Járvány

2021.12.13. 08:56

6 millió 191 ezer a beoltott, 16 017 az új fertőzött, elhunyt 455 beteg

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 190 822 fő, közülük 5 893 531 fő már a második oltását is megkapta, 3 005 109 fő pedig már a harmadikat is felvette. Az elmúlt három nap alatt 16 017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 198 939 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap elhunyt 455 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 36 884 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 991 639 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 170 416 főre csökkent.

6531 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt három hétben zajlott oltási akció vasárnap este lezárult, összesen 1 millió 436 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 171 ezer fő már a megerősítő oltást vette fel és 166 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. Szombaton megnyílt az időpontfoglaló az 5–11 éves gyermekek oltásához, az érvényesített regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A háromhetes oltási akció tehát lezárult, a kórházi oltópontok mától ismét normál menetrendben oltanak, aki szeretné beoltatni magát, a  www.eeszt.gov.hu honlapon foglalhat magának időpontot, ha már rendelkezik érvényes regisztrációval, vagy a háziorvosától is kérheti az oltás beadását. További oltási akciók is várhatóak a közeljövőben, ezekről hamarosan tájékoztatást adunk.

Szombaton megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5–11 éves gyermekek oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon. Az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. Minden 5–11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt.

A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz oltás. A házi gyermekorvosok és vegyes praxisok az általuk leadott igény szerint  kapnak majd vakcinát. 

Mindenkinek javasolt a megerősítő harmadik oltás felvétele, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, mert a korábbi védőoltások után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet, a megerősítő oltás azonban ismét 80-90 százalékra képes emelni a védettséget.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a  vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az  állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.  A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában