Hirdetés

2021.11.11. 14:36

3 diéta, ami nemcsak fogyaszt, de életmódváltáshoz is ideális

Valószínűleg sokan ódzkodnak az ,,életmódváltás” kifejezéstől, hiszen ez sokkal drasztikusabban hangzik, mint egy diéta, amiben könnyebb a csalás. Valóban olyan nagy lépés egy életmódváltás? Mivel jár és miért áll szoros összefüggésben a diétázással? Ezeknek jártunk utána.

Group Fruits Breakfast mixed vegetables with salad bowl, nuts bowl, strawberry, banana, and pineapple, orange juice, vitamin c in food nature for health and diet in the top view on the wood table.

Minden fejben dől el

Már megint egy frázis, amitől csak menekül az ember, mégis így van: döntsük el, hogy diétának vagy életmódváltásnak hívjuk! A kettő nem teljesen ugyanaz, ezért is nagyon fontos, hogy melyik szót tudjuk könnyebben használni a mindennapokban. Ha erőt ad nekünk az, hogy életmódváltásként tekintünk megváltozott étrendünkre, és ettől komolyabban vesszük, ne ódzkodjunk ezt használni. Bármelyiket is alkalmazzuk, a lényeg ugyanaz: odafigyelünk az étkezésünkre, mely által kedvező irányba fog változni az életünk. Emésztésünk könnyebbé válik, illetve közérzetünk is kellemesebb lesz, aminek egyik oka az, hogy sokkal energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.

A fogyókúrázás alapelve ugyanaz, válasszunk is bármilyen diétát, kevesebb kalóriát kell bevinni, mint a napi szükségletünk. Ez az úgynevezett kalóriadeficit, ami biztosítja, hogy a fogyás sikeres legyen.

Milyen diétát válasszak?

Rengeteg diéta kering az interneten, így nem egyszerű a dolgunk. A szupergyors diétákat rögtön ki is ejthetjük az esélyesek közül, mert mivel a kilók sem egy hét alatt rakódnak ránk, úgy lemenni sem egy hét alatt fognak – legalábbis ha a tartósságra törekszünk. Többek közt ezért is van jelentősége a szavaknak: ha életmódot váltunk, akkor nem egy-két hétre, hanem sokkal többre tervezünk. Elhivatottabbak vagyunk és csak a kitűzött cél lebeg a szemünk előtt.

Számtalan diéta áll rendelkezésünkre. Ha inzulinrezisztencia vagy más panasz áll a háttérben, érdemes orvossal vagy dietetikussal kiválasztani a számunkra megfelelő étrendet. Ez esetben legtöbbször a dietetikus segít nekünk abban, hogy a napi szénhidrátbevitel illetve kalóriaszámítás alapján megtalálja nekünk a tökéletes étrendet. Hogy ha nincs panaszunk és szívesen kísérletezünk, akkor rendelkezésünkre áll a paleo diétán keresztül a fehérje diétán át a ketogén diétáig minden.

Paleo

A paleo diéta alaptézise az, hogy elődeink korántsem szenvedtek annyi betegségben, mint manapság mi tesszük, így azokat az élelmiszereket iktatja ki az étrendből, amelyek felelősek a 21. századi betegségek egy részéért.

Ha ezt az étrendet választod, a gabonafélékről, a burgonyáról, a tejtermékekről, a hüvelyesekről, a cukorról, a kukoricáról és a rizsről kell lemondanod. Ha ezt megteszed, a glutént, a szénhidrátot és a laktózt vonod meg a szervezetedtől, amely hamar érezhető javulást fog eredményezni mind a súlyodban, mind a közérzetedben. A paleo táplálkozás során ügyelj arra, hogy naponta háromszor étkezz, és minden alkalommal legyen fehérje, gyümölcs és zöldség az ételben, amit magadhoz veszel. Rendkívül fontos a só kerülése, miáltal megérezhetjük az ételek természetes ízét, így szervezetünk vízraktárait is csökkenthetjük.

Protein

A fehérje diéta is kitűnő választás lehet, hiszen ezzel a módszerrel a fogyás által nem az izomzatunkból, hanem a zsírból veszítünk. Ez a fajta étrend kifejezetten nem az éhezősök közé tartozik, mivel hamar jóllakottnak érzi magát az ember. A titka abban rejlik, hogy ugyan csökkentett a szénhidrátbevitel, mégsem nulla, így a szervezet ,,megtartja önmagát”. Természetesen a liszt és a cukor fogyasztása a fehérje diétában sem ajánlott, de a gabonafélék és a hüvelyesek fontos szerepet játszanak benne. Ha ételeink 40%-a szénhidrátból, 30-30%-a fehérjéből és telítetlen zsírból áll, elindultunk az életmódváltás útján.

Ketózis

Ha már szóba kerültek a zsírok, nem feledkezhetünk meg a ketogén diétáról sem, ami a szó minden értelmében egy nagyon zsír módja a fogyásnak! Ebben az esetben a szénhidrátbevitel rendkívül alacsony, és ezt zsírokkal egészítjük ki. Természetesen nem mindegy, hogy milyen zsírokat eszünk, de a bacon és a töpörtyű bátran fogyasztható rágcsaként, ahogy az olajos magvak is – természetesen mértékkel. Húsok tekintetében a vörös húsokat és a lazacot válasszuk, és ez esetben sem elhanyagolhatóak a zöldségek, de ahogy a legtöbb diétában, itt is kerülendőek a krumplifélék.

A ketogén diéta alapja a ketózis, mely során a szervezet nem a cukrokból nyer energiát, hanem a ketonokból, amihez viszont a zsír folyamatos bontása szükséges. Az étrendet orvosok fejlesztették, elsősorban az epilepszia kezelésére, így hosszú távon, étrendként is működik.

Ha odafigyelünk étkezésünkre csak előnyünkre válhat, ám rendkívül fontos, hogy körültekintően kezdjünk bele! Terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott sanyargatni a testünket, illetve ha fennáll egy már diagnosztizált betegség, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen radikális fogyókúrába kezdenénk!

Ne felejtsük el, hogy a jó diéta nem attól hatékony, hogy éheztetjük magunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában