Sport

2007.02.26. 09:36

Magna Gergő az élre rúgta magát

Szolnokon rendezték meg a Hungarian Open nyílt nemzetközi kyokushin karate bajnokságot, mely a magyar versenyzők számára az utolsó lehetőség volt, hogy kiharcolják az április Európa-bajnokságon való részvétel jogát.

SZOLJON

Hét ország, 103 karatékája lépett tatamira a Tiszaligeti Sportcsarnokot kora délelőttől késő estig zsúfolásig megtöltő közönség előtt. Két ok miatt is jubileuminak számított az esemény: egyrész harminc esztendeje, hogy Magyarországon — köszönhetően Furkó Kálmánnak — elindult hódító útjára a kyokushin karate, másrészt ez volt a huszadik nagy nemzetközi viadal a megyeszékhelyen. Az esemény rangját mindennél jobban minősíti, hogy a helyszínen köszönthették a jelenlévők az európai, illetve világszervezet egyik legismertebb alakját, a Svédországban élő Mészáros Attilát, illetve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportért felelő szakállamtitkárát, Elbert Gábort.

— A karate a napokban tizenhatodik sportágként bekerült a nemzeti alaptantervbe, azaz azt hiszem nem kell különösebben ecsetelnem, hogy ha már Szolnokon járok, miért is látogattam ki a Hungarian Openre. A szokásoknak megfelelően a formagyakorlatosok kezdték a versengést. A magyar férfiakat Európa legjobbjai között jegyzik, így nem véletlen, hogy az Eb-aranyéremmel büszkélkedő Szabó István és Tóth Attila egymás közt döntötte el az elsőség sorsát. A nők mezőnyében viszont csak négy századdal nyert a román Anca Wallmen. A küzdelmek során a gyengébbik nem valamennyi súlycsoportja az esélyesek sikerét hozta. A világ legjobbjának tartott Szövetes Veronika meg sem izzadt riválisaival szemben, de a litvániai csapatba pályázó Mezősi Marina és Ábrahám Edit is csak egymással viaskodott igazán.

A legkönnyebbek közt a töbszörös orosz bajnok Anfimova Marinát az Eb-érmes Motzer Melindának sem sikerült megállítani. A 70 kg-os férfiak akár már most az Európa-bajnokságon érezhették magukat, olyan erős mezőny jött össze. Az, hogy Novzurov Aidin vagy éppen Kalyapin Yurij nem jutott a döntőbe, az Rózsa Gábor érdeme, aki szenzációs meccseken búcsúztatta ellenfeleit. A martfűi Buzás Gábor is remekül vette az akadályokat, ám az elődöntőben nem bírt a „Légy” becenévre hallgató, az ellenfeleihez képest kimondottan magas, nagy favorit Viktor Karasyukkal. Az orosz sztár aztán a döntőben is érvényesítette nagyobb tudását és begyűjtötte az elsőséget. A 80 kg-osok között a fél sportcsarnok a szolnoki Magna Gergőért szorított, aki remek rúgásaival sorozatban aratta sima győzelmeit. A fináléban aztán összetalálkozott barátjával és válogatottbeli csapattársával, Bak Sándor.

A két fiú egymás gondolatait is ismeri, így a többszöri hosszabbítás után végül a jobb töréseredmény döntött a hazai kedvenc javára. A két felső súlycsoportban az orosz Roman Nesterenko és az egri Magosi Zsombor kimagaslott a mezőnyből, mindketten megérdemelten végeztek az első helyen. Meg kelle említeni azonban az első felnőtt viadalán induló martfűi Balogh Zsoltot, aki kellemes meglepetésre azonnal ezüstérmet szerzett, míg a jászberényi Fülöp Roland a dobogó harmadik fokára léphetett fel. Aprították a deszkát, mint a tüzifát A kyokushin karate küzdelmek egyik leglátványosabb eleme a töréstechnikai versengés. A legjobb négy közé jutott küzdőknek ököllel, kézéllel és könyökkel kell minél több, egymásra rakott colos fenyődeszkát ketté törniük. A szombati viadalon ebben a műfajban a szolnoki Magna Gergő és a jászberényi Fülöp Roland bizonyult a legjobbnak, mindketten összesen 12-12 darabot aprítottak fel.

A nyílt, nemzetközi bajnokság végeredménye: Kata (formagyakorlat), nők: 1. Wallmen Anca (román), 2. Tóth Renáta (Tekeres), 3. Wágner Eszter (HMSE). Férfiak: 1. Szabó istván (Nagykőrös), 2. Tóth Attila (Tekeres), 3. Boldut Cristian (román). Kumite (küzdelem), nők, 55 kg: 1. Anfimova Marina (orosz), 2. Motzer Melinda (Arrabona), 3. Lónyai Melinda (Cegléd). 65 kg: 1. Mezősi Marina (Fight), 2. Ábrahám Edit (Fight), 3. Vorontsova Olga (orosz), Tanács Tímea (HMSE), +65 kg: 1. Szövetes Veronika (Fight), 2. Zatykó Zita (Szeged), 3. Kruliczki Adrien (Stabilitás). Férfiak, 70 kg: 1. Viktor Karasyuk (orosz), 2. Rózsa Gábor (Fight), 3. Novruzov Aidin (orosz), 3. Buzás Gábor (Martfű). 80 kg: 1. Magna Gergő (Banzai), 2. Bak Sándor (Kapuvár), 3. Habuc Vlad (román), Ruszlan Kurbanov (orosz). 90 kg: 1. Roman Nesterenko (orosz), 2. Balogh Zsolt (Martfű), 3. Hategan Paul (román), Wallman Alex (román). + 90 kg: 1. Magosi Zsombor (Borza Dojo), 2. Seitov Vladimirovitsh (orosz), 3. Fülöp Roland (Yakuzák), Kárpáti Zoltán (Miskolc).

Ezek is érdekelhetik