Antalyai Diplomáciai Fórum

2024.03.01. 18:05

Szijjártó: Bulgária és Törökország is megbízható tranzitútvonal marad hazánk földgázellátásában (videó)

Bulgária és Törökország a következő időszakban is megbízható tranzitútvonalat fog jelenteni a magyar földgázellátás szempontjából, ami hosszú távon biztosítja hazánk energiabiztonságát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a törökországi Antalyában.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter közösségi oldala

 A tárcavezető arról tájékoztatott, hogy az Antalyai Diplomáciai Fórum első napján igen fontos kétoldalú tárgyalások zajlottak a bolgár és a török elnökkel is. 

Kiemelte, hogy 

a két országra nagy szükség van Magyarország földgázellátásának biztosítása terén, ami minden bizonnyal így is fog maradni, mert a szállítás jórészt már a déli irányból érkezik, Oroszországból, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. 

"Mindkét ország megbízható tranzitországként viselkedett eddig (.) Hogyha ez a szállítási útvonal nem működne, akkor nagy bajban lennénk, és nem tudnánk biztosítani hazánk biztonságos földgázellátását" - mondta. 

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy 

mind a bolgár, mind a török elnök világos álláspontot képviselt, s ígéretet tett arra, hogy "a következő években is megbízható tranzitútvonalként fognak szolgálni a számunkra". 

Továbbá üdvözölte, hogy aláírásra került az a szerződés Ankarával, amelynek alapján 2024 második és harmadik negyedévében 275 millió köbméter földgázt szállítanak Magyarországra Törökországból, így 

hazánk lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova török földgázt exportálnak. 

"Bulgária és Törökország tehát az elkövetkező időszakban is biztonságos tranzitútvonalat fog jelenteni a magyar földgázellátás szempontjából, ez pedig hosszú távon biztosítja hazánk biztonságos ellátását, amire természetesen nagy szükségünk is van" - jelentette ki. 

"Ez a két megállapodás Bulgáriával és Törökországgal tehát a hosszú távú nemzeti érdekeinket, illetve az energiaellátásunk biztonságát szolgálja" - tette hozzá. 

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy 

tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom csúcsa bolgár és török vonatkozásban is. 

Bulgáriával több mint kétmilliárd eurónyi, Törökországgal több mint négymilliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország 2023-ban - tudatta.

"Telefonon tárgyaltunk Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel, 

aki azon nagyon kevesek közé tartozik a transzatlanti kollégák közül, aki érti a kárpátaljai magyarok sorsát és nehézségeit, 

egyúttal érzékenységet és érdeklődést mutat iránta. Ezt mindig is nagyra becsültem" - írta közösségi oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter.
Hozzátette: gratulált Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához, én pedig tájékoztattam arról, hogy

 Svédországgal közösen sikerült fontos lépéseket tenni annak érdekében, hogy újraépítsük a bizalmat a két ország között. 

A megkötött biztonsági megállapodásunk hozzájárul ahhoz, hogy a magyar légvédelem erős legyen és részt tudjunk venni NATO-missziókban, így az országhatáron kívül is segítve szövetségeseinket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában