Hirdetés

2023.01.17. 10:52

Szeretnél sokáig élni? Igyál kávét!

A kávé milliók által fogyasztott ital. A legújabb kutatások szerint pedig számos egészségügyi előnnyel járhat. Ezek az előnyök sokfélék, és valószínűleg a kávébabban található vitaminokból és ásványi anyagokból erednek.

Forrás: pixabay.com

A koffein az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a kávéra gondolunk. A kávé azonban antioxidánsokat és más hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a belső gyulladást és védelmet nyújthatnak a betegségekkel szemben.

Fokozhatja a sportteljesítményt

A kávét gyakran használják ergogén segédanyagként a sportolók, akik javítani szeretnék a teljesítményt és az energiaszintet. Egy kilenc tanulmányt vizsgáló áttekintés arról számolt be, hogy a sportolás előtti kávéfogyasztás javította az emberek állóképességét és csökkentette az érzékelt megterhelést, összehasonlítva egy kontrollcsoporttal.

Egy másik, 126 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a kávéfogyasztás a fizikai teljesítmény javulásával és a gyorsabb járás sebességével járt együtt, még azután is, hogy a kutatók olyan tényezőket igazítottak ki, mint az életkor, a hasi zsír és a fizikai aktivitás szintje.

Növelheti a hosszú élettartamot

Egyes kutatások szerint a kávé segíthet meghosszabbítani az élettartamot, köszönhetően számos lehetséges egészségügyi előnyének. Egy 40 tanulmányt vizsgáló áttekintés például arra a következtetésre jutott, hogy a napi 2-4 csésze kávé fogyasztása alacsonyabb halálozási kockázattal jár, függetlenül az olyan tényezőktől, mint az életkor, a testsúly és az alkoholfogyasztás.

Hasonlóképpen, egy másik, 1567 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása 12 és 18 éves követés után alacsonyabb halálozási kockázattal járt együtt. Továbbá a napi legalább egy csésze kávé fogyasztása szintén összefüggésbe hozható volt a rák okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.

Egy laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a kávé képes volt jelentősen meghosszabbítani az élesztőgombák élettartamát azáltal, hogy védelmet nyújtott a szabad gyökök és a DNS-károsodás ellen.

Támogatja a szív egészségét

Egyes kutatások szerint a kávéfogyasztás jótékony hatással lehet a szív egészségére. Egy vizsgálat szerint napi három-öt csésze kávé fogyasztása 15%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. Egy másik, 21 tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint a napi három-négy csésze kávé fogyasztása 21%-kal alacsonyabb stroke-kockázattal járt együtt.

Mi több, egy több mint 21 000 emberen végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a fokozott kávéfogyasztás a szívelégtelenség kockázatának jelentős csökkenésével járt együtt. Ne feledjük azonban, hogy a koffein hatással lehet a vérnyomás szintjére. Ezért a nem szabályozott vérnyomással rendelkező egyéneknek korlátoznia vagy mérsékelnie kell a koffeinbevitelt.

Javítja a kognitív funkciókat

Egyes kutatások szerint a kávé jótékony hatással lehet a hosszú távú kognitív egészségre, beleértve a jobb memóriát és a jobb figyelmet. Más tanulmányok azonban nem tudták bizonyítani ezt az előnyt.

A kávé lassíthatja a kognitív hanyatlást és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. Egy koffeinmentes és koffeines kávét összehasonlító tanulmány nem talált a koffeinmentes kávéhoz köthető kognitív előnyöket.

Összefoglaló

Ha szereted, hogy a kávé reggelente beindítja a napod, élvezd nyugodtan! Valószínűleg a koffeinadag mellett egészségügyi előnyökben is részesülsz.

A bélmikrobiomod diverzifikálásától kezdve egyes betegségek kockázatának csökkentéséig – a kávé egy kedvelt ital, amelynek rengeteg előnye van.

Ha mégis kétséged van a jótékony hatásaival kapcsolatban, vagy csak kisebb koffeinadagot vinnél be a szervezetedbe, válaszd azokat a kávéfőző típusokat vagy kotyogós edényeket, amelyek gyengébb italt készítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában