Ukrán válság

2023.07.05. 06:11

Felrobbanthatják a zaporizzsjai atomerőművet

497. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A dél-ukrajnai, orosz irányítású Zaporizzzsja atomerőmű képe 2023. június 14-én

Forrás: AFP

Fotó: Olga MALTSEVA

Jobb hozzáférést követel a zaporizzsjai atomerőműhöz a NAÜ

Hozzáférést követelt szerdán az orosz hadsereg által megszállva tartott dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű összes épületéhez szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), annak "megerősítésére, hogy a létesítményben nincsenek aknák vagy robbanószerkezetek".

"Miközben a feszültség és a katonai műveletek egyre hangsúlyosabbak a térségben, a szakértőinknek függetlenül és tárgyilagosan tudniuk kell ellenőrizni a tényeket a helyszínen" - hangsúlyozta egy közleményben Rafael Grossi, az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szervezetének főigazgatója.

A NAÜ eddig nem talált arra utaló jeleket, hogy aknák, vagy robbanószerkezetek lennének az erőműben, de úgy véli, a bizonyossághoz alaposabb hozzáférésre van szükség.

"Létfontosságú a jelenlegi helyzet tisztázása, amikor a két tábor kölcsönösen egymást vádolja azzal, hogy provokációt vagy támadást terveznek" - tette hozzá a főigazgató.

A NAÜ szakértői "az elmúlt napokban és hetekben átvizsgáltak egyes szektorokat, így a nagy hűtőmedence kerületét, és rendszeres bejárásokat tartottak az erőműben, azonban nem jutottak be a 3. és a 4. reaktorblokk helyiségeinek tetőzetébe, illetve az erőmű hűtőrendszerének egyes övezeteibe.

A katonai jelenlét változatlannak tűnik - tette hozzá a NAÜ, amely a közelmúltban nem tapasztalt tüzérségi támadást a létesítmény közelében.

Kijev kedden azzal vádolta meg Moszkvát, hogy "provokációt" készít elő a létesítményben, Oroszország pedig azt állítja, hogy Ukrajna "támadást" tervez az erőmű ellen.

Ukrán elnöki tanácsadó: a NAÜ főigazgatója egyáltalán nem hatékony a kockázatok kezelésében

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója "egyáltalán nem hatékony" a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy ukrán hírtelevíziónak adott interjúban.

Mihajlo Podoljak a kedd este leadott interjúban bohócmutatványnak titulálta Rafael Grossi tevékenységét, véleménye szerint ugyanis a NAÜ-nek "nyilvánvaló befolyása" van Oroszországra, így a Roszatom orosz állami atomipari vállalatra helyezett nyomással szerinte el lehetett volna érni az orosz visszavonulást és az állítólagos aknák eltávolítását is.

Grossi kedd esti bécsi nyilatkozatában elmondta, hogy az erőmű újfent elvesztette a kapcsolatot a külső áramvezetékkel, így az erőmű kénytelen egy kisebb kapacitású vezetéken keresztül a nemrégiben megjavított helyettesítő áramellátására hagyatkozni. Az eredeti négyből utolsóként megmaradt, 750 kilovoltos áramvezeték helyi idő szerint kedd hajnali fél kettő előtt kapcsolódott le.

A NAÜ közleménye szerint nem világos, mi okozta az áramkimaradást vagy, hogy meddig tart, az erőműnek azonban egyebek mellett a hűtővíz szivattyúzásához is szüksége van áramra.

"Az erőműnek ezúttal sikerült elkerülnie, hogy az összes külső áramellátását elveszítse - ami eddig hét alkalommal már megtörtént -, ám az áramvezetéket érő legutóbbi zavar rávilágít az atomerőmű bizonytalan biztonsági helyzetére" - emelte ki Grossi.

Moszkva és Kijev újra és újra az erőmű ellen irányuló támadásokról beszél, és egymást teszik felelőssé a létesítménynél kialakult helyzetért.

Európa legnagyobb, hatezer megawattos kapacitású atomerőműve tavaly március óta orosz kézen van.

Brit lapértesülés: A Fehér Ház Ursula von der Leyent szeretné NATO-főtitkárnak

 Szerdai brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány azt szeretné, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lenne a NATO következő főtitkára – közölte az MTI.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap NATO-forrásai szerint a tagállamok azt remélték, hogy már a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján sikerül megállapodásra jutni a jelenlegi főtitkár, a tisztségében a héten egy évvel meghosszabbított Jens Stoltenberg utódjáról, de egyelőre nem sikerült közös jelöltet találni.

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Németország volt védelmi miniszterét igyekszik rávenni a NATO-főtitkári tisztség elvállalására

 – írta NATO-illetékeseket idézve a brit lap.

A Daily Telegraph forrásai szerint Biden és von der Leyen között az elmúlt években szoros munkakapcsolat alakult ki, és ennek révén erőteljessé vált a transzatlanti együttműködés Kína, az ukrajnai háború és az éghajlatváltozás ügyében.

A lapnak nyilatkozó illetékesek szerint az Európai Bizottság elnöke mindemellett most már elsősorban az Egyesült Államok hírszerzési tájékoztatásaira hagyatkozik, miután az európai szolgálatok "elszámították magukat" az Ukrajna elleni orosz agresszió esélyének megítélésében.

A The Daily Telegraph forrásai szerint Ursula von der Leyen NATO-főtitkári kinevezését valószínűleg támogatná Emmanuel Macron francia elnök is, aki – az amerikai kormányhoz hasonlóan – ellenezte a tisztségre korábban esélyesnek tartott Ben Wallace brit védelmi miniszter jelölését.

BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula
Joe Biden amerikai elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. március 10-én 
Fotó: Bonnis Cash / Forrás: MTI/EPA/Pool/UPI

 

Sokan megsebesültek egy orosz ellenőrzésű település elleni ukrán támadásban

Ukrán katonai támadás érte az orosz megszállás alatt álló, kelet-ukrajnai Makijivkát szerdára virradóra, egy ember meghalt és negyvenegyen megsebesültek – közölte Vlagyiszlav Kljucsarov, a település Moszkva által kinevezett polgármestere. A sebesültek között két gyermek is van – tette hozzá.

Elmondása szerint az ukránok este kezdték el lőni és bombázni a települést, nagy károkat okozva. A támadásban mintegy negyven épület megrongálódott, köztük lakóházak, iskolák és egészségügyi létesítmények.

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy egy orosz katonai kiképző létesítményt vett célba Makijivkában. A katonaság a Telegramon azt írta: sikerült felszámolni "egy újabb orosz terrorista alakulatot" a településen, amely lényegében már 2014 óta a szakadárok felügyelete alatt áll.

Az ukrán hadsereg többször vette célba ezt a területet. Tavaly év végén - az orosz hadsereg egy tábornokának közlése szerint - 89 orosz katona vesztette életét egy ukrán csapásban Makijivkában.

Újabb kárpátaljai magyar katona halt meg a fronton

Újabb kárpátaljai magyar katona életét követelte a lassan ötszáz napja zajló pokoli háború – írja a Kárpáti Igaz Szó

A herszoni kórházban vesztette élet Bojza Béla a múlt héten egy sebesülést követően. A negyvennégy évesen elhunyt katona az Ung-vidéki Rát község lakosa volt, idén februárban mozgósították, tudatták a KISZo szerkesztőségével az áldozat közeli barátai.

A szürtei kistérség második hősi halottja egy kiskorú lánygyermeket hagyott maga után
Forrás: Kárpáti Igaz Szó

 

Becslések szerint az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében mintegy négyszáz kárpátaljai magyar származású katona szolgálhat

 – ismerteti a Magyar Nemzet.

Folytatni kell az együttműködést Oroszországgal

Magyarország továbbra is fenntartja együttműködését Oroszországgal az európai uniós szankciók által nem korlátozott területeken, mivel ez nemzeti érdek, különösen az energiabiztonság vonatkozásában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Muraskóval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hazánkban jelenleg zajló Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszteri Konferencia lehetőséget biztosított a két ország közötti együttműködés legfontosabb kérdéseinek áttekintésére.

Olajvezetéket akartak felrobbantani

Az orosz biztonsági szolgálat lelőtt egy férfit, aki Tyumen közelében tervezett robbantást - írja a Baza. Információk szerint a biztonsági szolgálat emberei egy fegyveres férfit találtak a Kukuszki erdőben. Amikor megpróbálták letartóztatni, tűzharc alakult ki, amely során a gyanúsított meghalt. A férfinál az orosz biztonsági szolgálat egy házilag készített robbanószerkezetet is talált. Mivel a közelben olaj és gázvezeték található, ezért a hatóságok azt feltételezik, hogy a merénylő szabotázsra készült.

Ukrajna: hatékony az oroszok szuperfegyvere

Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy rendkívül hatékony az oroszok elektronikus hadviselésre kifejlesztett fegyvere. Képes hatástalanítani a GPS-vezérelte rakétákat, valamint az amerikai HIMARS-rendszereket is.

Elképesztő ukrán bejelentés

Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok robbanószerkezetet helyezhettek el a zaporizzsjai atomerőmű több blokkjának a tetején is. Ezzel gyakorlatilag egyidejűleg az oroszok bejelentették, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a zaporizzsjai térségben.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egyik tagja az ukrajnai Zaporizzzsja megye Enerhodar városában található Zaporizhzhia atomerőmű közelében sétál a NAÜ igazgatójának hivatalos látogatása során
Fotó: AFP

Zelenszkij Szófiába utazik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az új kormány meghívására Bulgáriába látogat – jelentette a 24 Chasa című bolgár lap diplomáciai forrásaira hivatkozva. A látogatásra valószínűleg július 6-án, csütörtökön kerül sor, de a részleteket biztonsági okokból titokban tartják.

A hír azután érkezett, hogy a bolgár törvényhozók állítólag nem voltak hajlandóak meghallgatni Zelenszkij felhívását, amelyben az Ukrajnának nyújtott segélyek növelésére buzdította volna őket.

25 millió eurós EBRD-kölcsön Dnyiprónak

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közölte, hogy 25 millió eurós kölcsönt ad az ukrán Dnyipro városának, hogy segítsen megbirkózni a harcok elől menekülő emberek beáramlásával. A Reuters szerint a kölcsön hozzájárulna a létfontosságú önkormányzati szolgáltatások folyamatos biztosításához a délkeleti városban, miután olyan emberek érkeztek, akik más helyekről menekülni kényszerültek az ukrajnai háború miatt.

Fogolycserével szabadulhatna ki az amerikai újságíró

A Kreml közölte, hogy a Wall Street Journal őrizetbe vett újságírója, Evan Gershkovich ügyében "bizonyos kapcsolatok" állnak fenn az Egyesült Államokkal, de a részleteket nem akarta nyilvánosságra hozni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Elemzők szerint a kémkedés vádjával március óta orosz rácsok mögött lévő amerikai újságírót és a kiberbűnözés vádjával amerikai őrizetben lévő Vlagyimir Dunajevet érintheti a fogolycsere. Hosszú idő után hétfőn mindkét fogvatartott találkozhatott a saját országa konzuljával, illetve nagykövetével.

GERSHKOVICH, Evan;
A kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai városi bíróságon 2023. április 18-án
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Megvesztegethetőek voltak az ukrán sorozótisztek

A kramatorszki járási toborzóközpont vezetője és két munkatársa ellen indult eljárás okirathamisítás gyanújával, akik fejenként 2-3000 dollárért olyan egészségügyi igazolást állítottak ki hadköteles, de az országot elhagyni akaró férfiak számára, amely szerint katonai szolgálatra alkalmatlanok.

Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár 9 év börtönbüntetést is kaphatnak.

598 könyvtár sérült meg Ukrajnában

Az orosz invázió kezdete óta 1582 ukrán kulturális helyszín, köztük 598 könyvtár sérült meg Ukrajnában, harmaduk szinte teljesen megsemmisült - közölte a Kulturális Minisztérium. Az ukrán kormány, a Világbank, az Európai Bizottság és az ENSZ korábban úgy becsülte, hogy a háború több mint 2 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna kulturális örökségének.

Svájc csatlakozik az európai légvédelmi rendszerhez

Svájc csatlakozni akar az európai légvédelmi ernyőhöz - a kritikusok szerint ez a lépés összeegyeztethetetlen az ország semlegességének régóta fennálló hagyományával.

A European Sky Shield egy közös légvédelmi rendszer, amelyet Németország hozott létre tavaly az európai légvédelem fellendítésére.

Viola Amherd svájci védelmi miniszter pénteken, osztrák és német kollégáival találkozva írja alá a programhoz való csatlakozási szándéknyilatkozatot. "Svájc részt kíván venni az Európai Égbolt Pajzs kezdeményezésben, és szándéknyilatkozatot írnak alá Bernben" - közölte a védelmi tárca.

Eddig tizenhét európai ország csatlakozott a projekthez, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Finnország és Svédország. 

Célja, hogy csökkentse az országok költségeit a lég- és rakétavédelmi rendszerek, például a Patriot rakétarendszer beszerzésének összehangolásával, valamint erősítse az együttműködést a képzés, a karbantartás és a logisztika terén.

A svájci lépés kritikusai aggályosnak tartják, hogy a szigorúan semleges országot katonailag függővé teszik más országoktól és a NATO-tól, ezzel célponttá változtatva az alpesi államot.

Idén 185 ezer újonc csatlakozott az orosz hadsereghez

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azt állította, hogy az év eleje óta 185 000 újonc csatlakozott hivatásos szerződéses katonaként az orosz hadsereghez.

A Telegramon közzétett videóban a politikus azt mondta, hogy az elmúlt héten, a Wagner-csoport lázadása után csaknem 10 000 újonc csatlakozott a sereghez - jelentős részük korábban a Wagner kötelékében harcolt.

Az oroszok szerint Kijev az atomerőmű bombázására készül

Valami készül Zaporizzsjében: az ukránok egészségügyi minisztériuma a Telegramon tettek közzé egy posztot arról, hogy

mi a teendő, ha a zaporizzsjai atomerőműben robbanás következik be

- írja a Mandiner.

Közben pedig a RIA Novosztyi arról ír, hogy 

az ukránok nagy pontosságú fegyverekkel és kamikaze drónokkal fogják megtámadni az atomerőművet július ötödikén éjjel 

– mindezt pedig a Rosznyergoatom orosz atomenergiacég vezetőjének tanácsadójának állítására alapozzák.

Érdekesség, hogy az ukránok keddre virradó éjszaka leállították az atomerőművet ellátó vezetéket.

Ankara: Svédország biztonsági problémákat okoz a NATO-nak

Törökország szerint az, hogy Svédország nem tudta megakadályozni a Korán-égető tiltakozásokat, "biztonsági aggályokat" vet fel az ország esetleges NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Múlt héten egy iraki menekült égetett el egy Koránt egy stockholmi mecset előtt.

Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta, Törökország továbbra is jóváhagyja Svédország tagságát, ha a nemzet "befejezi házi feladatát", és erőfeszítéseket tesz aggodalmai megoldására.

"Az a tény, hogy a svéd biztonsági rendszer nem képes megakadályozni a provokációkat, és egy olyan ország képét mutatja be, amely problémákat hoz a NATO-nak - ahelyett, hogy nagyobb hatalommal bírna -, stratégiai és biztonsági szempontok mentén gondolkodtat el bennünket" – mondta Fidan.

43 sérültje van a Pervomajszkij városát ért rakétacsapásnak

Feltehetően egy orosz Iskander rakéta csapódott be kedden a harkovi régióban található Pervomajszkij városába, nyolc lakóépületben okozva károkat. A támadásnak - az eddigi adatok szerint - nincs halálos áldozata. 43 ember, köztük 12 gyerek sebesült meg.

Helybeliek menekülnek a robbanások elől egy orosz rakétatámadás idején a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levő Pervomajszkijban 2023. július 4-én
Fotó: Olekszandr Magula / Forrás: MTI/AP

Kórházba került egy 10 és egy 3 hónapos gyerek is. Makszim Zsorin polgármester szerint egy ukrán katona temetése miatt gyűltek össze az emberek kora délután, amikor a rakéta közéjük csapódott.

A környéken csak lakóépületek vannak. A város 90 km-re délre van Harkovtól és viszonylag távol esik a harci gócpontoktól.

Csecsemőt menekít ki egy férfi egy orosz rakétatámadásban találatot kapott lakóépületből a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levő Pervomajszkijban 2023. július 4-én
Fotó: Olekszandr Magula / Forrás: MTI/AP

Orosz-szír légvédelmi gyakorlat kezdődik

Orosz hírügynökségek szerint megkezdődnek az orosz-szíriai közös légierő és légvédelmi gyakorlatok Szíriában. A gyakorlatok hat napig tartanak. "A kiképzés során a tervek szerint kidolgozzák a légiközlekedési, légvédelmi és elektronikus hadviselési erők közös fellépését a légicsapások visszaszorításában" - mondta Oleg Gurinov ellentengernagy, a Szíriai Orosz Megbékélési Központ vezetője.

16 hónapja van orosz kézen az atomerőmű

Éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emlékeztetett, hogy napra pontosan 16 hónapja került orosz ellenőrzés alá a zaporizzsjai atomerőmű. Szerinte most arra kell figyelnie a világnak, mit csinálnak az üzemet megszálló orosz erők. Úgy véli, hogy a nemzetközi figyelem és egy esetleges terrorcselekmény esetén adandó gyors válasz elriaszthatja Oroszországot attól, hogy a kahovkai gátrobbantáshoz hasonló gonoszságot kövessen el.

Ukrán hírszerzési információk szerint az oroszok robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyeztek el az atomerőmű több blokkjának a tetején 

- mondta az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 6629 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4181 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában