Járvány

2020.04.08. 16:19

Csütörtökön dönt a kormány a kijárási korlátozásokról (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével dönt a szombaton lejáró kijárási korlátozás után szükséges további lépésekről – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a kormányzat hivatalos közösségi oldalán jelentette be azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs holnapi ülése után járványügyi szakértőkkel egyeztet, és ezt követően, délután jelenti be a vírus elleni védekezés további lépéseit.

Kovács Zoltán az M1 műsorában szerda este hozzátette: az adatok és a személyes érzékelés is azt mutatja, hogy szerdán már-már egy normális napnak megfelelő forgalom volt az utcákon, és „ez nem egy jó jel”.

Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend, és „ez valószínűleg tükröződni fog a számokban is” – mondta.

Az államtitkár közölte: a koronavírus miatt két hete bevezetett korlátozás szombati lejárta előtt Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével hozza meg döntését „a végleges intézkedésekről”. Ez nagyon nehéz feladat – jegyezte meg a húsvéti ünnepre utalva.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a szerdai kormányülésen Orbán Viktor meghívására Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is részt vett, és megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

Karácsony Gergely a kijárási korlátozás egy hónapos meghosszabbítását javasolta, Szita Károly pedig „szíve szerint szigorítana is” – idézte fel.

„Ezeket mind-mind figyelembe kell vennünk” – folytatta Kovács Zoltán, aki érthetőnek nevezte, hogy több kisebb – köztük Balaton-környéki – önkormányzat is próbálja lebeszélni az embereket, hogy az ünnep alatt településeikre látogassanak.

Az államtitkár azt is megjegyezte: bár a kormány kezdettől együttműködésben gondolkodik, az ellenzék azonban nem volt partner abban, hogy egységes döntés születhessen a különleges jogrendről és a gazdasági intézkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!