Miniszterelnöki interjú

2023.12.01. 07:18

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem egyezik a magyar nemzeti érdekkel – HALLGASSA MEG!

Ukrajna uniós tagsága, a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdése ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. november 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Olyan, hogy vétó, nincs, az unió alapszerződése ezt a fogalmat nem ismeri – jelentette ki ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő a Kossuth rádióban elismerte, hogy korán van még filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. A miniszterelnök szerint csak olyan eset van, hogy egyes döntésekhez minden tagállam egyetértése szükséges. Ezek között lesz olyan, amelyeket Magyarország nem támogat, az egyik ilyen pedig Ukrajna uniós felvétele.  

Ukrajna tagjelöltként való felvétele nem egyezik Magyarország nemzeti érdekével, ezért ezt a kérdést nem tűzzük napirendre 

– erősítette meg a kormány álláspontját Orbán Viktor a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A kormányfő szerint úgy lehet megóvni az unió egységét, ha a megosztó kérdéseket nem is tűzik napirendre.

Az interjút itt nézheti meg:

A miniszterelnök elmondta, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A bizottságnak meg kell értenie, hogy ez az ő hibája, akkor hozakodjon elő ezzel a kérdéssel, ha letárgyalta a tagállamokkal a kérdést. 

Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal

– mondta Orbán Viktor a Charles Michelnek írt levelével kapcsolatban. – Ennek a nemzeti függetlenség szempontjából van jelentősége – tette hozzá.

– Ha egyetértünk, van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szabad engedni, hogy belekényszerítsenek minket abba, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen azért, mert nem értünk valamiben egyet – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának, az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok, és azt sem tudjuk, mekkora népességről van szó.

– Az ukrán mezőgazdaság tönkretenné a magyar mezőgazdaságot a magyar gazdák szerint – jelezte a miniszterelnök, aki egyeztetett a gazdák képviselőivel is a kérdésben.

– Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, honnan és kitől – hangsúlyozta a kormányfő. – Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.  

Másik vitás kérdés Ukrajnával kapcsolatban a finanszírozás. 

Amennyiben európai fejlesztésre fordítottuk volna azt a pénzt, amit odaadtunk Ukrajnának, az európai gazdaságok jobban jártak volna

– mondta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor álláspontja változatlan: A háború helyett tűzszünetre van szükség, ne a háborúra költsük a pénzt, hanem tűzszünetre. 

– A másik vita, hogy ha mégis adunk pénzt, akkor azt honnan adjuk. Azt támogatom, hogy hozzunk létre egy olyan alapot az unión belül, amibe külön be tudjuk tenni – részletezte Orbán Viktor, jelezve, hogy eddig a költségvetésen belülről adtuk a pénzt, ami megborította a büdzsét.

– Azért kellene módosítani az uniós költségvetést, mert elfogyott a pénz. A magyar álláspont, hogy ha Ukrajnának akarunk pénzt adni, azt lehessen külön tagországonként megtenni és nem bebújva az unió háta mögé – rögzítette a miniszterelnök. Ezért jó dolog a konzultáció, mert az emberek meg tudják mondani külön, hogy ez jó vagy nem.

A szuverenitásról szólva a miniszterelnök elmondta, nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van, hogy kitöltse a konzultációs ívet, szánjon ennyit a hazájára.  

A beszélgetést itt meghallgathatja:

– Történelmünknek két tanulsága van. Első, hogy körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy persze, mind belénk akar harapni, mi viszont arra játszunk, hogy mindegyik birodalom temetésén ott legyünk, és eddig ott is voltunk – emlékeztetett Orbán Viktor.

– A másik, hogy ezeregyszáz év alatt bebizonyítottuk, hogyan kell ezt a területet berendezni magyar észjárás és kultúránk szerint. A magyaroknak van arra képességük, hogy államot hozzanak lére és abban éljenek. Mindig vannak, akik pénzért a haza egy részét el akarják adni. Nem kell messzire menni a történelmünkben, hogy szuverenitássérelmi esetet lássunk – magyarázta a miniszterelnök.

Jelezte, az ország érdeke, hogy egyértelmű és világos szabályok legyenek, most a parlamentnek kell hozni néhány kérdést, ami arra hivatott, hogy védelmet biztosítson a szuverenitásnak.

A gazdaság bonyolult szövetrendszer a miniszterelnök szerint, 2023-ban a magyar emberek azért dolgoztak, hogy ne legyen rosszabb. A most következő évben azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen.

A minimálbér emelése mindig jó hír Orbán Viktor szerint, aki ezzel együtt jelezte, hogy a garantált bér mértékét nem a kormány határozza meg Magyarországon, amire a munkavállalók, munkáltatók jutnak, azt fogadja el a kormány.

– Mától magasabb bér lép életbe, kibővítettük a csokot, megemeltük a babaváró hitelt, a negyven év alattiak korában a saját lakással rendelkezők száma elérte a hetvenöt százalékot. Januárban meglesz a hatszázalékos nyugdíjemelés – sorolta a miniszterelnök. 

– Az elmúlt húsz-harminc évben a nyugati világ része lett Magyarország, miután kivált a szovjet blokkból – mondta Orbán Viktor. – A magyar diplomácia erőfeszítésének nagy része ezt a célt szolgálta. De ezen túl vagyunk, a helyünk világos.

– Most már alapvetően gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk – ismertette a kormányfő. Tízmilliós ország, ha ennél jobban akar élni, akkor a termékeit az egész világban el kell adni, és ehhez kapcsolatban kell lenni.

Minden bezárkózás, blokkosodás ellentétes az érdekeikkel. – Magyarország egy tízmilliós ország. Ha a piacunk százmilliós lenne, akkor talán megengedhetnénk magunknak egy bezárkózást, mert elegen lennénk ahhoz, és a gazdaságunk mérete azért elég nagy lenne, hogy csak saját magunk is megfelelő mennyiségű jólétet tudjunk előállítani – közölte Orbán Viktor.

– Tízmilliós ország, ha olyan színvonalon akar élni, mint ahogy most élünk, vagy ha még ennél is jobban szeretnénk élni, ahhoz a termékeinket az egész világban el kell tudni adni – értékelte a helyzetünket Orbán Viktor. Szerinte a mi gazdaságunk nem a magyar gazdaság, a mi gazdaságunk az egész világ.

– Jelenleg a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni – tette hozzá a kormányfő. – Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar szereplők előtt – zárta a nyilatkozatát Orbán Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában