Ukrán válság

2023.08.27. 07:28

A genetikai vizsgálat megerősítette Jevgenyij Prigozsin halálát

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 550. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Virágokkal emlékeznek meg Jevgenyij Prigozsinról

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Pelagiya Tihonova

Tucker Carlson interjút kért Putyintól 

Tucker Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője interjút kért Vlagyimir Putyintól – közölte Margarita Simonyan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport és az RT tévécsatorna főszerkesztője a Rosszija 1 tévécsatornának.

Carlsont azért menesztették a csatornától, mert a cég szerződésszegéssel vádolta meg, amiért saját műsort indított a Twitteren.

A műsorvezető egyébként

rendszeresen bírálta már Joe Biden amerikai elnököt,

valamint vizsgálatot követelt az amerikai vezető fia, Hunter Biden ellen is, a demokratákat pedig "szarvasgombát kereső disznókhoz" hasonlította a hatalomvágyuk miatt. Emellett bírálta az amerikai hatóságokat a Kijevnek nyújtott túlzott mértékű katonai segélyekre fordított kiadások miatt is.

Az Északi Áramlat mielőbbi javítását sürgetik 

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 (NSP) robbanások következtében megsérült vezetékeket a lehető leghamarabb helyre kell állítani – jelentette ki Michael Kretschmer, Szászország tartomány miniszterelnöke vasárnap.

Szerinte ezzel öt-tíz évre biztosítható az állam energiaellátása. Kretschmer rámutatott, hogy a vezeték ágai a korrózió miatt végleg tönkremehetnek, ha nem javítják ki őket mielőbb.

minél több lehetőséget tartanának fenn

Kretschmer szerint a jó politika jele lenne, ha Németország energiaellátására

A békéért tűzijátékoztak Japánban 

Ezer színben pompázó tűzijátékot lőttek fel egy japán fesztiválon – írja a Mandiner a SkyNewsra hivatkozva.

A japánok az ukrajnai békére szólítják fel a világot a tűzijáték figyelemfelkeltő segítségével. Az eseményen a tűzijáték virág formájában jelenítette meg az ukrán nemzeti színeket – teszik hozzá.

Szó sincs ukrán áttörésről 

Az orosz fő védelmi vonal várva várt áttörése nem történt meg a tegnapi nap folyamán, mint ahogyan azt a magyar média immár sokadik alkalommal bejelentette – jelentette Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő Facebook-posztjában.

Nem láttunk geolokációs fotókat sem a sárkányfogakkal megspékelt összefüggő védelmi vonalnál megjelenő ukrán erőkről. Az orosz tüzérségi, drón-, TOS-1- és légicsapásokat sem a fő védelmi vonal előtt jelölik az ukránok, hanem attól néhány kilométerrel északabbra

– jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: Mindez arra enged következtetni, hogy bármilyen örömzsivaj, illetve gyászmenet az áttöréssel kapcsolatban egyelőre megalapozatlan.

Meghalt egy toborzótiszt Kárpátalján 

A férfit egy Ungvár melletti edzőpálya közelében találták meg, majd kórházba szállították – írta meg az Ukrinform.

A kárpátaljai területi rendőrség szóvivője úgy tudja, hogy a férfi a kórházban meghalt.

A katona halála miatt büntetőeljárás indult

– közölték.

A Mandiner információi szerint a szóban forgó férfi Vaszil Sztetsz, aki a háború előtt futballedző volt, valamint egy helyi iskola testnevelő tanára. A katona hozzátartozói a közösségi médiában közzétették, hogy a férfi fejsérülést szenvedett.

Tűzharc volt egy megszállt területen 

A megszállt Berdjanszkban egy vállalkozás területén folyó heves tűzharcról érkezett jelentés. A helyi lakosok szerint az oroszok különféle eszközöket és berendezéseket vittek oda vittek oda.

A Zaporizzsjai terület kormányzója, Rogov azt állítja, hogy "ipari hulladék kapott lángra egy nyílt területen".

Kijevet támadták az oroszok 

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre vasárnap Kijev megye ellen, az eddigi információk szerint két helyi lakost sebesítettek meg a lezuhanó roncsok - közölte az ukrán főügyészség a Telegramon.

A közlemény szerint a kijevi régió egyik járásában tíz családi ház, két személygépkocsi és egy mezőgazdasági gépek tárolására szolgáló hangár rongálódott meg az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsaitól.

Az orosz erők Herszon és Harkiv megyét támadták, halálos áldozatok

Az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen intéztek támadást vasárnap kora délután, egy helybeli nő életét vesztette, egy férfi pedig súlyosan megsérült - közölte a megyei ügyészi hivatal a Telegramon. 

Az ügyészség kifejtette, hogy helyi idő szerint 15 óra körül az orosz erők feltehetően tüzérségi fegyverekkel lőtték Herszont. "Élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett egy nő, aki az utcán tartózkodott. Egy férfi is válságos állapotban került kórházba" - írta az ügyészség, hozzátéve, hogy lakóépületekben és egyéb polgári infrastrukturális létesítményekben keletkeztek károk. 

A Heszon megyei kormányzói hivatal a Telegramon arról is tájékoztatott, hogy a megyeszékhely elleni támadást megelőzően az orosz erők tüzet nyitottak a régióban található Virivka falura. Egy 35 éves nő az ágyúzás következtében életét vesztette, egy másik helyi lakost pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. 

Vasárnap kora délután a keleti országrészben lévő Harkiv megyét is lőtték az orosz csapatok, a rakéta-sorozatvetőkkel végrehajtott támadásban egy 39 éves nő életét vesztette - közölte a régió kormányzói hivatala a Telegramon.
 

A genetikai vizsgálat megerősítette Jevgenyij Prigozsin halálát

A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner félkatonai szervezet vezetője életét vesztette a szerdai légiszerencsétlenségben - jelentette be szerdán az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A molekuláris genetikai szakértői vizsgálatok befejeződtek, és megerősítették, hogy a 10 áldozat személyazonossága megfelel az utaslistán szereplő tíz emberének - közölte a hatóság, amely további részletekkel nem szolgált.

A 62 éves zsoldosvezér és társainak magánrepülőgépe Moszkvától északnyugatra, a Tveri területen zuhant le szerda délután mindeddig tisztázatlan körülmények között.

A Nyomozó Bizottság nem bocsátkozott találgatásokba a repülőszerencsétlenség lehetséges okait illetően.

A Kreml a maga részéről cáfolta, hogy megrendelte volna Jevgenyij Prigozsin meggyilkolását, és "spekulációnak" minősítette az erre vonatkozó célozgatásokat.

Több százezer újabb katonát toborozna Kijev, ám egyre fogynak a lehetőségei

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy a hadsereg a mozgósítás felgyorsítását kérte, Kijev tavaszig több mint 300 ezer lakost sorozna be az ukrán fegyveres erők soraiba, hogy kompenzálja a veszteségeket – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

200-300 ezer emberre lenne szükség a jelenlegi mozgósításon felül, ami havi 10 ezer fő. Tavaszig 60-70 ezer embert kell mozgósítaniuk, és több mint 300 000 embert terveznek potenciálisan kiválasztani. Összességében Ukrajna eddig  1,2-1,3 millió embert vett ki a mozgósítási tartalékból, amiből a behozhatatlan veszteségek már valahol 400 ezer fő körül mozognak – idézi a hírügynökség Rodion Mirosznyikot, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) volt nagykövetét, aki egy orosz tévécsatornának nyilatkozott.

Míg közvetlenül az orosz invázió után sok ukrán akár külföldről is hazatért, hogy beálljon katonának, mostanra fordult a kocka.

Míg az ukrán kormányzat többnyire szemérmesen hallgat, és inkább az orosz fél veszteségeit igyekszik kidomborítani, a New York Times amerikai napilap nemrég megjelent becslése szerint is meghaladhatja a 150 ezret az elmúlt 18 hónapban elhunyt vagy megsebesült katonák száma.

Ez nem csupán a vezetésben kelthet riadalmat, de a lakosságban is, így egyre nehezebb dolga van a toborzóknak, ha teljesíteni akarják a haderő növekvő újoncigényét. A hatóságok mindent megtesznek, hogy a hadköteles korú férfiak ne tudják elkerülni a szolgálatot – legalábbis elméletben, mert épp az elmúlt hetekben derült fény a toborzás minden szintjét átszövő korrupcióra, ami végül arra késztette Volodimir Zeleszkij ukrán elnököt, hogy az összes regionális toborzóiroda vezetőjét menessze.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Áll a bál az Ukrajnának szánt Leopardok miatt

Száz Leopardot akart egy svájci vállalat eladni a németeknek, hogy azok onnan Ukrajnába küldjék tovább. A terv nem sikerült, vizsgálat viszont indult az ügyben.

Alaposan felborzolta a kedélyeket a svájci Ruag fegyvergyártó vállalat, amely a közelmúltban minden egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy elad a tulajdonában lévő, egyébként működésképtelen Leopard 1 harckocsik közül kilencvenhatot a német Rheinmetallnak. A terv szerint a német cég felújította és Ukrajnába küldte volna a monstrumokat.

Bern rövid gondolkodás után határozottan megtiltotta a tranzakciót, közleményben tudatva: „A Szövetségi Tanács arra a következtetésre jutott, hogy a 96 harckocsi eladása a jelenlegi svájci törvények szerint nem lehetséges. Ez eltávolodást jelentene Svájc semlegességi politikájától.”

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Kadirov: az Ukrán Nemzeti Gárda rohamdandárja elvesztette állománya 75-80 százalékát

A TASZSZ arról ír, hogy Ramzan Kadirov csecsen hadúr szerint az Ukrán Nemzeti Gárda rohamdandárja elvesztette állománya 75-80 százalékát. A Telegramon Kadirov elmeséli: asszisztense beszélt az ukrán foglyokkal, akik szerint az Ukrán Nemzeti Gárda 4. rohamdandárjának 20-25 százaléka van talán harcra képes állapotban. A csecsen hadvezér ezek miatt úgy véli, hogy az egyetlen helyes döntés a fegyver letétele volna az ukránok részéről - írja a Mandiner.

Dmitrij Medvegyev: Joe Biden Ukrajna túszává vált

Az Egyesült Államokban kolosszális szakadás van az elitek között, a konzervatív republikánusok és a liberális szegmens harcot vív egymással, ami valójában szétszakította Amerikát – nyilatkozta a Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a TASZSZ hírügynökségnek.

Amerika jelenleg belső viszályban van, konfliktusban saját magával. Sőt, véleményem szerint ez a viszály bizonyos szempontból kibékíthetetlen. Az ilyen hazai konfliktusok gyakran polgárháborúval végződnek

– folytatta Medvegyev.

Arra a kérdésre, hogy van-e hasonlóság Barack Obama kormánya és a Biden-féle Fehér Ház között a konfliktusok kezelése terén, Medvegyev azt mondta, hogy az Obama-évek alatt több volt a pragmatizmus.

Biden mentálisan, politikailag és gazdaságilag jobban belekeveredett az ukrajnai háborúba, ami megkötötte a kezét – közölte Medvegyev. – Biden elszántsága, hogy Kijevet segíti Oroszországgal szemben, Ukrajna túszává tette őt, ami nagyon szomorú mind Ukrajna, mind az Egyesült Államok számára – tette hozzá az Islam Times híroldal szemléje alapján.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Több mint 23 ezren érkeztek szombaton Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8122 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 15322 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ukrán dróntámadás érte Brjanszkot

Az orosz Brjanszk megye kormányzója, Alekszandr Bogomaz a Telegramon azt írta, hogy az orosz légvédelem augusztus 26-án este lelőtt egy drónt a Brjanszk régióban.

Szumi megyét támadta éjjel az orosz tüzérség

Az orosz csapatok augusztus 26-án, összesen 28 támadást intéztek a Szumi megye határán fekvő települések ellen, 147 robbanást okozva - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában