Brüsszeli látogatás

2023.11.09. 16:31

Novák Katalin: Magyarország készül az EU-elnökségre

Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére – közölte Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben csütörtökön.

MW

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (j) és Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Brüsszelben, az Európai Parlament épületében 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin azt követően tett közzé üzenetet közösségi oldalán, hogy megbeszélést folytatott Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel csütörtökön.

A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymással.

Kijelentette: Magyarország készül az EU-tanács elnökségére. 

Bízom benne, hogy 2024-ben újabb sikeres magyar elnökségünk lesz 

– fogalmazott. 

Az EP elnöke megerősítette, hogy ő is erre számít

 – közölte üzenetében Novák Katalin.

Roberta Metsola az X közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: "nagyra értékelte a magyar elnökkel folytatott jó beszélgetést". Közölte, a megbeszélésen megvitatták a soron következő tanácsi elnökségre való magyar felkészülést és az európai biztonsági helyeztet.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét a 27 tagállam kormányai látják el féléves rotációban. Az elnökség felel a tanácsban végzett jogalkotási munka előmozdításáért és megszervezéséért, biztosítania kell az unió programjának folytonosságát, a jogalkotási folyamatok szabályszerűségét, valamint a tagállamok közötti együttműködést.

Magyarország 2024-es EU-csatlakozása óta eddig egyszer, 2011 első félévében töltötte be, legközelebb pedig 2024 második felében tölti be a tanács soros elnöki tisztségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában