Ország-világ

2021.04.16. 11:08

Müller Cecília: egy hétig még biztosan maradnak a fertőzöttségi adatok (videó)

A járványhelyzettel kapcsolatos információkról számoltak be pénteki tájékoztatójukon a szakemberek.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert az Operatív Törzs pénteki tájékoztatójának kezdetén bejelentette, hogy április 19-től kezdődik a védelmi intézkedések felfüggesztésének második szakasza. Április 19-től érvényben maradnak a maszkviselési szabályok, a rendezvények tilalma, a kijárási tilalom, valamint a távoktatás.

A vendéglátóüzletek esetében a teraszok kinyithatnak reggel 5-től este fél tízig, a teraszokon nem kell viselni maszkot, de a belső helyeken viselni kell és nem lehet fogyasztani. A vendéglátóüzlet munkatársai mindenhol kötelesek maszkot hordani.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy május 23-ig érvényben maradnak az ellenőrzési szabályok a schengeni határokon. A hatósági házi karantén alól két negatív PCR-teszt kell – tette hozzá a rendőr alezredes.

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 517 ember nem viselt maszkot, ebből 512 eset a közterületeken volt. A vendéglátóüzletekben nem kellett intézkedni. A kijárási tilalmat 224-en szegték meg. Tegnap 6228 hatósági házi karantént rendeltek el – tette hozzá az alezredes.

A harmadik hullám csúcsán állunk – mondta Müller Cecília. A mostani csökkenés rendkívül törékeny, tendenciát nem lehet levonni belőle. A járványügyi adatok egy hete stagnálnak, és egy picit csökkennek, de a szennyvízadatokból ezt nem lehet még értékelni. Még bizonyosan egy hétig számítani kell arra, hogy ezen a szinten marad a fertőzöttek száma – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a kórházban fekvők száma is csökkenőben van. Már második napja van tízezer alatt, de még mindig magas ez a szám. 1117 fő szorul lélegeztetésre – tette hozzá.

Müller Cecília szerint továbbra is nagyon fontos, hogy ne fertőződjünk meg, és haladéktalanul vegyük fel a védőoltást. Már több mint 3,1 millió ember kapott védőoltást – tette hozzá. Az országos tiszti főorvos szerint ez a teljes lakosság 32 százalékát jelenti, míg az unióban 17 százalékos ez az arány. Mindennek eredményeként hétről hétre újabb lépéseket tudnak bejelenteni – mondta. Reméli, hogy ugyanilyen ütemben folytatódik ez a program.

Nagyon fontos az egyéni védelem a brit mutáns terjedése miatt – mondta Müller Cecília. Senki se reménykedjen abban, hogy azok, akik oltakoztak, megvédik majd a betegségtől – tette hozzá. A különféle variánsok miatt nagyon veszélyes ez a vírus. A 65 év feletti regisztráltak 90 százaléka, a 18–59 év közöttieknek pedig a fele már beoltott.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Ahhoz, hogy folyamatosan lépni tudjunk az oltási sorban, ahhoz mindenkinek regisztrálnia kell – mondta Müller Cecília. A vírus reprodukciós rátája egy alá csökkent az elmúlt napokban. Ez az a viszonyszám, hogy egy fertőzött hány embernek adja át valóban a betegséget – magyarázta a tiszti főorvos. Jelenleg egy fertőzött egy másik embernek adja át a vírust.

Ha egy alá csökken, akkor a fertőzöttek száma elkezd csökkenni – mondta a szakember. Látszik az intézkedések eredménye. A harmadik hullám tetején vagyunk – tette hozzá.

Müller Cecília bízik benne, hogy az átoltottsági arány növekedésével lassan elhagyhatjuk a harmadik hullámot. Sajnos továbbra is 241 ember halt meg a vírus miatt – tette hozzá. A szakember szerint az egyetlen biztosíték, hogy ne kerüljünk súlyos állapotba, ha nem kapjuk el a fertőzést.

A hétfőn kezdődő jelenléti oktatásról azt mondta Müller Cecília, hogy azt a járványügyi adatok tették lehetővé. Rendkívül lassan történik meg a szigorú szabályok módosítása – tette hozzá. Visszatérhetnek a kisgyerekek a tantermi oktatásra, mert megtörténtek a fertőtlenítések is. Ugyanakkor az intézményeknek a korábban megismert járványügyi protokollokat be kell tartaniuk.

Müller Cecília elmondta, hogy azért is biztonságos a visszatérés, mert soron kívül beoltották az oktatási dolgozókat. Már a regisztráltak 80 százalékát beoltották – tette hozzá. Ha a mostani harmadik körben is sokan elmennek oltakozni, akkor még magasabb lehet ez a szám. Az országos tiszti főorvos szerint nagyon fontos a gyakori kézmosás, hogy senki ne egyen a másik uzsonnájából, és csak egészséges gyermek menjen iskolába, óvodába. A szakember szólt arról is, hogy nagyon fontos a szellőztetés az intézményekben, és a gyerekeket gyakran vigyék ki a szabadba.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nincs korrekt, egzakt válasz arra, hogy kell-e harmadik oltás. A Pfizer cég vezetője arról beszélt, lehet, hogy a Pfizer-vakcinából is kell harmadik oltás. „Egyet tudunk, hogy a Magyarországon alkalmazott vakcinák védelmet adnak a súlyos szövődmények ellen” – tette hozzá a szakember.

A jövőbeli oltási protokollok függnek a vírus jövőjétől, valamint a gyártók is vizsgálják a védőoltások beadása után az ellenanyagszinteket. „Még sok a nyitott kérdés. Most tegyük védetté magunkat, mert akkor megmentjük magunkat az életveszélyes megbetegedéstől” – mondta Müller Cecília.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!