Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.14. 08:50

Hamász: sok túsz feltehetően meghalt nemrégiben (videó)

Az izraeli–palesztin háború 100. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli túszok családtagjai a Hamász által elrabolt szeretteik kiszabadítását követelik az izraeli kormánytól a dél-izraeli Beér kibucban 2024. január 14-én, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború századik napján

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Hamász: sok túsz feltehetően meghalt nemrégiben

Abu Ubaida, a Hamász iszlamista palesztin szervezet szóvivője vasárnap közölte: sok izraeli túsz sorsa ismeretlen, feltehetően meghaltak. 

A szóvivő a túszok esetleges haláláért Izraelre hárította a felelősséget. 

A Hamász és Izrael közötti háború kitörése utáni századik napon Ubaida hosszú távollét után a televíziónak nyilatkozva azt is hozzátette, hogy "semmilyen tárgyalásnak nincsen értelme, amíg le nem állítják az izraeli agressziót". 

Ubaida közölte, hogy 

a háború alatt a Hamász fegyveres szárnyának harcosai mintegy ezer izraeli harckocsit támadtak meg és tettek harcképtelenné. 

A támadások kiszélesítésének eshetőségéről szólva Abu Ubeida kijelentette, hogy az ellenállási frontok több részéről jelezték, a következő napokban kiterjesztik az izraeli ellenség elleni csapásokat.

Hezbollah-vezér: Izrael egyetlen célját sem érte el Gázában

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet vezetője vasárnap, a gázai hadművelet századik napján úgy vélte, hogy 

Izrael kudarcot vallott gázai céljai elérésével, ezért kénytelen lesz tárgyalni. 

"Mit ért el az ellenség a száz nap alatt a gyilkoláson kívül?" - tette fel a kérdést televíziós beszédében Haszan Naszrallah. 

"(Izrael) semmilyen tényleges vagy látszólagos győzelmet nem ért el. Elbukott a kihirdetett, félig nyilvánosságra hozott, illetve hallgatólagos céljai elérésében" - tette hozzá Naszrallah. 

"Ha így folytatja, legyen szó Gázáról, Ciszjordániáról, Libanonról, Jemenről vagy Irakról, az ellenséges kormánynak nem lesz más választása, mint elfogadni a gázai ellenállás feltételeit, azaz véget vetni a gázai agressziónak és tárgyalni" 

- vélte Hezbollah főtitkára.  

Október óta a Hamásszal szövetséges és szintén Irán támogatását élvező, síita Hezbollah és Izrael között mindennapos a tűzpárbaj. Az AFP francia hírügynökség rendelkezésre álló adatok szerint három hónap alatt 190 ember halt meg Libanonban, közöttük a Hezbollah legkevesebb 141 fegyverese és több mint húsz polgári személy.

A gázai harcok leállítását és palesztin állam megalakítását sürgette az egyiptomi és a kínai külügyminiszter

A gázai harcok leállítását és palesztin állam megalakítását sürgette az egyiptomi és a kínai külügyminiszter Kairóban. A felek közös közleményben egyúttal a Vörös-tenger hajózási szabadságáért és a térség biztonságáért is szót emeltek.

VANG Ji; SUKRI, Számeh
Vang Ji kínai (b) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter kezet fog a Kairóban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2024. január 14-én
Fotó: Háled el-Fiki / Forrás: MTI/EPA

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője azt mondta, a palesztin államnak az 1967-es határok között kell megalakulnia, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

A tárcavezetők a Vörös-tenger térségével kapcsolatban aggodalmuknak adtak hangot és óva intettek a feszültség kiszélesítésétől.

Vang Ji szombaton indult afrikai körútjára, melynek első állomása Egyiptom, ezt követően pedig a tervek szerint Tunéziába utazik tovább, majd felkeresi Togót és Elefántcsontpartot is.

A palesztin aktivista hajmeresztő kijelentést tett

Egy szombati, londoni palesztin-párti tüntetésen Mohammed el-Kurd beszédében először azt mondta, „az izraeli rezsim a valaha volt legszörnyűbb, legbrutálisabb bűnöket követi el Gázában”, majd azt mondta, hogy a cionizmust ki kell irtani – írja a Mandiner.

Volt azonban ennél erősebb mondata is:

El fog jönni a mi időnk, a mészárlásokat normalizálni kell a status quo részeként”.

Nyilvánvalóan nem vagyok idióta, sosem mondanék ilyet. Világosan arra gondoltam, hogy nem szabad normalizálnunk a mészárlásokat

– magyarázkodott később, hozzátéve, hogy mindenki csak „szándékosan kiforgatta” a szavait.

NRC: a Gázai övezet lakhatatlanná válik

A Gázai övezet a háború miatt lakhatatlanná válik – figyelmeztetett vasárnap az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva a Norvég Menekülttanács (NRC) helyi illetékese.

Ahmed Bayram a hírtévének elmondta, hogy az NRC mintegy másfél évtizede tevékenykedik az övezetben, és jelenleg is mintegy 50 munkatársa van az ostromlott palesztin területen.

A palesztin lakosságot "veszteség, gyász és természetesen félelem sújtja", gyerekeik 100 napja nem aludták át az éjszakát, és hiány van élelmiszerből és tiszta vízből – mondta Bayram.

Ez a sötét óra arra emlékeztet, hogy a Gázai övezet katonai okokból a legnagyobb árat fizető civil lakosság számára lakhatatlanná válik

– magyarázta az NRC illetékese.

A túszok családtagjai szeretteik kiszabadítását követelik a háború századik napján Izraelben

Az izraeli túszok családtagjai a Hamász által elrabolt szeretteik kiszabadítását követelték az izraeli kormánytól vasárnap, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború századik napján.

Vasárnap száz perces sztrájkot tartanak a száznapos háború és az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként a gazdaságban, a tudományos intézményekben és más területeken Izraelben

 – jelentette be az izraeli szakszervezeti mozgalom, a Hisztadrut.

 A Hisztadrut országos munkabeszüntetéséhez csatlakoztak az ország legnagyobb vállalatai, a kórházak, a biztosító- és pénzügyi társaságok, a kutatóintézetek és különböző egyesületek. Több felsőoktatási intézményben száz percre leállították az oktatást, néhány egyetemen megemlékezéseket tartottak.

Tel-Avivban, az Elraboltak terének átnevezett központi, az izraeli opera, a Kameri Színház, a városi könyvtár és a helyi szépművészeti múzeum közötti téren a családtagok szervezete 24 órás tüntetést rendezett, amely szombat este kezdődött.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt izraeli túszok fotói egy óriásplakáton a tiszteletükre elhelyezett szombat (sabbath) ünnepnapi terítékek mögött a hágai Nemzetközi Bíróság épületénél 2024. január 12-én, a Dél-Afrika Izrael elleni keresetének ügyében tartott meghallgatás második napján 
Fotó: Patrick Post / Forrás: MTI/AP

A rendezvényen tárgyalásokat és megállapodást sürgetnek szeretteik szabadon bocsájtása érdekében. A szombat esti tömeggyűlésen többek közt részt vett Beni Ganz, a Nemzeti Tábor párt elnöke, a szűk hadikabinet tagja is.

A háború századik napján tovább folytak a harcok

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy 

az elmúlt nap során az övezet középső részén négy, délen, Hán-Junisz térségében pedig kilenc palesztin fegyverest öltek meg, közülük ötöt egy alagútban. Az akciókat a légierő és a szárazföldi csapatok együttműködésével hajtották végre.

Emellett az övezet északi részén megtaláltak és megsemmisítettek számos rakétakilövő állást és rakétákat is. A katonai szóvivő vasárnap reggel engedélyezte egy újabb, 21 éves, elesett izraeli katona nevének nyilvánosságra hozatalát. 

Szombat este a libanoni-szíriai-izraeli határháromszögben fekvő, vitatott hovatartozású Dov-hegynél járőröző izraeli katonák tűzharcban megölték egy libanoni fegyveres csoport négy tagját, akik libanoni területről Izrael területe felé vonultak – jelentette az IDF szóvivője vasárnap reggel.

Izrael-ellenes tüntetők vonultak a Fehér Házhoz 

A demonstrálók azonnali tűzszünetet követelve – írja a Daily Mail híre alapján a Mandiner

A tüntetők véres babákat hajítottak át a Fehér Ház kerítésén az izraeli konfliktus 100. napján rendezett demonstráción.

A tüntetésen készült videón látható, hogyan rázták meg annyira a fém biztonsági kerítést, hogy egyes részei engedtek az erőszaknak, a titkosszolgálat munkatársai kénytelenek voltak erővel megakadályozni az áttörést.

A Fehér Ház személyzetét át kellett helyezni, miután a tüntetők a kerítés áttörésével fenyegetőztek.

135 palesztin halt meg az izraeli bombázásokban

Az elmúlt 24 óra adatait közlő gázai egészségügyi minisztérium tudatta, hogy ezzel a háború kezdete óta a halálos áldozatok száma 23 843-ra nőtt. A minisztérium nem részletezte, hányan vannak köztük fegyveresek és hányan polgári személyek, csak annyit közölt, hogy nagyjából kétharmaduk nő és gyerek – idézte az Euronewst a Mandiner.

Az összeállításban elhangzott,

Izrael az övezetet irányító Hamászt teszi felelőssé a civil áldozatok magas számáért, 

azt állítja, hogy a terrorszervezet harcosai polgári épületeket használnak katonai célokra, és sűrűn lakott városi övezetekből indítják támadásaikat.

Netanjahu: erkölcsös és igazságos a Hamász elleni háború

Az izraeli kormányfő  úgy fogalmazott, hogy "neonácik merészelnek minket népirtással vádolni” – ezzl arra utalva, hogy Dél-Afrika népirtással vádolta Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon a gázai háború miatt. 

Izrael pénteken a bíróságon kitartott amellett, hogy gázai háborúja népének törvényes védelme.

Tel-Avivban több tucat izraeli túsz családtagja vett részt egy alagút alakú installáció megnyitóján. Ez lehetővé teszi a látogatóknak, hogy átéljék, milyen körülmények között tartják fogva a túszokat Gázában – idézte az Euronews hírét a Mandiner.

A szombati eseményekről itt olvashat: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában