Szuverenitás

2023.07.15. 10:08

Orbán Balázs visszaszólt a tagállami vétó eltörlését kívánó külügyminisztereknek

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Politico amerikai hírportálon közzétett nyílt levélre válaszolt, amelyben hét uniós külügyminiszter azt javasolta, hogy a blokk közös kül- és biztonságpolitikájában térjenek át a minősített többségi szavazás fokozottabb alkalmazására.

MW

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

A Euronews hírcsatorna honlapján megjelent véleménycikkében Orbán Balázs azt írta:

Nem engedhetjük meg, hogy egyes országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben, mint például a szankciók bevezetése vagy a fegyverek finanszírozása. 

Orbán Balázs szerint egy ilyen javaslat elfogadása az Európai Unió erejének aláásása mellett a nemzeti szuverenitást is veszélyeztetné.

Egy ország külpolitikája döntő fontosságú az ország irányának kialakításában, és a szuverén külpolitika folytatása szükséges a függetlenség védelme érdekében

– tette hozzá.

A hét miniszter javaslatának jogi gerincét az Európai Unióról szóló szerződés 31. cikkének felhasználása jelenti, amely bevezetné a „konstruktív tartózkodást”, lehetővé tenné a minősített szavazást a közös álláspontokhoz, valamint bizonyos operatív intézkedésekhez, és átjáró záradékot hozna létre, hogy meghatározott külpolitikai területeken a minősített többségi szavazás standard eljárás legyen.

E három javaslat közül a konstruktív tartózkodás a legkevésbé vitatott, amit még Magyarország is alkalmazott tavaly októberben – közölte.

Orbán Balázs szerint azonban a másik két lehetőség nem életképes megoldás. Azok az állami szuverenitás feladását igényelnék anélkül, hogy a szükséges demokratikus felhatalmazást megkapnák a néptől – írja a Magyar Nemzet.

A politikai igazgató úgy véli, az EU sokféleségben egyesülve mottójának fényében, ahelyett, hogy marginalizálnánk ezeket a különbségeket, a blokknak ki kellene használnia a tagállamok eltérő nézőpontjait.

Orbán Balázs aláhúzta: az egyhangú döntéshozatal választása elősegíti a konstruktív vitákat, és biztosítja, hogy a különböző – még a főáramlattól eltérő – véleményeket is megfelelően figyelembe vegyék, mivel azok az emberek akaratát tükrözik.

A magyar politikus a véleménycikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy geopolitikai szükségszerűség az Európai Unió bővítése.

Együtt kell működnünk és kollektív külpolitikai döntéseket kell hoznunk, felismerve, hogy valódi egységet csak konszenzussal lehet elérni

– zárja sorait Orbán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában