A magyarok többsége hazugságbeszédnek tartja az Őszödön elhangzottakat

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderült: még a kormánykritikusok táborában sem egyértelmű a vélekedés a Gyurcsány-beszédről.

Fotós: Illyés Tibor

Fotós: Illyés Tibor

Másfél évtized után is a magyarok 78 százaléka tudja, hogy Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető az őszödi beszéd, és abszolút többségük szerint az egy hazugságbeszéd

– derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézet hangsúlyozza: az idő múlását jól szemlélteti, hogy a mostanra ötven év felettiek kilencven, míg a harminc év alattiaknak 52 százaléka adott jó választ. A fiatalok alacsonyabb tájékozottsága érthető, de a téma erős hatását mutatja, hogy még az ő köreikben is többségben vannak azok, akik tisztában vannak a beszéd elhangzásának körülményeivel – ismerteti a Magyar Nemzet.

Mivel Gyurcsány Ferencnek ismét hatalmas befolyása van a baloldalon, a 2022-es választási kampány szempontjából kulcsfontosságú, hogyan ítélik meg a magyarok hírhedt beszédét. A felnőtt magyarok 22 százaléka mondta azt, hogy az őszödi beszéd egy bátor, szenvedélyes igazságbeszéd volt,

52 százalék szerint azonban az nem más, mint a 2002–2006 közötti kormányzás hazugságainak a bevallása.

A választási részvételüket biztosra ígérők körében még egyértelműbb a helyzet: 24 százalékuk igazság-, 61 százalékuk hazugságbeszédként emlékezik vissza a hallottakra – számol be az intézet.

Az életkornak is van hatása a véleményekre, mivel a harminc év alattiaknak csak negyven, míg az ötven év felettieknek 59 százaléka véli hazugságbeszédnek az Őszödön mondottakat. Igaz, a fiatalok 46 százaléka erről sem tudott véleményt mondani. Érdekesség azonban, hogy

a kormánykritikusok táborában sem egyértelmű a vélekedés a Gyurcsány-beszédről. Csak az idetartozók 39 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány igazságbeszédet mondott, 32 százaléka hazugságbeszédnek véli azt.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!