Hirdetés

2023.09.26. 10:38

Napenergia - hatékony hasznosítás a szabad áramtermelés érdekében

A napenergia az év minden napján lehetővé teszi, hogy ingyenes fény és meleg álljon rendelkezésre a Föld felszínén. A nap sugarai jobb közérzetet biztosítanak, és számos alkalmat adnak a napozás élvezetére. Azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy a napenergiát számos más módon is fel lehet használni. Hogyan? Erről tájékozódhat további részleteinkből.

PR cikk

Forrás: estg.eu

Mit érdemes tudni a napenergiáról és annak felhasználási módjairól?

Az eddig említetteken túl a napenergiát hőenergia előállítására (amit napkollektorok felelnek) és elektromosság termelésére (amit napelemek vezetnek) is felhasználják.

Az utóbbi években az ily módon nyert napenergia mennyisége jelentősen megnőtt. Ennek a növekedésnek az egyik fő oka a fotovoltaikus rendszerek telepítése, amelyek rendkívüli népszerűségnek örvendenek és szinte minden magyarországi házban megjelennek.

Mi is az a napenergia?

A napenergia a nap felszínén zajló folyamatok eredménye. Itt keletkeznek a nap energiáját létrehozó elektromágneses mezők rezgései. Ezért a napenergiát gyakran nevezik napfény elektromágneses sugárzásnak. Ez a fajta energia magas energiaszinttel és nagyon széles hozzáférhetőséggel rendelkezik (végül is a nap fénye eléri a Föld összes zegzugát).

A napenergiát gyakran a legtisztább energiaforrásnak tartják, amelyet környezetbarát módon lehet felhasználni anélkül, hogy károsítaná a természetes környezetet (További információkért látogasson el ide: https://www.estg.eu/hu-hu/)

Napenergia felhasználása - hogyan élvezhetjük a napenergia előnyeit?

Jelenleg a világon a napenergiát két célra használják. Az egyik cél a hő előállítása. A másik, amely évről évre népszerűbbé válik, az úgynevezett zöld elektromos energia előállítása.

Forrás: estg.eu

Hogyan történik a napenergia kinyerése és átalakítása elektromos energiává? Az igények és a használt berendezések típusától függően a napból származó energia megszerzése két különböző formát vehet fel. Egyrészt lehetnek hagyományos napkollektorok, amelyek a nap sugarait használják fel a felhasználói víz felmelegítésére. Másrészt a napfény sugarai elektromos energiaként is felhasználhatók - erre a fotovoltaika felelős.

Miért érdemes napenergiát választani? Napenergia előnyei otthon és vállalkozás számára.

  • A napfény energiájának használata számos előnnyel jár. Egyrészt ez az energiaellátás (az napelemekkel ellátott cellák és a SolarEdge inverter segítségével) és a meleg víz készítése (a napkollektorokkal) terén is hasznos lehet.
  • Mint korábban említettük, a nap sugarai olyan energiaforrást jelentenek, amelyet sokféle módon lehet felhasználni. A kollektorok használatával a napenergiát hőenergiává lehet átalakítani. Ugyanakkor a fotovoltaika segítségével saját elektromos energiatermelést lehet folytatni.
  • A nap biztosítja számunkra korlátlan napenergia forrásokat. A napenergia egész évben elérhető a Föld felszínére, még akkor is, ha a nap el van fedve a felhők által.
  • Ezen a módon a napenergiát teljes mértékben ki lehet használni az elektromos energiaigények kielégítéséhez. Csak gondoskodni kell megfelelő mennyiségű energiaforrásról, vagyis napelemcellákról, amelyek a napelemekben találhatók.
  • A napenergiát környezetbarát módon is lehet felhasználni anélkül, hogy kárt okoznánk a természetes környezetben. A nap sugárzás teljesen környezetbarát energiaforrás, amelynek előállítása nem igényli a Föld természeti erőforrásainak felhasználását. Továbbá, ellentétben a hagyományosabb módszerekkel (szén, gáz, olaj), az ilyen típusú energia felhasználása nem szennyezi a környezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában