Szlovák választások

2023.09.28. 06:41

Ha a pozsonyi parlamentben van magyar párt, akkor általában jobb a magyar–szlovák viszony is

A Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt: a szombati választások tétje, hogy bejut-e a Forró Krisztián vezette Szövetség nevű felvidéki magyar párt a parlamentbe.

MW

Kampányol a Forró Krisztián vezette Szövetség nevű felvidéki magyar párt

Forrás: Szövetség/Facebook

– Ha a pozsonyi parlamentben van magyar párt, akkor általában jobb a magyar–szlovák viszony is. Ez Romániában is igaz: ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a parlamentben vagy kormányon van, akkor általában jobb a magyar–román viszony – mutatott rá a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég politikai elemzési igazgatója, miért fontos hazánk számára is, hogy a Szövetség nevű magyar felvidéki párt bejusson a szombaton esedékes parlamenti választás során a szlovák parlamentbe. 

A Forró Krisztián vezette tömörülés jó esélyekkel indul a voksoláson: a bejutási küszöb ugyanis 4 százalék, a választás előtti legutolsó felmérések, az Ipsos közvélemény-kutatása, valamint a Politico brüsszeli hírportál adatai is azt jelzik, ha most tartanák a választást, a párt 3 százalékot kapna.

Nem kizárt azonban, hogy szombatig még behozzák a lemaradást és a Szövetség politikusai parlamenti mandátumot kapnak.

Forró Krisztián korábban arról beszélt, a szlovák pártok nem oldják meg a magyarság problémáit, ehhez mindenképpen magyar képviseletre van szükség.

Ha nincs erős képviselet a parlamentben és a kormányban, akkor bizony a felvidéki magyarok érdekeit hátrasorolják

– hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában