Állásfoglalás

2024.01.18. 16:12

Az LMBTQ jogokhoz és migrációhoz kötnék az EU-s pénzeket

Az Európai Parlament szerint a magyar kormány veszélyezteti az uniós értékeket, intézményeket és forrásokat, azért ezek uniós szintű védelmére van szükség az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségének ideje alatt - tájékoztatott az uniós parlament.

MW

Ursula von der Leyen

Forrás: AFP

Fotó: FREDERICK FLORIN

A 345 szavazattal, 104 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok állítólagos magyarországi eróziója miatt, különösen a nemrégiben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény révén, amelyet az oroszországi külföldi ügynökökről szóló törvényhez hasonlítottak. Az EP-képviselők elítélték továbbá a tudományos élettel, az újságírókkal, a politikai pártokkal és a civil társadalommal szemben a források elosztása során állítólagosan alkalmazott rendszerszintű hátrányos megkülönböztetést.

Sajnálatukat fejezték ki a bizonyos jelentések szerinti manipulált közbeszerzési eljárásokat, a kormány és a miniszterelnökkel kapcsolatban álló szervezetek állítólagos nyilvános vételi ajánlatait, valamint hogy – véleményük szerint – uniós forrásokat használtak fel a kormány politikai szövetségeseinek gazdagítására.

Kijelentették: nem szabad kifizetéseket teljesíteni, ha bármely területen hiányosságok állnak fenn, ezért – mint írták – meg fogják vizsgálni, hogy szükség van-e jogi lépésekre a pénzeszközök befagyasztásának részleges feloldásáról szóló határozat hatályon kívül helyezésére. Megjegyezték, hogy az EP számos jogi és politikai intézkedést alkalmazhat, ha az uniós bizottság megsérti a szerződések őreként és az EU pénzügyi érdekeinek védelmében rá háruló kötelezettségeket.

Az Európai Parlament elfogadta a magyarországi helyzetről és a befagyasztott uniós forrásokról szóló állásfoglalást, de az ahhoz érkezett módosító javaslatok elbuktak.

Az egyik bukott módosító Cseh Katalinéktól érkezett, a Renew pártcsalád nevében. Ők bizalmatlansági indítvánnyal fenyegették meg a bizottságot, ha Magyarország számára pénzeket szabadítottak volna fel. A másik bukott módosító a baloldal részéről a magyar soros elnökséget próbálta volna meg elgáncsolni, a Európai Tanácsot szólították volna arra, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

Az állásfoglalásban felszólítják az Európai Tanácsot és a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket, és állapítsák meg, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós szerződés  7. cikkének 2. bekezdése szerinti uniós értékeket. Ezen bekezdés alapján hozható legsúlyosabb intézkedés az érintett tagállam bizonyos jogainak felfüggesztése, beleértve a tanácsban való szavazati jogát is.

Az Európai Parlament megtette a maga részét, most már a tagállamokon múlik, hogy végigcsinálják-e – fogalmazott Petri Sarvamaa a közösségi oldalán. 

A néppárti képviselő korábban levélben kezdeményezte Magyarország tagállam szavazati jogának felfüggesztését.

A határozat kilátásba helyezi az EP részéről egy kereset benyújtását az EU Bíróságán, amiért tavaly decemberben 10,2 milliárd euró támogatást felszabadítottak Magyarország számára.

Így ismét kemény szembeállás alakult ki az Európai Parlament és az Ursula von der Leyen vezette biztosi kollégium között.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament szerdai plenáris vitáján elmondta, hogy a magyar kormány teljesítette a pénzek feloldásához szükséges elvárásokat, de a képviselő-testület többségét nem foglalkoztatják a tények. A jogi bizottságot utasítják arra, hogy jogi szakvéleményt kérjenek a feloldott források ügyében. A következő lépés az lehet, hogy a jogi szakvéleményre alapozva kezdeményezzenek keresetet az uniós bíróságon, hogy felülbírálják a döntés jogszerűségét.

Ez tulajdonképpen a Cseh Katalinék által megfogalmazott bizalmatlansági indítvány eggyel puhább leképeződése.

Hidvéghi Balázs politikai zsarolásnak nevezte a Magyarországot elítélő EP-határozatot

Egy újabb "szégyenletes", Magyarországot elítélő határozatot fogadott el az Európai Parlament "sorosista" többsége - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, "színtiszta politikai zsarolásnak" minősítve a határozatot.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott videóüzenetében a kormánypárti politikus úgy fogalmazott: ha bárkinek bármilyen kétsége lett volna azügyben, hogy mi a határozat oka, akkor Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdai beszéde "maga volt a nyílt beismerés".

Az Európai Bizottság elnöke ugyanis kimondta: Magyarország migrációs politikája és a gyermekvédelmi törvény miatt tartják vissza az uniós pénzek jelentős részét. Ez Hidvéghi Balázs szerint elfogadhatatlan.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: továbbra sem engednek a zsarolásnak, nem hagyják, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák, és megvédik gyermekeiket az LMBTQ-propagandától.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában