Illegális bevándorlás

2023.10.27. 09:50

Lövöldözés a magyar határnál: három migráns meghalt az összecsapásban (videó)

Migránsok lövöldöztek Horgoson péntek hajnalban. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a pénteki összetűzésekben három bevándorló életét vesztette, egy pedig megsérült.

MW

Migránsok Horgoson

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzet megkeresésére egy helyi forrás megerősítette a lövöldözés tényét. A férfi – név nélkül – azt mondta, az incidens nem lakott területen történt, hanem az autópálya túloldalán, amely egyébként is a migránsok gyakori gyülekezőhelye – innen szoktak megindulni a magyar határ irányába. Információink szerint a rendőrség emberei kivonultak a helyszínre, azóta némileg csökkent a lövések intenzitása. Forrásunk hozzátette: a lövések rendszeresek, és úgy tudják, embercsempészek közötti leszámolásról lehet szó.

A Híradó helyszíni tudósítója elmondta: 

hajnali 3 óra körül kezdődött a lövöldözés a Horgos környékén, ahol az utóbbi időben migránsok szállták meg a lakatlan birtokokat. A faluban még reggel a piacra menők is hallották az automata fegyverekből leadott lövéseket. Azóta a szerb rendőrök lezárták, biztosítják a területet és megkezdték a migránsok elszállítását

– mondta a riporter.

Hozzátette: a horgosiak kálváriája már 2015 óta tart, rendszeresek az atrocitások. Most megint félnek, azt tanácsolták nekik, hogy zárkózzanak be, aki teheti, ne menjen ki a faluból.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezetője a Híradóban elmondta: 

Magyarország déli határánál a szerb oldalon szervezett bűnözői csoportok felosztották egymást közt a területet. Afgán és marokkói embercsempész bandák ellenőrzik a környéket, mindennapos a fegyverhasználat.

Sors Róbert, a település vezetője a Szabadkai Magyar Rádiónak azt mondta, a rendőrség biztosította a terepet, Horgoson nincs veszély, ám mindenkit arra kért, hogy ne menjen a közeli Szelevényi erdő felé, amelynek közelében a lövöldözés történt.

A horgosiak sorozatlövésekről is beszámoltak, és a rendőri jelenlétet hiányolják. Egyesek az iskolába sem engedik el gyermeküket, sőt azt tanácsolták a többieknek is, hogy maradjanak otthon. 

Erről lehet olvasni a helyiek által használt Facebook-csoportban. A beszámolóik szerint gépfegyverek ropogását hallani folyamatosan.

Éjjel 3 óta egyfolytában lőnek, félelmetes!

– írta az említett csoportban az egyik nő.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Elszállítják a migránsokat a szerb hatóságok Horgosnál

Újabb részleteket közölt a horgosi migránsdrámával kapcsolatban a falu tanácselnöke a közösségi oldalán. Sors Róbert legfrissebb információi szerint a szerb csendőrség egységei elfogták az illegális bevándorlókat, és jelenleg folyamatban van az elszállításuk a település környékéről. Sors Róbertet Magyarkanizsa község alpolgármestere, Nebojsa Rakics tájékoztatta a fejleményekről. Sors kiemelte: 

az illegális bevándorlók egy részét buszokkal, másokat egyéb járművekkel szállítanak el.

Az alpolgármester, Rakics Nebojsa értesített, hogy a migránsokat elfogták a csendőrség egységei, és folyamatban van az elszállításuk. Van, akit buszokkal, van, akit más eszközzel szállítanak. A buszok készen állnak az indulásra! – írja posztjában Sors Róbert, a település vezetője.

Kocsis Máté: erről beszéltünk, de hiába, a brüsszeli politikusok erőltetik a migrációt

A politikus a közösségi oldalán mondta el véleményét az esetről. 

 „Kezdődik: migránslövöldözés a déli határnál, három halott” – írja bejegyzésében a Fidesz frakcióvezetője.

 „Nos, erről beszéltünk, de hiába, a brüsszeli politikusok erőltetik a migrációt, sőt tovább lazítanák a szabályokat. Egyre nagyobb baj lesz, és ki kell mondani a brüsszeli elit felelősségét!” –  hangsúlyozta Kocsis Máté.

Magyar oldalon is hallatszott a Horgos környéki lövöldözés

Röszkénél, a magyar oldalon is hallották a határ túl oldalán, a szerbiai Horgos környékén hajnalban történt lövöldözést – hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában pénteken.

A Híradó Horgoson tartózkodó tudósítója elmondta: még tart a rendőri akció, a környék le van zárva, a migránsok a közeli erdős területekre menekültek. Jelentős rendőri erőkre van szükség a terület biztosításához, „átfésüléséhez” és mindez pár száz méterre a magyar határtól zajlik.

Rendőrautó az ideiglenes biztonsági határzárnál Röszke közelében 2023. szeptember 5-én
Fotó: Rosta Tibor / Forrás: MTI

A riporter elmondta: a

 helyiek nagyon félnek, „elegük van”, attól tartanak, hogy a tél közeledtével ismét a településhez közelebb jönnek a migránsok, beköltöznek a lakatlan házakba. 

A helyiek már félnek iskolába engedni a gyermekeiket, munkába induláskor magára hagyni otthonaikat.

Egy röszkei lakos a Híradóban arról beszélt: péntek reggel a piacra menet hallották a lövöldözést. Attól tartanak, hogy a migránsok a hideg elől behúzódnak a településre. 

Félni fogunk, ahogy tavaly télen

– jegyezte meg. 

Egyre veszélyesebb a helyzet a déli határon

Egyre veszélyesebb a helyzet Magyarország déli határának szerb oldalán, a migránsok közötti összecsapások eszkalálódhatnak, az összecsapásoknak még több áldozatuk lehet – mondta el az M1 péntek déli Híradójában az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Horgos melletti reggeli, három halálos áldozatot követelő lövöldözést kommentálva.

Horváth József a műsorban elmondta: látható, hogy a nyáron a migránsok között kitört fegyveres összecsapások egyre intenzívebbek, ahogy a harcolók meg akarják szerezni a jobb területeket egymástól. A szakértő szerint ezek az összecsapások már szinte katonai ütközeteknek tekinthetők és egyre több a halálos áldozat is.

Kocsis Máté fotókat osztott meg a közösségi oldalán, amelyeken az látszódik, hogy milyen károkat okoznak a migránsok a határon. „Rendőreink és határvadászaink éjjel-nappal helytállnak, sokszor az életük és testi épségük kockáztatásával védik Magyarország és az Európai Unió határait. Köszönjük nekik!” – írta egy másik posztban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: amennyiben Nyugat-Európa, közöttük az Európai Unió vezető politikusai nem változtatnak gyökeresen a migráció kezelésén, akkor vagy a népharag, vagy a migránsáradat fogja elsöpörni őket.

Nyomjelző lövedéket is bevetettek a Horgoson lövöldöző migránsok

Háborús harci tapasztalatokkal is rendelkezhetnek azoknak a migránsbandáknak a tagjai, akik között hajnalban tört ki lövöldözés Szerbiában, a magyar határhoz közeli Horgoson. A három halálos áldozatot és egy súlyos sérültet követelő összecsapásban nyomjelző lövedékeket is bevetettek az elkövetők – hangzott el az M1 Híradó délutáni adásában.

Nyomjelző lövedékeket is használtak a péntek hajnali horgosi lövöldözés elkövetői – jelentette az M1 délutáni Híradójában a csatorna helyi tudósítója. Mészáros György véleménye szerint ez azt jelenti, hogy

az egymással harcló migránsbandák rendkívül jól fel vannak fegyverezve, és tagjaiknak komoly, esetenként háborús tapasztalatai is lehetnek.

A hajnali lövöldözésben megsérült illegális bevándorlót időközben megműtötték Szabadkán, állapota stabil. A Szelevényi erdőhöz közben egyre több rendőr, speciális osztag érkezik, a terület megtisztításában részt vesznek a csendőrség munkatársai is. A tudósító beszámolója szerint a hatóságok illetékesei ugyanakkor tartanak attól, hogy az erdőben még fegyveres, harcra kész migránsok vannak, akik megtámadhatják a rendőröket.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója az M1 Híradójának kérdésére elmondta:

az Európai Uniót (EU) sújtó migránsáradat kezelésében alapvető hiba, hogy a tagállamok többsége pusztán humanitárius problémaként kezelte korábban a kérdést.

A szakértő szerint amíg tíz évvel ezelőtt még hatékony eszközökkel lehetett volna irányítani a jelenséget, ma már erre nincs lehetőség, mivel az illegális bevándorlók több százezeres nagyságrendben tartanak Európába. Marsai Viktor úgy vélekedett, hogy az EU vezetősége által erőltetett, ugyanakkor számos tagállam, így Magyarország által is ellenzett migránskvóták nem hoznak megoldást a jelenségre, csak elmélyítik a válságot. A Migrációkutató Intézet igazgatója szerint reális lehetősége van annak, hogy olyan európai nagyvárosokban, mint például Marseille, Köln, vagy Malmö éveken belül enklávékként működő iszlám kalifátusok jönnek létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában