Diplomácia

2023.09.15. 11:50

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország támogatja Georgia euroatlanti integrációját

Magyarország támogatja Georgia euroatlanti integrációját - mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott a georgiai védelmi miniszterrel pénteken, Budapesten.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Juansher Burchuladze georgiai védelmi miniszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a nyári, Tbilisziben tett látogatása után a mostani találkozó alkalmat adott arra, hogy szorosabbra fűzzék a két ország közötti együttműködést.   

Hozzátette, hogy könnyű a párbeszéd a két ország között, mert hasonló a kultúrája, földrajzi adottsága. Mindkét nemzet más nemzetek tengerébe ékelődött, kislétszámú, speciális nyelvet beszélő, önálló, zárt kultúrájú ország, amely elkötelezett a kereszténység értékei mellett - fogalmazott.   

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Juansher Burchuladze georgiai védelmi minisztert
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

Elmondta: 

Magyarország támogatja Georgia euroatlanti integrációs törekvéseit, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország jövőre átveszi az Európai Unió tanácsának soros elnökségét, így lehetősége lesz ennek előmozdítására. 

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2) és Juansher Burchuladze georgiai védelmi miniszter (j3) a Honvédelmi Minisztérium udvarán 2023. szeptember 15-én
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

Szólt arról is, hogy áttekintették az ukrajnai háború helyzetét és egyetértettek abban: az egy elhúzódó, véres, a potenciális eszkalációs lehetőséget magában rejtő háború. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szavai szerint Georgia "a béke nagymesterének" tekinthető, bár komoly konfliktusban áll szomszédjával. Kiemelte: Magyarország kiáll Georgia területi integritása és függetlensége mellett.   

Georgia képes a béke megőrzésére és Magyarország is ezt tekinti céljának az orosz-ukrán háborúban 

- mondta, hozzátéve, csak a tűzszünet és béketárgyalás lehet a háború megoldása.

A tárgyaláson érintették a kétoldalú, katonai, védelempolitikai lehetőségeket is. A miniszter kiemelte: a képzésekben, kiképzésekben, gyakorlatozásokban a két ország katonái kölcsönösen jelen vannak.   

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2) Juansher Burchuladze georgiai védelmi miniszterrel (b3) tárgyal
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta azt is, tájékoztatta a georgiai védelmi minisztert a Magyarországon termelő védelemipari beruházásokról, az azokban rejlő katonai és gazdasági lehetőségekről.   

Dzsuanser Burcsuladze georgiai védelmi miniszter hangsúlyozta: Georgia és Magyarország között baráti a viszony. "A népeink, országaink, társadalmaink nagyon sok kölcsönös kulturális értékkel és azonossággal rendelkeznek" - fogalmazott.  

A miniszter megjegyezte: a tárgyaláson szót ejtettek közös értékeikről, jövőképükről és megbeszélték a lehetséges együttműködés lehetőségeit a két ország, illetve a minisztériumok között.   

Dzsuanser Burcsuladze reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés a megbeszélés eredményeként újabb szintre fog emelkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában