Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.19. 07:45

Ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Inkubátorból kiemelt, másik osztályra szállított koraszülött csecsemők a gázai es-Sifa kórház

Forrás: Palesztin Miniszterelnökség / Anadolu /AFP

A palesztinok 75 százaléka támogatja a Hamász terrorcselekményeit

Egy friss felmérés elképesztő eredményeiről számolt be a szakértő – írja a Mandiner.
A ramallahi AWRAD, amelyik Khalil Shkaki professzor vezette nabluszi mellett, az élvonalbeli palesztin közvélemény kutatók közé tartozik, november 14-en publikálta a legújabb felmérése eredményeit – erről számolt be Robert C. Castel.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a Hamász terrorcselekményeivel egész biztosan nem szimpatizál a palesztin nép. A felmérés alapján azonban döbbenetes tények derültek ki.

A megkérdezettek 75 százaléka támogatást fejezte ki a Hamász által október 7-en elkövetett támadással kapcsolatban.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdetettek 76% pozitívan ítéli meg a Hamász szerepét ebben a háborúban.

Így mentették ki a koraszülötteket Gázából

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint 31 koraszülöttet evakuáltak a gázai al-Sifa kórházból, ezt a szervezet főigazgatója is megerősítette.

Hosszú terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában.

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.  

 Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. 

Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez

– közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az es-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére.

A katonai szóvivők szerint a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet maradt a kórházban, miután számos beteget, köztük a koraszülötteket vasárnap átszállították más egészségügyi intézményekbe.

Guterres: megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma

Az ENSZ-főtitkár New Yorkban közölte: mélységesen megdöbbentette, hogy kevesebb mint 24 óra alatt két ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben, számos embert megölve és megsebesítve, köztük sok nő és gyermek volt, akik menedéket kerestek az ENSZ-létesítmények helyiségeiben.

Palesztin civilek százai keresnek menedéket az ENSZ létesítményeiben Gáza-szerte a heves harcok miatt. Újólag kijelentem, hogy a helységeink sérthetetlenek

 – áll a főtitkár közleményében.

António Guterres szerint a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveresei és Izrael közötti háborúban "megdöbbentő és elfogadhatatlan számban haltak meg polgári személyek", és ismételten felszólította a feleket az azonnali humanitárius tűzszünetre.

Az elmúlt 48 órában a Gázai övezetben történt "rettenetes események" túlmennek a felfoghatóság határán – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az izraeli hadsereg egyes lépései továbbra is "háborús bűncselekménynek" bizonyulnak.

A menedékhellyé átalakított iskolában megöltek nagy száma, az es-Sifá kórházból az életüket menteni kívánó menekülők százai, a Gázai övezet déli részébe áttelepülő ezrek mind a polgári személyeknek a nemzetközi jog által biztosított jogok alapvető védelme ellen valók

 – szögezte le közleményében a főbiztos.

Az izraeli hadsereg légicsapást mér Gázára 2023. november 6-án 
Fotó: Abed Khaled / Forrás: MTI/AP

Volker Türk szerint legkevesebb három, menekülteket befogadó iskolát ért támadás az elmúlt 48 órában. Mint írta, az emberiesség mindenekelőtt való, és hangsúlyozta, hogy tűzszünetre van szükség "most".

A Hamász iszlamista palesztin szervezet kormánya vasárnapi közlése szerint október 7. óta 13 ezer ember halt meg izraeli légitámadásokban.

Az áldozatok között több mint 5500 gyermek és 3500 nő van. További harmincezren megsebesültek a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint.

A tárca szerint az egyik légicsapásban a Malka-család 41 tagja halt meg Gázaváros központjában, Zejtún negyedben.

 Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint heves harcok dúltak az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, miközben légicsapások is érték az övezetet.

Jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy izraelinek tartott hajót

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglalták vasárnap a Vörös-tengeren a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a kereskedelmi hajó Törökországból Indiába tartott. Az esetet az izraeli hadsereg "rendkívül súlyos, globális következményekkel járó" incidensnek minősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy a hajó legénysége többnemzetiségű, de izraeliek nincsenek a fedélzetén.

Izraeli tisztségviselők szerint a járműveket szállító hajó brit tulajdonban van, jelenleg egy japán cég üzemelteti. Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham "Rami" Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint 

a hajó 25 fős legénysége ukrán, bolgár, fülöp-szigeteki és mexikói állampolgárokból áll, és izraeli nincs köztük.    

A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel "az iszlám elvek és értékek szerint" bánnak.   

Félezernél több orosz állampolgár távozhatott Gázából (videó)

Oroszország több mint 500 állampolgárját evakuálta a Gázai övezetből a 900 jelentkező közül – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

„Összesen 558-at sikerült evakuálni a Gázai övezetből azon mintegy 900 honfitársunk (és családtagjaik) közül, akik segítségért folyamodtak hozzánk. Közülük 408-at a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei már elszállítottak Egyiptomból Oroszországba” – állt a tájékoztatásban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a rafahi ellenőrzőpontnál továbbra is súlyos a helyzet, a külföldiek evakuálása a Gázai övezetből szakaszosan történik, tekintettel a folyamatos harcokra és az ellenőrzőpont korlátozott kapacitására.

Vasárnap este a rendkívüli helyzetek minisztériumának újabb különgépe szállt le Moszkva Domogyedovo repülőterén, a Gázai övezetből evakuált oroszok negyedik csoportjával. A gép 120 utassal érkezett.

Megrázó videó Gázaváros ostromáról

Az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász palesztin terrorszervezet által közölt videókon jól látszik az, amiről a szakértők a szárazföldi offenzíva előtt sokat beszéltek: a városi hadviselés lassú, könyörtelen jellege. Az IDF egységei mélyen benyomultak Gázavárosba, ahol a felvették a harcot a védekező Hamász-harcosokkal, valamint műveleteket hajtottak végre a hírhedt gázai alagútrendszer egyes részeiben is.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Evakuálták a koraszülötteket az es-Sifá Kórházból Gázában

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból - jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium vasárnap.

A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Israeli attacks on Gaza continue
Inkubátorból kiemelt, másik osztályra szállított koraszülött csecsemők a gázai es-Sifa kórház
Forrás: Palesztin Miniszterelnökség / Anadolu /AFP

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

Katari kormányfő: már csak kisebb akadályok állnak a túszok elengedése előtt

A Hamász által elrabolt izraeli túszok elengedéséről szóló megállapodás már csak "kisebb, főleg gyakorlati és logisztikai" kérdéseken múlik - jelentette ki a katari miniszterelnök vasárnap, anélkül, hogy bármiféle menetrendet közölt volna a túszok elengedéséről.

"A tárgyalásokon már csak nagyon csekély kihívások maradtak (...) Ezek inkább logisztikai, gyakorlati jellegűek" - tette hozzá Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni kormányfő egy dohai sajtótájékoztatón, amelyet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében tartott.

A megállapodásról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben "hullámvölgyeket éltek át. Azt hiszem, most már biztosabb vagyok abban, elég közel vagyunk ahhoz, olyan megállapodásra jussunk, amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek" - fejtette ki a politikus.

Izrael iszlamista célpontokat támadott a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg vasárnap is folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában - jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli hadsereg terrorista állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy iszlamista fegyveres osztag tagjait Dzsabálijában. A légierő a Hamász terrorista infrastruktúráját semmisítette meg Dzsabálija és Bét Lahia városokban, valamint a gázavárosi Zeitun negyedben. Az izraeli katonák a házkutatások során fegyvereket és katonai felszereléseket találtak Dzsabálija lakóépületeiben a jelentések szerint.

Erőink tovább mélyítik a hadműveletet, feltárják a terrorista infrastruktúrát. Az es-Sifá kórház kérésére biztonságos folyósót nyitottunk dél felé a távozóknak, valamint vizet és élelmet vittünk a kórház területére. Az izraeli erők tovább tevékenykednek a kórházban - az elraboltak felkutatása és információgyűjtés, fegyverek és terroristák keresése, és a kórház földalatti részének feltárása és megsemmisítése érdekében

 - mondta az izraeli katonai szóvivő.

A szóvivő két, egy huszonegy és egy huszonnyolc éves elesett izraeli katona nevét közölte vasárnap reggel, miután szombaton hét, a Gázai övezetben elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.  

Palesztin jelentések szerint tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezet közepén és déli részén. Tizenhárman egy ház elleni támadásban a középső részen fekvő Nuszirat menekülttáborban, egy nő és lánya pedig Hán-Junisz településen vesztette életét, az övezet déli részén.

A Hamász elleni hadjárat hónapokig és évekig is eltarthat. Vér, verejték és könnyek évekig

 - figyelmeztetett Jaír Golan volt izraeli vezérkari főnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynet-nek nyilatkozva. "A nemzeti cél egyértelműen az összes elrabolt kiszabadítása. A helyzet összetett, bajos. Nem csak a Hamásznál, de talán az Iszlám Dzsihád kezében, esetleg más csoportoknál is vannak (túszok). Ez egy nagyon bonyolult tárgyalás" - tette hozzá.

A Palesztin Vörös Félhold szervezet bejelentette, hogy az izraeli biztonságiak éjjeli razziáiban két palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört fegyveres összecsapásokban Dzseninben és Betlehem környékén.

A dzseniniek szerint a katonák lövései a menekülttábor bejáratánál eltalálták a negyvenhat éves Iszam Al-Fajedet, aki különleges szükségletekkel küzdő ember volt. Betlehem térségében a Daisa menekülttáborban élő, húsz éves Omar Allahham vesztette életét.

A Vörös Félhold egy sebesültről is beszámolt Dzseninben, négy sérültről Náblusz környékén, és egy sebesültről Kalandiában. Ketten közülük 16 és 17 évesek.

A libanoni média vasárnap reggel izraeli támadásokról számolt be Libanon déli részén, a Ros Hankara közelében lévő A-Nakura térségben. Előzőleg Libanonból tíz rakétát indítottak izraeli területre, amelyek lakatlan térségben landoltak.

Az izraeli hadsereg a lövöldözés forrását támadta Libanonban - jelentette az izraeli katonai szóvivő. Vasárnap délelőtt többször is légvédelmi riadók voltak az ország északi településein Libanonból indított katonai drónok veszélye miatt. Az izraeli haderő bejelentette egy pilóta nélküli repülő elfogását a libanoni határ felett.

Egyesítené Ciszjordániát és Gázát az amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök szombaton Ciszjordánia és a Gázai övezet jövőbeni újraegyesítését szorgalmazta egy "megújult Palesztin Hatóság" keretében, és szankciókkal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinokra támadó "szélsőséges" telepeseket.

A Gázai övezetet és Ciszjordániát egységes kormányzati struktúra alatt kellene újraegyesíteni, végső soron egy újjáélesztett Palesztin Hatóság alatt,

 miután a Hamászt kiszorították az általa 2007 óta irányított palesztin területről a jelenlegi izraeli katonai műveletet követően - írta az amerikai elnök a The Washington Post című helyi lapban közzétett véleménycikkében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy "a Palesztin Hatóság jelenlegi formájában nem képes felelősséget vállalni Gázáért".

"Nem lehet olyan civil hatóságunk Gázában, amely támogatja, bátorítja, finanszírozza és tanítja a terrorizmust" - mondta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki Ciszjordánia autonóm területeit kormányozza, november elején a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezetbe való visszatérését a megszállt Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló "politikai rendezéshez" kötötte.

A Gázai övezet a Palesztin Állam szerves része, és mi teljes mértékben vállalni fogjuk felelősségünket a Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem és a Gázai övezet átfogó politikai megoldás keretében 

- mondta Abbász, amikor Rámalláhban fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Joe Biden hangoztatta: "A ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, és az ilyen erőszakot elkövetőket felelősségre kell vonni.

"A kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon biztosítsuk az izraeli és a palesztin nép biztonságát. Ma ez a kilátás távolabbinak tűnik, mint valaha, de a jelenlegi válság miatt minden korábbinál nagyobb szükség van rá" - mondta a 80 éves demokrata, és azokat az elveket említette, amelyeknek szerinte érvényesülniük kell.

"Gázát soha többé nem szabad a terrorizmus bázisaként használni. Nem szabad a palesztinokat erőszakkal kitelepíteni a Gázai övezetből, nem szabad újra megszállni, nem szabad ostromolni vagy blokád alá vonni, és nem szabad csökkenteni a területet" - sorolta.

Füstfelhő a Gázai övezet felett 2023. november 19-én
Fotó: Kenzo Tribouillard / Forrás: AFP

A Gázai övezet elleni megtorló bombázások azóta szüntelenül folynak, hogy a Hamász iszlamista mozgalom október 7-én példátlan méretű és erőszakú támadást hajtott végre izraeli területen, 1200 embert, többségében civileket ölt meg, és más fegyveres csoportokkal együtt mintegy 240 embert rabolt el az izraeli hatóságok szerint.

A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli csapások legalább 12 ezer palesztin civilt öltek meg, köztük ötezer gyermeket.

Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta megszállt területen is nagy a feszültség, ahol a palesztin egészségügyi tárca szerint október 7-e óta mintegy kétszáz palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák.

A WHO ki akarja üríteni az es-Sifa kórházat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai es-Sifa kórház kiürítésére, amelyet a "halál övezetének" nevezett.

A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására

 - derült ki a szervezet közleményéből.

Az es-Sifa a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, "a halál zónájává" vált

 - közölte a WHO, amely evakuálásra szólított fel, mivel az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit az ostromlott területen.

Premature babies remove from incubators at Shifa Hospital
Inkubátorból kiemelt, másik osztályra szállított koraszülött csecsemők a gázai es-Sifa kórház
Forrás: Palesztin Miniszterelnökség / Anadolu /AFP

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült az es-Sifából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását.

A WHO kijelentette: 

a kórházban a helyzet "kétségbeejtő" a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

Az izraeli hadsereg szerint a kórházban - ahol szerda reggel razziát tartott - egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.

 A Fehér Ház továbbra is dolgozik azon, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás szülessen

A Fehér Ház szombaton közölte, továbbra is dolgozik azon, hogy Izrael és a Hamász iszlamista mozgalom között megállapodás szülessen a túszok kiszabadításáról és a harcok szüneteltetéséről.

Még nem jutottunk megállapodásra, de továbbra is keményen dolgozunk

 ezen a téren - írta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az X közösségi oldalon, cáfolva a Washington Post című lap értesülését, amely szerint a harcoló felek között létrejött egy olyan megállapodás, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért cserébe.

Szombaton palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, egy nappal azután, hogy Washingtonban és New Yorkban is rendőröknek kellett beavatkozni a tiltakozásokon.

Péntek este New Yorkban és Washingtonban a csúcsforgalom idején tartottak tömegtüntetést. New York vasútállomása, a Penn Station bejáratát elzárták a tűzszünetet követelő tüntetők. Washingtonban a Union Station fő pályaudvar bejáratát zárták el a tüntetők, akik közül három embert őrizetbe vett a rendőrség.

Palesztinokat támogató tüntetők a washingtoni Freedom téren 2023. november 4-én 
Fotó: Will Oliver / Forrás: MTI/EPA

A tiltakozó táblákon az Izraelnek küldött amerikai támogatások leállítását követelték, valamint az Izrael megalakulása előtti, 1948-as határokat a Közel-Keleten, "imperialista mohóságot" emlegettek az izraeli válaszcsapás nyomán, és a "Tisztelet a palesztin mártíroknak" felirattal vonultak.

Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamász iszlamista mozgalom október 7-i izraeli terrorakcióját. A konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában, míg az izraeli oldalon mintegy 1200 a halálos áldozatok száma, többségük a Hamász támadásakor vesztette életét.

Ez történt szombaton

Előző napi hírfolyamunkat ITT találja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában