özönvíz

2017.07.26. 16:59

Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban katasztrófariadót rendeltek el, miután több patak és kisebb folyó kilépett medréből. A 40 ezer lakosú Goslar belvárosában helyenként több mint fél méter magasságú vízoszlop keletkezett. A városrészt lezárták, egy szálloda vendégeit és egy időotthon lakóit kitelepítették.

Goslar, 2017. július 26. Mentõcsónak a németországi Goslar történelmi belvárosában, amelyet elöntött az árvíz az elmúlt napok hosszan tartó, heves esõzései miatt 2017. július 26-án. (MTI/EPA/Focker Strangmann)

Az árvíz a Harz hegységben fekvő járás több más településén is elárasztott pincéket és elöntött utakat, a mentési munkálatokban csaknem 1500 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vesz részt.

Egy férfi kerékpározik egy árvízben álló utcán a németországi Goslar történelmi belvárosában az elmúlt napok hosszan tartó, heves esőzései miatt. (MTI/EPA/Focker Strangmann)

A térségben sok helyen akadozik a közlekedés, két vasútvonalat lezártak. A völgyekben fekvő településeket hirtelen keletkező árvizek mellett földcsuszamlások veszélye is fenyegeti. A Wernigerode nevű Szász-Anhalt tartománybeli településen eltűnt egy 69 éves asszony, aki közvetlenül a Holtemme nevű megáradt folyó mellett lakik. A helyi rendőrség szerint előfordulhat, hogy magával ragadta az áradat, attól tartanak, hogy Wernigerodéban még nagyobb katasztrófa is történhet, ha megtelik a település felett elhelyezkedő víztárazó.

A hét eleje óta tartó rendkívül esős időjárás károkat és közlekedési fennakadásokat okozott Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Berlinben is.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a régióban nagyjából két nap alatt négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott, ami meghaladja a júliusi egész havi 70 literes átlagot, és a nyáron megszokott száraz, meleg idő csak a hét végén tér vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!