Megújulás

2023.08.02. 20:58

Ferenc pápa az európai békére szólított fel az ifjúsági világtalálkozón

A katolikus egyázfő a konfliktusok leküzdésére és a közös munkára buzdította a hívők fiatal generációját az éghajlatváltozás és más, az egész világot érintő problémák fényében.

MW

A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fõvárosban tartózkodó Ferenc pápa esti áhitatot vezet a lisszaboni Szent Jeromos-kolostorban 2023. augusztus 2-án

Forrás: MTI/EPA/POOL

Fotó: MANUEL DE ALMEIDA

Európának vissza kell szereznie a béketeremtő és a hídépítő szerepét - szólított fel Ferenc pápa szerdán a katolikus egyház Portugáliában rendezett Ifjúsági Világtalálkozójának megnyitójára érkezve, ahol a konfliktusok leküzdésére és a közös munkára buzdította a hívők fiatal generációját az éghajlatváltozás és más, az egész világot érintő problémák fényében.

SZENT JEROMOS; FERENC pápa
A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fõvárosban tartózkodó Ferenc pápa esti áhitatra érkezik a lisszaboni Szent Jeromos-kolostorba 2023. augusztus 2-án
Fotó: Armando Franca / Forrás: MTI/AP

Ferenc pápa öt napot tölt Portugáliában, ellátogat a fatimai katolikus szentélyhez is. Az Ifjúsági Világtalálkozóra több mint egymillió fiatalt várnak a világ minden tájáról, az esemény tetőpontja a pápa vasárnapi miséje lesz.

Lisszabon felé tartó repülőútja közben az egyházfő kiemelte: továbbra is arra szeretné buzdítani a fiatalokat, hogy "ne féljenek felkavarni az állóvizet", utalva ezzel a világtalálkozón mondott első, 2013-as Rio de Janeiró-i beszédére, amelyben saját egyházi reformjairól szólt.

Az egyházfő első állomása a Lisszabontól nyugatra található belémi Nemzeti Palota volt, amely az elnök hivatalos rezidenciája, és egykor a híres portugál tengeri felfedező utak kiinduló állomása volt. A pápa Portugália tengeri történelmét idézve a mások iránti nyitottságra hívta fel a figyelmet a kormánytisztviselőkhöz és a diplomáciai testülethez intézett nyitóbeszédében.

"Viharok közepette hajózunk a történelem óceánján, és úgy érezzük, hogy bátor békemenetekre van szükségünk" - mondta, majd hozzátette: reményei szerint az Ifjúsági Világtalálkozó új lökést jelenthet az öreg kontinens számára az egyetemes nyitottság felé vezető úton.

Oroszország ukrajnai háborújára, a globális felmelegedésre és Európa demográfiai hanyatlására emlékezve arra sürgette a fiatalságot, hogy vegyenek részt az új jövő felépítésében. 

Egy olyan Európáról álmodom, amely hatalmas tehetségét a konfliktusok megoldására és a remény lámpásának meggyújtására használják fel. Egy olyan Európáról, amely képes újra rátalálni fiatal szívére, és a teljesség nagyszerűsége felé, a rövid távú igényeken túl tekint. Egy olyan Európáról, amely népeket és embereket egyesít, ideológiákat kergetése nélkül

 - monda az egyházfő.

Szerdán a pápa a 16. században épült Szent Jeromos-kolostorhoz, Portugália leghíresebb műemlékéhez utazott, ahol portugál katolikus szervezetekkel találkozott.

A forróság komoly gondokat okozhat az ötnapos látogatás során, mivel Lisszabonban vasárnap a hőmérséklet a 35 Celsius-fokot is elérheti. Szombat délutántól rengeteg fiatalt várnak a Tejo parkba, ahol esti virrasztáson vesznek részt, majd a helyszínen hallgatják meg Ferenc pápa vasárnap délelőtti szentmiséjét. A szervezők 32 víztartályt szereltek fel 640 csappal a vizespalackok feltöltésére, a lisszaboni városi tanács pedig megduplázta, 400-ra növelte az ivókutak számát a városban.

Bár a résztvevők újra felhasználható vizespalackokat és kalapot kapnak, sokan inkább a pápa miatt aggódnak, tudván, hogy a 86 éves egyházfő júniusban kilenc napot töltött kórházban.

Júniusi hasi műtéte óta a pápa most először vállalkozott utazásra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában