Interjú

2023.01.27. 14:11

Sikeres éven van túl térségünk gazdasága

Számos nehézséggel kellett megküzdenie 2022-ben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyének. Az infláció és az orosz-ukrán háború közvetett hatásai a térséget is érintették. A Jászkunság gazdaságának jelenlegi állapotáról és a közigazgatás helyzetéről dr. Berkó Attila főispánt kérdeztük.

Dr. Berkó Attila főispán

– Hazánk és benne vármegyénk számos kihívással szembesült az elmúlt esztendőben. Hogy látja, milyen állapotban van térségünk gazdasága az energiaválság és az infláció tükrében?

– A nehézségek ellenére az elmúlt időszakban sikeres évet zárt vármegyénk gazdasága. Folyamatosan bővül a közúthálózat, várhatóan 2025. december végéig elkészül az M4 Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakasza. Az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően a befektetők részéről egyre nagyobb az érdeklődés térségünk iránt, Karcagon, Jászberényben, Jászfényszarun jelentős gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházások valósulnak meg, Szolnokon újabb ipari területek nyitására van szükség.

– Melyek jelenleg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legfontosabb célkitűzései a beruházások tekintetében? Hogyan vállal szerepet a kormányhivatal a kulcsfontosságú fejlesztések megvalósításában?

– A közúti infrastruktúra-fejlesztés gördülékeny lebonyolításában aktív szerepet vállal a kormányhivatal, a műszaki- illetve környezetvédelmi engedélyezés, valamint a földtulajon rendezésének ügyintézése az érintett főosztályok feladata.

A beruházások megvalósítását hatékony, gyors ügyintézéssel támogatjuk. Beruházási referensi rendszert működtetünk, ahol a járási hivatalok vezetői összekötő szerepet töltenek be a hatóság, az önkormányzat és a beruházó között.

– Már a tervezés folyamatába bekapcsolódik a kormányhivatal, a beruházásokat akadályozó, lassító tényezőket megoldva, egyszerűbb és egységesebb eljárási rend alapján, rövidebb határidő alatt folytatjuk le az engedélyezési eljárásokat. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén jelenleg tizenkilenc nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított beruházás van folyamatban. A főispán ezeknél koordinációs jogkörrel rendelkezik annak érdekében, hogy segítse a beruházók és a hatóságok hatékony együttműködését, és ezáltal a projektek gyorsabb megvalósítását.

A kormányhivatalban folyamatosan építjük, fejlesztjük szolgáltatásainkat. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg 16 kormányablakban várjuk az ügyfeleket.

– Célunk, hogy a meglévő túrkevei okmányirodát kormányablakká alakítsuk. E fejlesztéssel bővül az intézhető szolgáltatások köre, a kormányablakokban több mint 2500 ügyet lehet intézni. Emellett az ügyfelek igényeihez illeszkedő, hosszabb nyitvatartási időben állnak kollégáink az ügyfelek rendelkezésére. A gépjármű-tulajdonosokat ugyancsak egy megújult, modernebb, korszerű berendezésekkel felszerelt műszaki vizsgálóállomáson várják munkatársaink. Ezekkel a fejlesztésekkel közvetve nyújtunk segítséget a vállalkozói szféra részére.

– A mostani helyzetben talán különösen is fontos a munkahelyek megtartása. Miként tud segítséget nyújtani a kormányhivatal azoknak, akik elvesztették munkájukat és álláskeresővé váltak?

– 2022. december végén 12.224 álláskeresőt tartottak nyilván a járási foglalkoztatási osztályokon, ami közel 6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Míg korábban álláshelyeket kerestek az emberek, napjainkban az üres álláshelyekre keresik a szakképzett munkaerőt.

Az egyik legjelentősebb feladat az, hogy megőrizzük a munkahelyeket, és megvédjük a munkaalapú társadalmat. Mi a kormányhivatalban, hatóságként mindent elkövetünk annak érdekében, hogy minden munkahely megmaradjon.

– A veszélyhelyzet alatt, 2020. október 15-én indult a Vállalkozások munkaerő támogatása, eddig összesen 3788 munkavállaló foglalkoztatására közel 2 milliárd forint támogatást kaptak a munkáltatók. Ez a program jelenleg is elérhető. A munkakeresést emellett a szakképzett fiatalok, valamint a hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzését elősegítő támogatás, a helyi állásbörzék és a különböző munkaerőpiaci programok segítik.

A gazdaság versenyképességének alapvető feltétele, hogy a vállalkozásoknál megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal bíró munkaerő álljon rendelkezésre.

– Ennek érdekében a vállalkozások a munkavállalók képzési költségeihez, a képzés alatti kieső munkaidőre járó bérhez, projekt előkészítéshez, projektmenedzsmenthez és szakmai megvalósításhoz támogatást igényelhetnek. A második meghirdetési szakasz rendelkezésre álló keretösszege 15 milliárd Ft, a kérelmeket 2023. április 30-ig lehet benyújtani. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzattal együttműködve, a Foglalkoztatási Paktum keretében azon álláskereső ügyfeleknek tudunk támogatást nyújtani, akik vármegyénkben laknak vagy tartózkodnak, és leendő, tényleges munkavégzési helyük a vármegyén belül található. Erről, valamint a többi támogatási forma feltételeiről a lakó- illetve tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalban nyújtanak bővebb információt kollégáink.

– Milyen jelentősebb változások várhatók a kormányhivatali ügyintézésben az idei évben?

– Egyre több kormányablakban találkozhatnak az ügyfelek érintőképernyős, önkiszolgáló ügyintézési ponttal, ami tovább egyszerűsíti az ügyintézést. Az eddiginél is hatékonyabb közigazgatás érdekében sorra egyszerűsödnek az eljárások, például az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítésnél a papíralapú utalványokat online rendszer váltotta fel.

A települési tervek egyeztetése már elektronikus úton, az E-TÉR-ben történik. Egyre több ügyet intézhetünk otthonunk kényelméből, az Ügyfélkapu segítségével lehet igényelni családi pótlékot, GYES-t, anyasági támogatást, vagy lekérdezhetünk tulajdoni lap másolatot, térképmásolatot.

– A közigazgatás fejlesztése tovább folytatódik, az eddig kialakított ügyfélbarát, szolgáltató jelleg kiépítése után a jövőben az egyszerűbb és hatékonyabb ügyintézésre helyezzük a hangsúlyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában