Súlyos ügy

2024.03.12. 17:34

Menczer Tamás: újabb momentumos támadás Magyarország ellen

Cseh Katalin elvenné a Magyarországnak járó uniós pénzeket és szavazati jogot - erről beszélt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-oldalán kedden közzétett videóban.

Menczer Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Menczer Tamás elmondta: Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt nyilatkozta egy ukrán újságnak, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat el kell venni, a pénz utalását meg kell állítani, és el kell venni Magyarország uniós szavazati jogát is.

"Újabb momentumos támadás Magyarország ellen, a főszerepben ezúttal is Cseh Katalin" - mondta a fideszes politikus.

Cseh Katalin szerint az a döntés, amely decemberben felszabadított 10 milliárd eurót Magyarország számára, törvénysértő. Tehát a momentum politikusa szerint az a döntés, amely szerint Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat, törvénysértő. Cseh Katalin ezt a döntést eltörölné, a pénz utalását megállítaná - mondta az államtitkár.

Hozzátette: 

Cseh Katalin ennél tovább ment, elvenné Magyarország uniós szavazati jogát, másodrangú országot csinálna a saját hazájából.

Cseh Katalin szerint az EU-t meg kell reformálni úgy, hogy ne kelljen minden tagállamnak beleegyeznie a döntésekbe. Ez azt jelentené, hogy "nem mi döntünk a saját sorsunkról, hanem mások döntenek helyettünk" - mondta Menczer Tamás.

Nem mondhatnánk például azt, hogy a béke pártján állunk, és nem akarjuk, hogy belepréseljenek bennünket az ukrajnai háborúba. És azt sem mondhatnánk, hogy nem akarunk bevándorlást, nem akarunk bevándorlókat Magyarországon. Mások döntenének rólunk, helyettünk

 - mutatott rá a kormánypárti politikus.

Összegezve tehát a Momentum elvenné a magyaroknak járó pénzt, és elvenné azt a lehetőséget, hogy mi döntsünk a saját országunkról és a saját életünkről - tette hozzá.

Nem ezt hívják hazaárulásnak?

 - tette fel a kérdést Menczer Tamás.

Hidvéghi Balázs: az Európai Parlament kapuzárási pánikban van

Az Európai Parlament kapuzárási pánikban van, a "Soros-féle többség" a "magyar dollárbaloldallal összeborulva" kétségbeesve próbálja továbbra is támadni Magyarországot - mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő keddi videónyilatkozatában.

A kormánypárti politikus azt mondta: az Európai Parlamentben "most épp azt találták ki", hogy beperelik az Európai Bizottságot, amiért az felszabadította a Magyarországnak jogosan járó uniós pénzeket.

Hidvéghi Balázs ezt jogilag teljesen értelmezhetetlennek nevezte, arra hivatkozva: az EP végső soron azért perelné a bizottságot, mert az nem úgy döntött, ahogy a parlament baloldali frakciói akarták.

Az ügy szerinte tragikomikus, hiszen az történik, hogy az egyik uniós intézmény, az Európai Parlament egy másikhoz, az Európai Bírósághoz fordul, hogy bepereljen egy harmadikat, az Európai Bizottságot, és mindezt azért, hogy megbüntessenek egy tagállamot, "amely nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek".

Kiemelte: kevesebb mint száz nap van hátra az európai választásokig, és Brüsszelben változásra van szükség.

"Ha nem akarjuk, hogy az Európai Parlament végképp a demokrácia karikatúrájává váljon, akkor olyan képviselőket kell választanunk, akik nem rögeszmés, szélsőséges baloldali ideológiákért, hanem a normális európai emberekért dolgoznak" - jelentette ki.

Hasonlóan vélekedett Varga Mihály is, aki közösségi oldalán kommentálta a hírt. A pénzügyminiszter szerint Európai Parlament jogi bizottsága messze elrugaszkodott a jogi valóságtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában