Járvány

2021.03.18. 11:48

Országos járványügyi korlátozások lépnek életbe Bulgáriában

Tíznapos országos járványügyi korlátozások lépnek életbe Bulgáriában a jövő hét kezdetén a koronavírus-fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a balkáni ország egészségügyi minisztere.

A március 22-től érvényes rendelkezéseket – amelyek értelmében bezárnak az iskolák, edzőtermek, éttermek és a bevásárlóközpontok nem alapvető termékeket árusító boltjai – Kosztadin Angelov az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt fertőzésszámmal indokolta, amely nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Kiemelte: nőtt mind az újonnan regisztrált fertőzöttek, mind pedig a kórházban ápoltak száma.

Bulgáriából csütörtökön 4201 új fertőzést jelentettek. A kórházakban jelenleg 7804 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 609 állapota súlyos. Az elmúlt 24 órában 136 ember hunyt el igazoltan a Covid-19-betegségben.

A 7 milliós ország mostanáig 291 769 fertőzést és 11 715 halálesetet regisztrált.

Bulgáriában április 4-én parlamenti választásokat tartanak, ennek kapcsán Angelov csütörtökön felszólította az ellenzéket, ne használja fel a pandémiát kampánycélokra, továbbá hangsúlyozta, hogy a kormány megtesz minden szükséges járványügyi intézkedést a voksolás napján.

Az ellenzék az oltási kampány lassúságát és a járvány lassítását célzó rendelkezések átláthatatlanságát veti Szófia szemére.

Az országban eddig 350 700 ember kapta meg a vírus elleni oltóanyag első dózisát. Szófia csatlakozott az Európai Unió azon tagállamainak – Ausztriának, Csehországnak, Szlovéniának és Lettországnak – a felhívásához, amely európai uniós csúcstalálkozó összehívását sürgeti az unión belüli vakcinaelosztás állítólagos aránytalansága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!