csupán ennyi az erdélyi kötődése, ő már Magyarországon nevelkedett és kezdett el pólózni anno 2009-ben. 

A két csapat a vb-ken eddig hatszor találkozott egymással, a magyarok mérlege százszázalékos, legutóbb decemberben a Komjádi uszodában rendezett E.ON Kupán 15-8-ra diadalmaskodtak a házigazdák. 

A románok elleni mérkőzés sokkal inkább a felkészülést szolgálja az Olaszország elleni találkozóra, aminek viszont már komoly tétje van. Az olaszok ellen remélhetőleg a fülgyulladással szenvedő Varga Dénes is harcba szállhat majd – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. 

A folytatásban szerdán az Eb-bronzérmes Olaszország, pénteken pedig Kazahsztán lesz az ellenfél, a négyesből a csoportelső rögtön a negyeddöntőbe jut, míg a második és harmadik helyezettnek játszania kell a nyolc közé kerülésért.

Ami pedig a hölgyeket illeti: győzelemmel kezdte szereplését a csoportkörben a magyar női vízilabda-válogatott, mivel Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a vasárnapi nyitányon 19-8-ra nyert Új-Zéland ellen a dohai világbajnokságon. Remélhetőleg a férfiak ma folytatják a jó sorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában