Újabb hazugság

2023.06.22. 17:18

Dobrev Klára valótlanságot állított a babaváró hitelről

A Demokratikus Koalíció politikusának állításával ellentétben a kormány nem zárja ki a harminc év feletti nőket a támogatásból. A Fidesz közleményben emlékeztetett, hogy emelkedik a falusi csok és a babaváró összege is, és ez utóbbit – Dobrev Klára hazugságával szemben – a 30-40 év közötti várandós nők is igénybe vehetik majd.

MW

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke beszédet mond szombathelyi fórumán 2023. május 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

– Az a kormány amelyik kizárja a harminc feletti nőket a babaváró hitelből, az szívtelen és gonosz! Mi több, semmibe veszi azokat, akiknek bár lehet, hogy minden vágyuk, hogy anyák lehessenek, de hol egészségi, hol családi, hol más okok miatt erre csak a 30-as éveikben van lehetőségük – állította Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, reagálva Gulyás Gergelynek a babaváró hitelt és a csokot érintő bejelentésére.

Ám Dobrev állításával ellentétben a tárcavezető a mai kormányinfón bejelentette: január 1-jétől változnak a babaváró hitel és a csok szabályai, miután a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert, és azt látták, hogy az elmúlt években — és főként a háború kitörése óta – a körülmények alapvetően megváltoztak, mert a háború, az arra adott szankciós válaszok és a magas infláció átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát. 

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 22-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A babaváró hitel esetében a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, ezért 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024 januárja és 2025. január 1-je között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek várandósságuk igazolása esetén. A hitel összegét tízről 11 millióra növelik

– rögzítette Gulyás Gergely.

A Fidesz közleményben emlékeztetett: 

Amikor ők kormányoztak, eltörölték a gyerekek után járó családi adókedvezményt és az otthonteremtési támogatásokat, sorozatos megszorításokkal sújtották a családokat. A Fidesz kormányzása óta a családtámogatások egyre bővülnek, létrejött a családi adórendszer, a családi adókedvezmény, sok más támogatás mellett a babaváró és az otthonteremtési támogatások is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában